Objavljeno u Nacionalu br. 715, 2009-07-28

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Nezaboravan lik u 'Korneru'

Nova HTV-ova emisija televizijski je događaj sezone i nakon premijere prošli ponedjeljak nije bilo firme u Hrvatistanu u kojoj djelatnici nisu nad jutarnjom kavom lili suze smijalice zbog pojave Zadre u vizualnom mediju: zbunjola stil, izgubljeno blejanje u kameru i zabijanje glave među ukočena ramena zaštitni su znak

Zrinka PavlićZrinka PavlićNadrealizam bez šlagvorta
Korner, HTV1, ponedjeljak, 21.05
Nova HTV-ova emisija "Korner" televizijski je događaj sezone. Mislim da dan nakon njena premijernog prikazivanja prošli ponedjeljak nije bilo firme u Hrvatistanu u kojoj djelatnici nisu nad jutarnjom kavom lili suze smijalice zbog pojave Miroslava Zadre u vizualnom mediju. Lik je nezaboravan. Ne znam podsjeća li me više na zbunjenog učenika kojeg profesor latinskog pita deklinaciju nepravilnih imenica ili na Momira Bulatovića. No potonja je pojavna dimenzija manje bitna. Zbunjola-stil, izgubljeno blejanje u kameru ili gosta, zabijanje glave među ukočena ramena i anksiozno dahtanje ipak su upečatljiviji i nakon samo jedne emisije postali su mu zaštitni znak te dokaz da je za vođenje televizijskih emisija nadaren otprilike jednako kao i za pedikiranje. Na trenutke sam, baš kao i brojni drugi koji su dosad komentirali hit-nastup dotičnog, najozbiljnije pomišljala da je riječ o nekakvom iznimno nadrealnom skeču. Pervan ili Zuhra sigurno bi dali barem... pa, STO EURA da mogu odglumiti takvog genijalca. Palo mi je na pamet i da ozbiljne goste u studio dovodi zato da bi s njima razgovarao na isti način kao što je to nekoć činio Ali G, koji je sirotog Scotland Yardova specijalista za narkotike, uvjerenog da je došao pučanstvu iznijeti poučne i zastrašujuće činjenice o drogama, upitao:


"A od koje od ovih stvarčica mo'š poletjet? Ha, buraz"? No da se Zadro ipak ne šali nego da je riječ o krajnje neslanom potezu HTV-ovih kadrovskih enigmata uvjerilo me to što nigdje u cijeloj emisiji nije bilo nijednog ciljano duhovitog šlagvorta. Osim ako u to ne ubrojimo provalu Josipe Krajinović, koja je plesni korak Michaela Jacksona nazvala MUNVOLK. Jednom riječju...
Ocjena: neprocjenjivo (0)

OPASNA PRUGA
Dnevnik NoveTV, Nova TV, petak, 19.15
Teško je iz svih strahota koje su nam prikazane nakon tragične željezničke nesreće kod Kaštela izdvojiti najgoru. No Nova TV u svom nam je Dnevniku prikazala snimku nečega što nas je moglo samo dodatno zgroziti i zbog čega je postalo evidentno da se grozna nesreća nije dogodila ni zbog čega u samom putničkom vlaku. O čemu je riječ? O snimci pružnog vozila, koje je na mjesto nesreće dojurilo dok su po pruzi još hodale liječničke, novinarske i razne druge ekipe te kojemu su se te iste ekipe jedva i u zadnji čas izmakle. U civiliziranom svijetu takva bi snimka bila dovoljno da se zbog nje počne tražiti pražnjenje nekih vrlo širokih i vrlo mekanih fotelja. Bez obzira hoće li na kraju ispasti jesmo li barem po tome civilizirani svijet ili nismo, svaka čast onome tko je to snimio i prikazao.
Ocjena: svaka čast (5)

ROCK IDOL
U objektivu, HTV1, četvrtak, 21.05
Nemam ništa osobito protiv aktualnog nam predsjednika, ali prilog koji su o njemu objavili u ovotjednoj emisiji "U objektivu" uvrijedio me čisto kao radnog čovjeka i građanina kojemu bi javna televizija trebala davati objektivne informacije. Ne znam, nekako mi je cijela priča djelovala kao da je trebala nositi naslov "Bilo je časno živjeti sa Stipom". Malo gledamo kako se Mesić rukuje s Bushem, malo s Gadafijem, malo jaše po motoru, malo ljubi pionire koji mu donose cvijeće, malo pjeva s tamburašima, a bogami i smjerno crveni pred komplimentima članica svog kluba obožavateljica. Onih nekoliko sramežljivih kritika izgovorenih u prilogu (sudjelovanje u konferencijama nesvrstanih, kočenje Sanaderova sastavljanja vlade nakon prošlih izbora i loše šale) na brzaka je poništeno komentarima u stilu: "...ali nekim drugima se kod njega BAŠ TO sviđa", a prilog je završen hercig izjavicom: "Ja sam jednostavan čovjek".
Ocjena: ajme majko (1)

HOROR TURIZAM
Potrošački kod, HTV1, ponedjeljak, 22.15
U redu, prikazali su nam i drugi prilog o tome što sve ne valja u turističkim destinacijama Hrvatske, ovaj put kao metu odabirući Orebić. Istinabog, mogli su mirne duše zapiknut srednjak u bilo koje mjesto na obali i materijala za televizijsku knjigu žalbi ne bi uzmanjkalo, ali ajde, neka im Orebića. Vjerojatno u prosjeku nije ništa bolji od većine domaćih ljetovališta, što znači da zaslužuje da si ličnu kartu ugleda u "Potrošačkom kodu". No uvjerena sam da nije ni gori pa mi je smiješan taj prilog, pogotovo u onom dijelu, gdje su početni kadrovi dolaska u Orebić brodom popraćeni nekom dibidus horor muzikom pa čovjek maltene očekuje da negdje iz lučkih valova iskoči velika bijela psina i novinaru poždere nogu. Ili, štajaznam, da ga na obali dočeka grbavi sluga grofa Drakule i ponudi mu smještaj u dvorcu na litici.
Ocjena: smiješno (2)

MIRNA I ŠKOLSKE NOVINE
InMagazin, NovaTV, četvrtak, 18.30
Mirna Berend na Novoj TV postala je tako relevantan komentator svega u svemiru da je ne bi nadmašio ni hibrid Branimira Bilića s pobjednikom "Piramide". Sve zna! Oš o umjetnoj oplodnji, oš o prostituciji, oš o Bori Čorbi... ma, nema da omane. Čak se i dobro snalazi u dodijeljenoj ulozi. Za svaku temu ima prigodan smiješak, mudar kontraalt-savjet djevojkama koje se prijavljuju na poslove iz besplatnog oglasnika, anegdotu, pošalicu i stav. No može ona osvajati svjetska prvenstva u govorništvu i šarmom obarati ljude, životinje i biljke - slaba joj vajda kad zbog prirode "InMagazina" mora odgovarati na pitanja u rangu školskih novina iz Gornje Vukoprčine. I to onim školskim novinama iz Gornje Vukoprčine koje je osim recesije pogodio i virus abnormalne banalnosti.
Ocjena: Mirna 4 - Nova 0

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika