02.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

VANJSKA POLITIKA

HRVATSKA GODIŠNJE GUBI 250 MILIJUNA EURA ZBOG NEPROGLAŠENJA GOSPODARSKOG POJASA NA JADRANU

HRVATSKA GODIŠNJE GUBI 250 MILIJUNA EURA ZBOG NEPROGLAŠENJA GOSPODARSKOG POJASA NA JADRANU

Zbog odugovlačenja hrvatske Vlade sa proglašenjem gospodarskog pojasa na Jadranu, Hrvatska godišnje gubi i do 250 milijuna eura, odnosno, upravo onoliko koliko talijanski ribari dobiju za ribu koju izlove na području na kojem bi se taj pojas protezao. Riječ je o procjenama ribarskih asocijacija tvrdi Miro Kučić, predsjednik grupacije morskog ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, jer službenih podataka o tome nema. Unatoč tome što Hrvatska ima prema međunarodnom pomorskom pravu, koje je iskoristilo već 130 država, pravo na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, hrvatska vlast uopće ne razmatra tu opciju.
Eventualnim proglašenjem gospodarskog pojasa, Hrvatska bi dobila 21 000 kvadratnih kilometara mora nad kojim bi imala suverena prava istraživanja i gospodarenja svim prirodnim bogatstvima u koje u prvom redu spada ribolov.
Osim toga, Hrvatska bi time, kako tvrde stručnjaci predvođeni Davorinom Rudolfom, zaštitila riblje bogatstvo u Jadranu koje se u zadnjih 50 godina smanjilo za 70 posto zbog nekontroliranog izlova, upozorava Oceanografski institut u Splitu.

Vezane vijesti

Čobanković prihvatio većinu ribarskih zahtjeva, ali odbio proglsiti gospodarski...

Čobanković prihvatio većinu ribarskih zahtjeva, ali odbio proglsiti gospodarski pojas

Nakon sinoćnjeg četverosatnog sastanka u Zadru potpredsjednik Vlade i ministar Petar Čobanković i predstavnici ribara usuglasili su se o većem dijelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika