Objavljeno u Nacionalu br. 714, 2009-07-21

Autor: Dean Sinovčić

DEVET GODINA filmske fantazije

Novi život zvijezda "Harryja Pottera"

TROJE GLAVNIH GLUMACA iz serijala o Harryju Potteru postali su milijunaši a životi su im krenuli u različitim smjerovima: Daniel Radcliffe će nastaviti glumiti, Emma Watson ide na studij a Rupert Grint još uvijek ne zna što će raditi u životu

ŠESTI 'POTTER' RUŠI REKORDE Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint
u sceni iz novog filma iz serijala 'Harry Potter
i princ miješane krvi', koji je u prvih pet dana
prikazivanja u SAD-u ostvario najbolju prodaju ulaznica u povijesti filmske industrije i zaradio oko 396,7 milijuna dolaraŠESTI 'POTTER' RUŠI REKORDE Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint u sceni iz novog filma iz serijala 'Harry Potter i princ miješane krvi', koji je u prvih pet dana prikazivanja u SAD-u ostvario najbolju prodaju ulaznica u povijesti filmske industrije i zaradio oko 396,7 milijuna dolaraPremijerom filma “Harry Potter i princ miješane krvi”, šestim u serijalu filmova o Harryju Potteru, njegovi glavni glumci Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint obilježili su devet godina rada na tom financijski iznimno uspješnom filmskom serijalu. U tih devet godina oni su od djece koja su glumila u filmu “Harry Potter i kamen mudraca” izrasli ne samo u punoljetne osobe nego u glumce o čijoj se budućnosti naveliko raspravlja te u mete tabloida koji se svakodnevno bave njihovim životima.

Svi troje već su milijunaši koji će glumiti u još dva filma o Harryju Potteru nakon čega se 2011. godine serijal završava i čini se da njih troje, kao zrele osobe, odlaze svatko na svoju stranu. Daniel Radcliffe, kojeg je proslavila uloga Harryja Pottera, nastavit će karijeru kao glumac, Emma Watson, poznatija kao Hermione Granger, posvećuje se studiranju, a Rupert Grint, crvenokosi dječak u ulozi Rona Weasleyja, ni sam ne zna što bi dalje radio u životu.


Daniel Radcliffe ovog će tjedna proslaviti 20. rođendan, imao je samo 11 kada je dobio ulogu Harryja Pottera a prošle je godine za ulogu u posljednja dva filma o Harryju Potteru potpisao ugovor vrijedan 25,6 milijuna funti, čime je postao najbolje plaćeni tinejdžer uz Miley Cyrus. Ipak, tvrdi kako ga novac nije promijenio, a kao dokaz da je odrastao u normalnog muškarca navodi da voli kriket, voli popiti, osobito tekilu, puši potajno a petkom kod kuće gleda loš TV program odjeven samo u donje rublje. Kuću u kojoj živi kupio je u Fulhamu, u blizini kuće u kojoj žive njegovi roditelji i iako ima djevojku koju je upoznao na poslu, posljednjih 18 mjeseci živi sam. No da mu novac nije došao glave pokazuje jedan drugi detalj. Kada je prije dvije godine postao punoljetan, što mu je omogućilo da sam vodi brigu o zarađenom novcu, razmišljao je da se počasti automobilom, I gledao je Toyotu Prius ili barem Golf GTI. Ne da nije kupio automobil, nego još nije položio ni vozački ispit, a novac kojim je namjeravao kupiti automobil potrošio je na kupnju umjetnina.

Za početak, kupio je sliku Jima Hodgesa, slikara iz New Yorka, koji je isprva želio svoju sliku, nazvanu “Mona D, Mary and Me”, prodati nekom prestižnom kolekcionaru. Kada je čuo da je Radcliffe zainteresiran, Hodges je, kao veliki ljubitelj filmova o Harryju Potteru, promijenio mišljenje i namjere. Kako Radcliffe kaže, kada je imao 14 godina, prilikom snimanja trećeg filma iz serijala o Harryju Potteru, definitivno se odlučio za glumačku karijeru, što i ne začuđuje s obzirom na to da su mu roditelji vezani za kazalište. Njegova majka Marcia Gersham, po kojoj je Radcliffe židov, agentica je za odabir glumaca, otac Alan Radcliffe agent je kazališnih pisaca, a kućni im je prijatelj filmski producent David Heyman koji je nagovorio Radcliffea da se prijavi na audiciju za Harryja Pottera. Već prije te audicije mladi Radcliffe je imao dvije filmske uloge, prvo u televizijskom filmu “David Copperfield” a zatim i u “Krojaču Paname”. Oba filma ostala su mu u pamćenju jer su likovi koje je glumio imali seksi mame, Emiliju Fox i Jamie Lee Curtis. Međutim, mediji su čekali odmak Radcliffea od uloge Harryja Pottera, što su dočekali prije dvije i pol godine kada je počeo nastupati u kazališnoj predstavi “Equus”.

U drami “Equus” Radcliffe glumio Stranga, tinejdžera koji je seksualno-religijsku fascinaciju konjima, što napadu ludila oslijepio šest otišao tretman k psihijatru. Ta je predstava dobila pozitivne kritike, ali je izazvala pažnju medija zbog sedmominutne scene u kojoj se Radcliffe pojavljuje to bio riskantan potez jer znalo će djeca, obožavatelji Harryja reagirati kada shvate da se njihov pojavljuje u kazališnoj predstavi. Ipak, pohvalne kritike zasjenile su kritike račun golotinje pa je predstava u jesen preseljena s londonskog West Enda Broadway gdje je dobila jednako dobre kritike. Pri tome, Radcliffe je bio zadovoljniji svojim glumačkim izdanjem u New Yorku nego u Londonu. Gary Oldman, stariji kolega iz filmova o Harryju Potteru, bio je oduševljen Radcliffovom hrabrošću da prihvati kazališnu ulogu u kojoj ne samo da će se pojaviti gol nego će se izložiti mogućim kritikama koje su mu mogle naštetiti karijeri. U to vrijeme shvatio je da se mora pripremati za glumački život nakon Harryja Pottera te je iste godine prvo glumio u osrednjem filmu o odrastanju grupe tinejdžera "December Boys" za koji je kritičar magazina Variety napisao kako je predodređen da nosi naslov "Harry Potter se seksa", a zatim i u televizijskom filmu "My Boy Jack" gdje je glumio Jacka Kiplinga, sina poznatog pisca Rudyarda Kiplinga, koji svog sina tjera u Prvi svjetski rat.RADCLIFFE kao tinejdžer
Alan Strang u drami 'Equus', u kojoj nastupa na West Endu i BroadwayuRADCLIFFE kao tinejdžer Alan Strang u drami 'Equus', u kojoj nastupa na West Endu i Broadwayu

Sada je vrijeme za prvi film nakon Harryja Pottera i on je odabrao film “The Journey is The Destination”, istinitu priču o fotografu Danu Eldonu kojeg je kao 22-godišnjaka ubila mafija u Somaliji. Ono što sigurno neće napraviti jest upisati se na fakultet. U srednjoj je školi imao solidne ocjene, ali se divi Emmi Watson koja je u srednjoj školi imala gotovo sve petice te je upisala američki Brown University na kojem će studirati engleski i umjetnost. Emmu Watson, za razliku od Radcliffa, gluma sljedećih nekoliko godina neće previše zanimati. Iako je imala devet godina kada je došla na audiciju za prvi film o Harryju Potteru a 10 godina kada ga je snimala, Emma Watson je u proteklih devet godina doživjela najveću transformaciju od svih glavnih glumaca. S 19 godina izgleda zrelije od drugih, za usporedbu, Daniel Radcliffe i dalje izgleda kao dječak, visok je samo 165 cm, a obrazovanje joj je važnije od glume. Osim toga, postala je modna ikona, model za Burberry, te se često viđa na modnim događanjima. “Želim biti poput Jodie Foster koja je otišla na Yale, želim zaboraviti na šminku i frizuru, želim studirati”, izjavila je nedavno Emma Watson. Ipak, Emma Watson ne želi tek tako odbaciti glumu.

Uloge u serijalu o Harryju Potteru donijele su joj, procjenjuje se, više od 10 milijuna funti, i već joj se nude brojne uloge u američkim filmovima. Ona je, međutim, zapanjena koliko su to loše uloge, odreda u žanru filma “Šopingholičarka”. “Nude mi uloge u filmovima koji vas ne tjeraju na razmišljanje. Svi ti filmovi imaju sretan kraj a k tome su scenariji užasno loše napisani. Mene ne zanimaju ni hit filmovi ni filmovi s golemim proračunima”, izjavila je Emma Watson koja je prošle godine pohađala petotjedni tečaj na Royal Academy of Dramatic Art, akademiji na kojoj su diplomirali brojni poznati britanski glumci. Sve zato što se nada da će u stankama studiranja dobivati kvalitetne uloge koje će iskoristiti za održavanje glumačke karijere. Zbog svega toga Emma Watson je, osim filmova o Harryju Potteru, glumila samo u televizijskom filmu “Ballet Shoes” 2007. te je sljedeće godine posudila glas u crtanom filmu “Priča o mišu zvanom Despero”. Sve to bilo je dovoljno da postane meta paparazza a njezini problemi s tabloidima počeli su na njen 18. rođendan, kada su objavljene njezine fotografije na kojima joj se haljina podigla malo previše i na kojima se ljubi sa svojim dečkom, 26-godišnjim bankarom Jayom Barrymoreom.

GLUMCI Michael Gambon, Bonnie Wright, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint
i Tom Felton 9. srpnja u New Yorku na premijeri filma 'Harry
Potter i princ miješane krvi"GLUMCI Michael Gambon, Bonnie Wright, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint i Tom Felton 9. srpnja u New Yorku na premijeri filma 'Harry Potter i princ miješane krvi"Uslijedile su brojne medijske laži, od toga da će biti novo lice Chanelova parfema Coco Mademoiselle do toga da joj dečko ima 40 godina, zbog čega je odlučila slušati savjet svoje agentice koja joj je rekla “ne idi na tuđe filmske premijere, samo na premijere svojih filmova”. Stoga se koliko-toliko povukla iz javnosti, donedavno je živjela sa svojim ocem, odvjetnikom, koji se razveo od njezine majke, također odvjetnice, koja živi u Oxfordu. Prije dva tjedna objavljeno je kako je Emma Watson kupila 3 milijuna funti vrijednu kuću u kojoj će živjeti sa svojim dečkom. Međutim, tu vijest prošlog tjedna medijski su zasjenile fotografije objavljene na internetu koje je, navodno, objavio njezin bivši dečko i na kojima se Emma Watson pojavljuje polugola. Sve probleme koje imaju Daniel Radcliffe i Emma Watson nema Rupert Grint, koji će sljedećeg mjeseca proslaviti 21. rođendan. Iako malo stariji od svojih kolega, s nešto manje zarađenih milijuna funti, procjenjuje se da je zaradio sedam milijuna, izgleda i dalje vrlo djetinjasto. Zanimljivo, kada je Alfonso Cuarón režirao treći film o Harryju Potteru, izjavio je: “Vidjet ćete, na kraju serijala Grint će biti glumac na kojeg treba obratiti pozornost, a ne Radcliffe ili Emma Watson.” Već nakon prvog filma o Harryju Potteru glumio je u neuspješnom filmu “Thunderpants” o dječaku koji od rođenja ne prestaje ispuštati vjetrove a Grint je glumio njegova najboljeg prijatelja koji nema osjećaj mirisa. Mnogo bolji je bio u drami “Driving Lessons” iz 2006., a uskoro se očekuju još dva njegova filma.

Ove godine već je na nekim festivalima prikazan film “Cherrybomb” u kojem se dva 15-godišnja prijatelja zaljubljuju u seksi prijateljicu, a film je prepun seksa, droge i alkohola, a očekuje se premijera filma “Wild Target” u kojem glumi pomoćnika profesionalnog ubojice. I sam Grint izjavljivao je da je ostao dijete i da se, u odnosu na prvi film o Harryju Potteru, mijenjao samo tjelesno. Ipak, odrastanje je imalo i jedan bolni moment, koji se dogodio na proslavi njegova 18. rođendana, kada je vidio da slava ima i mračnu stranu. Te je večeri njegov blizak prijatelj Joshua Lodge uhićen zbog seksualnog odnosa s maloljetnom djevojkom. Grint se nakon tog događaja oglasio službenom izjavom tvrdeći da osuđuje Lodgea. Mimo tog događaja, život Ruperta Grinta je vrlo miran jer pazi da ni na koji način ne izazove tabloide da pišu o njemu.TROJE GLUMACA filmskim serijalom o začudnom
svijetu vještica, čarobnjaka i čarolije stekli su milijune obožavateljaTROJE GLUMACA filmskim serijalom o začudnom svijetu vještica, čarobnjaka i čarolije stekli su milijune obožavatelja

I sam kaže da ne zna što da radi s novcem koji je zaradio, osim što je garažu napunio zanimljivim vozilima kao što su Range Rover, Mini Morris, Chevy pickup, kombi za prodaju sladoleda iz 1974. godine i brod-letjelica. Garaža se nalazi u kući njegovih roditelja s kojima živi, a djevojku još uvijek nema jer mu je jasno da se u ženskom društvu lako nađe u centru pažnje, ali bi volio da se djevojke zanimaju za njega i iz drugih razloga, ne samo zato što je glumačka zvijezda. Možda bi se trebale zainteresirati zato što je velik ljubitelj punk glazbe, a grupu The Clash smatra najboljom rock grupom svih vremena.

RUPERT GRINT OBOLIO OD SVINJSKE GRIPE

Daniel Radcliffe je imao deset, Emma Watson devet, a Rupert Grint jedanaest godina kada su 2000. snimili prvi film iz serijala o Harryju Potteru koji je godinu dana kasnije postao veliki hit i početak iznimno uspješne franšize. Sada, kada se zna da će 2011. biti prikazan posljednji film iz serijala, svi se pitaju što će biti s njima nakon završetka serijala. Radcliffe je počeo pripremati teren za ozbiljnije uloge kada je 2007. glumio u uspješnoj kazališnoj predstavi "Equus" čime je silno želio dokazati da je spreman za ozbiljne uloge koje nemaju veze s dječjom maštom. Za Emmu Watson se pričalo da će joj prva sljedeća uloga biti u mračnom mjuziklu "Snjeguljica" koji će režirati poznati rocker Marilyn Manson, zatim se lani spominjala povijesna drama "Napoleon and Betsy", da bi na kraju objavila kako je upisala fakultet u Americi. Jedino Rupert Grint ne zna što će raditi ubuduće, pa su se tabloidi zadovoljili objavljivanjem podatka da je prije dva tjedna preležao svinjsku gripu.

NOVI 'POTTER' JE MRAČNIJI I TRAŽI ZAHTJEVNU PUBLIKU

Film "Harry Potter i princ miješane krvi" šesti je iz serijala o Harryju Potteru i traje dva i pol sata što ne čudi ako se zna da istoimena knjiga ima 600 stranica. Očekuje se da će novi film oboriti rekord u gledanosti prethodnog naslova "Harry Potter i Red feniksa" koji je u kinima diljem svijeta prije dvije godine zaradio 938 milijuna dolara. Ima i onih koji smatraju da to neće biti moguće zato što je novi film o Harryju Potteru mračniji, traži zahtjevniju publiku i da će se nova publika, koja nije gledala prethodne filmove, teško prilagoditi gledanju ovog filma.

Vezane vijesti

Najbolje odjevene u 2011. godini

Najbolje odjevene u 2011. godini

Protekla, 2011. godina donjela je mnogo u životima ovih mladih dama. Neke su postale majke, neke doživjele veliki uzlet u karijeri, a neke se tek… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika