22.07.2009. / 16:55

Autor: Hina

Afera 'Indeks 2': Idućeg tjedna presuda za kupoprodaju ispita na Prometnom fakultetu

Na jesen će se nastaviti suđenje i u postupku "Indeks 3" u kojem se sudi za kupoprodaju ispita na Ekonomskom fakultetu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNa zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu, 29. srpnja, trebala bi biti donesena prva presuda za kupovinu, odnosno prodaju ispita na Sveučilištu, za što je u tzv. slučaju "Indeks 2" optuženo više od trideset sveučilišnih profesora, posrednika i studenata Fakulteta prometnih znanosti.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Koraljke Bumči na današnjem posljednjem ročištu najavila je izricanje presude za iduću srijedu u 11 sati u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu, gdje su krajem svibnja zbog nezakonitih upisa na Prometni fakultet u tzv. slučaju "Indeks 1" već nepravomoćno osuđeni bivši prodekan Dragan Badanjak i posrednik Mladen Budor, glavni optuženici u oba predmeta.

Kao i u prvom postupku pokrenutom nakon antikorupcijske akcije USKOK je u završnoj riječi za Badanjka, Budora i sve ostale optuženike koji se nisu pokajali i priznali zatražio najstrože zatvorske kazne. Za 13 optuženika koji su priznali posredovanje ili kupoprodaju ispita predložene su uvjetne kazne, dok je za jednog optuženika USKOK pred kraj postupka odustao od kaznenog progona.

U slučaju "Indeks 2", jednom od najvećih suđenja u povijesti hrvatskog pravosuđa po broju optuženih, otkriveno je da su studenti preko posrednika za prolaz na ispitima profesorima plaćali od 200 do 700 eura.

Krajem lipnja USKOK je Županijskom sudu podnio još tri istražna zahtjeva u kojem se za korupciju na Prometnom fakultetu ponovno terete 33 osobe. No, za razliku od ostalih slučajeva iz serije "Indeks" u ovom se po prvi puta optuženike istovremeno tereti za ilegalne upise ali i neregularno polaganje ispita.

Na jesen će se nastaviti suđenje i u postupku "Indeks 3" u kojem se sudi za kupoprodaju ispita na Ekonomskom fakultetu.

Vezane vijesti

Revizija na ekonomiji: Tipuriću i društvu za sumnjive projekte 35 milijuna

Revizija na ekonomiji: Tipuriću i društvu za sumnjive projekte 35 milijuna kuna

Kaznena prijava i izvanredni otkaz dva su "dara" koja bi mogao potkraj mjeseca dobiti bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić. Isto čeka i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika