03.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

KONFERENCIJA STATE DEPARTMENTA NA TEMU «ZAŠTO SVIJET MRZI AMERIKANCE»

KONFERENCIJA STATE DEPARTMENTA NA TEMU «ZAŠTO SVIJET MRZI AMERIKANCE»

Uoči godišnjice terorističkih napada na SAD 11. rujna američki State Department priprema konferenciju na kojoj će stručnjaci objašnjavati američkim dužnosnicima zašto svijet mrzi SAD.
Naime, užas prošlogodišnjih terorističkih napada na New York i Washington, odlučnost samoubojica koji su putničke zrakoplove pretvorili u rakete, kao i njihova spremnost da izazovu masovne žrtve govori o duboko usađenoj mržnji prema Americi, uočavaju stručnjaci ali i sami Amerikanci. Tako je američki predsjednik George Bush svega nekoliko mjeseci nakon spomenutih napada, odnosno, nakon splašnjavanja svjetskog suosjećanja i solidarnosti, postavio retoričko pitanje:» Zašto nas mrze?»
Osjećaj ugroženosti prerastao je u paranoju pogotovo nakon prijetnji o novim napadima različitih terorističkih skupina upućenih SAD-u. Taj osjećaj su potencirale i same državne institucije i državni dužnosnici. Najsigurniji da će do novih napada doći su direktor FBI-a Robert Muller i američki potpredsjednik Dick Cheney. To uvjerenje uvelike iskorištava ministar obrane Donald Rumsfeld u promoviranju ideje preventivnih napada na zemlje pripadnice tzv. «osovine zla».
Bit će zanimljivo čuti do kakvih će zaključaka u pogledu mržnje prema Amerikancima sudionici konferencije doći.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika