02.09.2002. / 00:00

Autor: Krsto Cviić

SAD – POVIJEST

LAŽNI UNUK WYATTA EARPA

...

RENO, NEVADA: Organizatori proslave 100. godišnjice grada Goldfielda u američkoj saveznoj državi Nevadi ustanovili su tek naknadno kako ih je prevario jedan vješti varalica predstavljajući se da je unuk slavnog revolveraša s Divljeg zapada Wyatta Earpa. Goldfield je početkom 20. stoljeća bio veliki grad, jer je u blizini bilo pronađeno zlato, a šerif je u gradu bio Virgil Earp, brat mnogo slavnijeg revolveraša Wyatta Earpa, o kojem je napisao mnoštvo knjiga, te snimljeni brojni filmovi, posebno o njegovom najslavnijem okršaju kod O.K. Corrala 1881. godine u gradu Tombstoneu. Zato su organizatori proslave s veseljem prihvatili ponudu čovjeka, koji je tvrdio da je unuka Wyatta Earpa, da svojim prisustvom uveliča proslavu. Taj čovjek, koji je tvrdio da se također zove Wyatt earp, kao i njegov slavni djed, slikao se s guvernerom nevade, te sa drugim važnijim uzvanicima, te održao govor u kojem je vrlo uvjerljivo pričao o svojem navodnom djedu.

No, proslavi su prisustvovali i neki historičari Divljeg Zapada, koji su upozorili organizatore da tu nešto nije u redu, jer je poznato da Wyatt Earp nije imao djece, pa ne može imati niti unuka. Suočili su navodnog unuka s tom činjenicom, te zatražili od njega dokaze o identitetu, na što je on odgovorio pričom da je on rođen u jednom indijanskom rezervatu, gdje se ne izdaju rodni listovi, niti ne pišu matične knjige, pa on nema nikakva dokaza o svojem porijeklu. No, uvjeravao ih je da je on sin Nicholasa Portera Earpa, jedinog sina Wyatta Earpa, koji je navodno rođen 1919. godine na Aljasci u potpunoj tajnosti, i to stoga što su Wyatta Earpa mrzili mnogi njegovi protivnici, pa se on plašio da bi se mogli osvetiti na njegovom sinu, ako bi znali da postoji.

Povjesničari su pokušali provjeriti te tvrdnje, te ustanovili da je ta priča lažna već i stoga jer je u trenutku navodnog rođenja tog svojeg sina Nicholasa 1919. godine slavni šerif Wyatt Earp imao 70, a njegova žena Rosie 58 godina.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika