02.08.2009. / 13:28

Autor: Boris Beck

Kad država pljačka: Što bi rekla Majka Tereza?

Ne vidite razloga da pošteno radite svoj posao, pogotovo kad kažu da je korupcija posvuda? Nije važno, budite pošteni i dalje

Gdje god otvorim neki news portal nađem ogorčene članke koji proklinju HDZ, psuju vladu, prigovaraju Bandiću, ljute se na kapitalizam, gade Mesića, rugaju se predsjedničkim kandidatima... Nije da nisu i gore zaslužili, ali neki sam dan naišao u jednoj fotokopiraonici nalijepljen na zidu tekst Majke Tereze pa sam pomislio da bi bilo optimistično napraviti kratku hrvatsku adaptaciju:

Vozite vlakove dok vam tračnice rođaci i kompanjoni predsjednika Sabora mažu smrtonosnim smolama, samo da maznu još koju stotinu tisuća kuna? Nije važno, vozite i dalje.

Stari ministar školstva rekao je vam je da bacite udžbenike, a novi da ih kupite, samo da izdavači zarade još više na tim knjigama koje su loše napisane i još lošije ukoričene? Nije važno, kupite ih.

Tjeraju vas da platite porez na kruh i mlijeko, a sami su bez poreza prodali dionice i profit sklonili u novčane fondove? Nije važno, platite porez.

Ne vidite razloga da pošteno radite svoj posao, pogotovo kad kažu da je korupcija posvuda? Nije važno, budite pošteni i dalje.

Poskupili su vam parkiranje? Pa što, nećete valjda parkirati na travu.

Povisili su vam ratu za kredit? Nema veze, uredno je otplaćujte.

Dobro poznajete hrvatske alkemičare koji šutnju pretvaraju u zlato? Tko ih šiša, pričajte slobodno i dalje.

Radite u tvrtki iz koje su vlasnici isisali sav novac dok je išlo dobro, a sad vam kažu da nemaju za plaće? Nasmijte se i radite dalje.

Morate bordižati između HDZ-ove državne Scille, koja svojim bezbrojnim pipcima davi sve što stigne, i SDP-ove zagrebačke Haribde što usisava sve ostalo? Samo hrabro, bordižajte i dalje.

PS - za znatiželjne prilažem i spomenuti tekst Majke Tereze, izvorno napisan na zidu sirotišta koje je otvorila u Calcutti:

Čovjek je nerazuman, nelogičan, sebičan. Nije važno, voli ga! Ako činiš dobro, pripisat će to tvojim sebičnim ciljevima. Nije važno, čini dobro! Ako ostvaruješ svoje ciljeve, naići ćeš na lažne prijatelje i iskrene neprijatelje.Nije važno, ostvaruj svoje ciljeve! Dobro koje činiš sutra će biti zaboravljeno. Nije važno, čini dobro! Poštenje i iskrenost učinit će te ranjivim. Nije važno, budi iskren i pošten! Ono što si godinama stvarao može biti u času razrušeno. Nije važno, stvaraj! Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći. Nije važno, pomaži im! Daješ svijetu najbolje od sebe, a on će ti uzvratiti udarcima. Nije važno, daj najbolje od sebe!

Vezane vijesti

Što je čovjek: Biće s osjećajima i željama ili samo stroj?

Što je čovjek: Biće s osjećajima i željama ili samo stroj?

''Mozak je kao računalo koje će prestati raditi kada zakažu njegove komponente. Ne postojiraj ili zagrobni život za pokvarena računala'', riječi su… Više

Komentari

registracija
1/7/09

wollf, 02.08.09. 15:00

poućno! ali danas teško ostvarljivo kod velike većine.


registracija
2/8/09

Morfij, 02.08.09. 16:46

Tekst Marije Terezije ima smisla. Ovaj Beckov nema.
Činiti dobro i biti pasivan i naivan??? Imam bolju ideju; činiti dobro i biti pametan!


registracija
13/8/09

Posluh, 14.08.09. 22:52

autor je napravio svakako dobru parodiju! prigodno za propovijed na sutrašnji blagdan Gospe.... umjesto psalma mogla bi se pričitati ova parodija. Možda bi narod ipak čuo što se to s njim zbiva? ili će i dalje ostati gluh i poslušan svojim političkim i crkvenim pastirima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika