20.07.2009. / 12:37

Autor: Hina

Šibenski srednjoškolci najvjerojatnije oboljeli od svinjske gripe

Današnja konferencija za novinare organizirana je kako bi se reklo da "nema opasnosti za javnost i nikakva razloga za paniku", rekli su i Burić i Vatavuk, ističući da šibenska bolnica ima dovoljno doza Tamiflua, a naručena je i nova pošiljka tog lijeka

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaŠibenski maturanti koji su se proteklog vikenda vratili s maturalnog putovanja iz Španjolske najvjerojatnije su oboljeli od tzv. svinjske gripe, izjavila je danas na konferenciji za novinare u šibenskoj Općoj bolnici ravnateljica ispostave Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Suzi Vatavuk.

"Konačni rezultati uzoraka još nisu gotovi, ali iz referalnog centra HZJZ-a potvrdili su da je riječ o influenci tipa A, a kako su svi oboljeli stigli iz inozemstva, velika je vjerojatnost da je riječ o virusu H1N1, poznatom pod nazivom svinjska gripa", rekla je Suzi Vatavuk. Dodala je kako bi konačni rezultati trebali biti poznati danas poslijepodne.

Po riječima ravnatelja šibenske Opće bolnice Željka Burića, dosad se 60 osoba javilo liječniku zbog simptoma gripe, to jest viroze, a svi su srednjoškolci koji su bili na maturalnom putovanju u Španjolskoj.

"Većina njih imala je blage simptome infuence ili viroze, a osam ih ima i respiratorne probleme", rekao je dr. Burić, dodajući da je samo jedna djevojka hospitalizirana, a njezino je stanje danas poboljšano.

Istaknuo da je u šibenskoj i kninskoj bolnici slobodno 50 do 60 postelja koje će u slučaju većeg širenja bolesti poslužiti za izolaciju, liječenje ili preraspodjelu pacijenata među bolničkim odjelima.

"Svi oboljeli dobili su lijek Tamiflu, a osobe koje su bile u kontaktu s njima profilaksu, to jest lijekove za prevenciju", rekla je Suzi Vatavuk.

Današnja konferencija za novinare organizirana je kako bi se reklo da "nema opasnosti za javnost i nikakva razloga za paniku", rekli su i Burić i Vatavuk, ističući da šibenska bolnica ima dovoljno doza Tamiflua, a naručena je i nova pošiljka tog lijeka.

Vezane vijesti

HNS suspendirao Hajduk, Karlovac i Šibenik

HNS suspendirao Hajduk, Karlovac i Šibenik

Predsjednik Disciplinske komisije Hrvatskog nogometnog saveza Tin Dolički donio je u srijedu odluku o suspenziji NK Karlovac, HNK Šibenik i HNK… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika