02.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

IZRAEL - PALESTINA

IZRAELCI NASTAVLJAJU S LIKVIDACIJAMA PALESTINACA

Izraelski ministar obrane Benjamin Ben-Eliezer naredio je istragu nakon što su izraelski vojnici u nedjelju navečer ubili četiri nenaoružana palestinska radnika.
Taj je incident izazvao val ogorčenja Palestinaca, pa je savjetnik palestinskog predsjednika Jasera Arafata, Nabil Abu Rudein, pozvao čelnike EU, Rusije, SAD i UN-a da izvrše pritisak na Izraelsku vladu kako bi se zaustavio nastavak krvoprolića. U posljednjih nekoliko dana Izraelci su ubili 49 Palestinaca, od kojih 30 civila.
Izrael je u međuvremenu nastavio seriju likvidacija osoba sa svoje ‘’crne liste’’ ubojstvom šesnaestogodišnjeg Abdel Karim Bassama, sina lokalnog vođe Islamskog Džihada, Bassama Sadija. Novi val ubojstava Palestinaca sa ‘’crne liste’’ započet je u subotu kada su izraelski helikopteri raketirali jedan automobil ubivši pri tome i dvoje djece. Od početka Intifade bez uhićenja i suđenja likvidirano je najmanje 70, a pritvoreno više od 100.000 Palestinaca.
Najveću nadu za prestanak krvoprolića Palestinci polažu u mirovni plan koji su prihvatili ministri vanjskih poslova EU u Helsingoreu. Po tom planu, koji će Izraelskoj vladi i Palestinskoj upravi biti predstavljen u utorak, Palestina bi postala država najkasnije do 2005. godine.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika