06.08.2009. / 12:48

Autor: Boris Bilas

Spretni Todorić izbjegao platiti 3,2 milijuna kuna poreza

Agrokor je od dividenda dobio nešto manje od 80 milijuna kuna, a da je to učinio samo dva dana kasnije državi bi samo od poreza na dividendu bilo uplaćeno 3,2 milijuna kuna

Ante TodorićAnte TodorićDesetak dana kratkog roka u koliko je zaživio porez na kapitalnu dobit, nekolicina spretnijih tvrtki uspjela je iskoristiti i isplatiti gotovo 370 milijuna kuna dividende bez kune plaćenog poreza. Iako većinu čine manje poznate tvrtke, od poreza na kapitalnu dobit izvukle su se i Erste Card Club (bivši Diners), Erste banka, te tvrtke iz sastava koncerna Agrokor - Konzum i Ledo, na koje otpada gotovo 340 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Samo dva dana prije 1. kolovoza što je prvi dan primjene novog zakona na ionako umrtvljenom tržištu kapitala, Konzum je isplatio 79,5 milijuna kuna dividende, odnosno 3,5 kune po dionici. Dan kasnije, isti potez povukao je Ledo isplativši 20 milijuna kuna. Uzme li se u obzir je vlasnička struktura tih dviju kompanija, jednostavnom računicom ispada da je Agrokoru isplaćeno 56,9 milijuna kuna milijuna kuna Konzumove dividende te još 15,8 milijuna kuna od Leda - ukupno 72,7 milijuna kuna. No, to nije konačna brojka jer je Jamnici isplaćeno još 8,82 milijuna kuna, računica je Poslovnog dnevnika.

Dakle, Agrokor je od dividenda dobio nešto manje od 80 milijuna kuna, a da je to učinio samo dva dana kasnije državi bi samo od Agrokorova poreza na dividendu bilo uplaćeno 3,2 milijuna kuna.

Osim Agrokora, dobro su prošli i vlasnici Erste & Steiermärkische banke koja je isplatila 191,9 milijuna kuna te Erste Card Cluba čija je dividenda iznosila 48,3 milijuna kuna. Isplativši godišnju nagradu dioničarima u srpnju Erste grupa ostala je u plusu za 9,6 milijuna kuna.

Uračunaju li se iznosi isplaćene dobiti ostalih dvanaest tvrtki, a radi se o 368 milijuna kuna državni je proračun ostao bez najmanje 15-ak milijuna kuna samo u deset dana.

Atlantska plovidba dividendu isplaćuje u dionicama

Da su se tvrtke vrlo brzo prilagodile novom porezu potvrđuje i primjer Atlantske plovidbe čija je Glavna skupština odlučila da se dio dividende za 2008. godinu umjesto u novcu isplati u vlastitim dionicama, i to baš zbog stupanja na snagu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke. Prema obavijesti koju je Atlantska plovidba dostavila Zagrebačkoj burzi, Glavna skupština, održana u utorak, 4. kolovoza, jednoglasno je prihvatila prijedlog jednog dioničara tog dubrovačkog brodara da se umjesto predložene odluke o isplati ostatka dividende u novcu izvrši u dionicama te tvrtke. U roku od 60 dana nakon upisa izmjenom će statuta u sudski registar dioničarima Atlantske biti isplaćen ostatak dividende za 2008. u dionicama, pri čemu će za svakih 12 dionica koje posjeduje pojedini dioničar dobiti još jednu dionicu Atlantske.

Vezane vijesti

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora kasno sinoć podnijela je neopozivu ostavku na svoj položaj. Odlazak čelnih ljudi Mercatora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika