02.09.2002. / 00:00

Autor: Nacionalov anketni tim

ŠTO S JAPANSKOM POTOPLJENOM PODMORNICOM?

Izvlačenje podmornice iz zaljeva američke ratne luke Pearl Harbor koštalo bi nekoliko desetaka milijuna dolara

ŠTO SA JAPANSKOM POTOPLJENOM PODMORNICOM?
Dizanje podmornice s dna koja je otkrivena ovih dana u zaljevu američke ratne luke Pearl Harbor koštalo bi nekoliko desetaka milijuna dolara

HONOLULU – Američko ministarstvo vanjskih poslova započet će sljedećih dana razgovore sa Japanom o tome što da se radi sa olupinom japanske minijaturne podmornice, koja je otkrivena ovih dana na morskom dnu uz obale Havaja, na ulazu u zaljev američke ratne luke Pearl Harbor. Tu je podmornicu potopio američki razarač USS Ward samo nekoliko sati prije nego što je započeo poznati japanski zračni napad na Pearl Harbor 7. prosinca 1941. godine, kada su japanski avioni uništili američku pacifičku flotu. Mornari s američkog razarača izvijestili su o tome da su napali japansku minijaturnu podmornicu, ali je tek sada – 61 godinu nakon tog događaja – pronađena olupina podmornice, što je prvi konkretan dokaz da je do tog okršaja razarača s podmornicom zaista i došlo.
Podmornicu su našli stručnjaci sa havajskog sveučilišta, a točna lokacija olupine drži se u tajnosti, da je netko ne bi pokušao opljačkati. Riječ je o maloj podmornici, koja je imala samo 25 metara, težila 45 tona, imala dva člana posade i bila naoružana s dva torpeda. Po mornaričkim običajima ovakve olupine pripadaju zemlji u čijem je vlasništvu bio brod, pa to znači da olupina pripada Japanu, koji bi trebao odlučiti što će s njom. Ako na potopljenom brodu ima mrtvih – a vjeruje se da se u podmornici možda nalaze posmrtni ostaci dvojice članova japanske posade – vrlo često se donese odluka da se olupina iz pijeteta ne dira, te da se smatra grobom pod morem. No, nakon što je objavljeno da je podmornica nađena u SAD se iz povjesničarskih krugova čuju mišljenja da bi podmornicu trebalo dignuti s morskog dna, jer je riječ o olupini od velikog povijesnog značenja, vrlo zanimljivoj za znanstveno proučavanje. Dizanje podmornice s dna koštalo bi nekoliko desetaka milijuna dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika