30.07.2009. / 15:07

Autor: Hina

UN ulaže tri milijuna dolara u projekte prevladavanja regionalnih nejednakosti u Hrvatskoj

Fond MDG-F je osnovala španjolska vlada 2006. godine kako bi podržala programe koji promiču ravnopravnost spolova, zapošljavanje mladih, zaštitu okoliša, kulturu i razvoj, upravljanje gospodarstvom, sprječavanje konfliktnih situacija, prehrambenu sigurnost djece i suradnju s privatnim sektorom

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUN-ov Fond za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja ulaže tri milijuna dolara u projekte prevladavanja regionalne nejednakosti u Hrvatskoj radi premošćivanja socijalnog jaza i ekonomske osiromašenosti manje razvijenih područja u Hrvatskoj i onih bolje stojećih, priopćeno je iz Ureda UNDP-a, UN-ova programa za razvoj.

U sklopu globalnog programa UN-ovog Fonda za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F), u Hrvatskoj je pokrenut program pod naslovom "Socijalna uključenost i prevencija sukoba u ratom pogođenim krajevima" u ukupnoj vrijednosti od 3 milijuna američkih dolara.

MDG-F Program u Republici Hrvatskoj provode agencije Ujedinjenih naroda u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i uz podršku Kraljevine Španjolske kao osnivača MDG Fonda. U Hrvatskoj je Program izravno vezan uz postizanje tri nacionalna Milenijska cilja razvoja: prevladavanje siromaštva, obrazovanje za sve i ravnopravnost spolova.

U sklopu približavanja Hrvatske EU, MDG-F program podupire projekte kojima je cilj premošćivanje socijalnog jaza i ekonomske osiromašenosti manje razvijenih područja u Hrvatskoj i onih bolje stojećih, a provode ih UNHCR, UNICEF, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UNDP. Glavni korisnici aktivnosti Programa su grupe s najvećim rizikom od socijalnog isključivanja: žene, povratnici, branitelji, djeca i mladi koji su suočeni s rizikom nasilja. Programske aktivnosti započele su u svibnju ove godine, i trajat će dvije godine.

"Usmjeravanjem sredstava do onih kojima su najviše potrebna, agencije UN-a pomažu Hrvatskoj da se uhvati u koštac s regionalnim nejednakostima i ubrza napredak prema postizanju nacionalnih Milenijskih ciljeva razvoja, pogotovo u vrijeme ekonomske krize i sve manje podrške donatora", rekao je Juri Afanasijev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj prilikom predstavljanja dosadašnjih aktivnosti Programa na ovotjednom sastanku s potpredsjednikom vlade Slobodanom Uzelcem i španjolskim veleposlanikom Manuelom Salazarom Palmom.

UN-ov Fond za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (Fond MDG-F) podržava nastojanja nacionalnih vlada da ubrzaju ostvarenje 8 milenijskih ciljeva razvoja za 21. stoljeće: suzbijanje siromaštva i gladi u svijetu, unaprjeđenje obrazovanja i zdravlja svih, ravnopravnost spolova, smanjenje stope smrtnosti djece, borba protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti, zaštita okoliša i razvijanje partnerstva s privatnim sektorom.

Fond MDG-F je osnovala španjolska vlada 2006. godine kako bi podržala programe koji promiču ravnopravnost spolova, zapošljavanje mladih, zaštitu okoliša, kulturu i razvoj, upravljanje gospodarstvom, sprječavanje konfliktnih situacija, prehrambenu sigurnost djece i suradnju s privatnim sektorom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika