09.08.2009. / 09:05

Autor: Boris Beck

'U Hrvatskoj nisu problem ateisti, nego bezbožnici'

I tako su se svi ljutili na sve: Jezerinac na Mesića jer je gluh i slijep za istinu, a Mesić na Glas Koncila gdje ga nazivaju "veleizdajnikom". A nakon Knina ljutit će se još i više jer je tamo Mesić rekao da "treba osuditi zločine počinjene pod krinkom hrvatstva"

"U Hrvatskoj nisu problem ateisti, nego bezbožnici", misli mojprijatelj teolog, sveučilišni profesor - on kaže da bi radije živio u Hrvatskoj punoj poštenih ateista nego u Hrvatskoj punoj pokvarenih kršćana. Tog sam se sjetio kada se biskup Jezerinac ljutio na Mesića jer nije otišao na misu u Kninu na Dan pobjede. A što će Mesić na
misi? Proklamirani je ateist i tih sat vremena može korisnije utući, recimo može otići na pecanje koje toliko voli. A je li ateizam grijeh?

Po onome što je rekao moj prijatelj teolog - nije. Ako čovjek živi pošteno i marljivo, ako je ljubazan i poštuje zakone - eto idealnog građanina. Svakako idealnijeg od onoga koji ispovijeda vjeru, a krade, laže, otima i ubija. Ateist u tom smislu ne bi bio bezbožnik jer za
te stvari uopće nema osjećaja; bezbožnik može biti samo onaj tko osjeća, misli ili zna da Bog postoji, ali si ipak uređuje život kao da ga nema. Pa ako je Hrvatska doista katolička zemlja, onda je zbilja očito da nam je problem bezbožništvo, a ne ateizam.

Ili i ovaj problem ima dvije strane? Ta i Adam i Eva su znali da Bog postoji pa su ipak odlučili živjeti mimo njega - a mi smo kao baštinici tog kobnog Pada naslijedili same nevolje, grijeh, bolest i smrt. Ateizam bi tako bio baš iskonski grijeh, ono temeljno stanje
nesreće iz kojeg mogu nastati - i nastaju - same nevolje. Pa se onda i biskup smije ljutiti što je baš predsjednik Republike odbio pokazati "znak poštivanja duhovnih vrijednosti u hrvatskoj državi", kako je to rekao.

I tako su se svi ljutili na sve: Jezerinac na Mesića jer je gluh i slijep za istinu, a Mesić na Glas Koncila gdje ga nazivaju "veleizdajnikom". A nakon Knina ljutit će se još i više jer je tamo Mesić rekao da "treba osuditi zločine počinjene pod krinkom hrvatstva", a nikad, baš nikad neće reći da treba osuditi zločine počinjene pod krinkom komunizma.

Vezane vijesti

Eutanazijom do vječnog života

Eutanazijom do vječnog života

Subotnje proglašenje blaženim pet sarajevskih časnih sestara - od kojih su četiri počinile samoubojstvo - pomalo djeluje kontradiktorno kad se zna da… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 09.08.09. 09:26

Bas ste to lijepo napisali. Svidja mi se posebno ono sto navodite - sto ce Mesic na maisi? Stvarno. Ajmo zapitati onoga barba Luku kako se osjeca na misi i sto bi dao da nije tamo. Dakle sto je postenije?


registracija
1/7/09

wollf, 09.08.09. 12:55

TRPI DRUG LUKA SVE ZA FOTELJU I PRIVILEGIJE, BIO BI ON I MUSLIMAN AKO TREBA.
EBE LUD ZBUNJENOGA


registracija
23/6/09

Harmon, 09.08.09. 14:46

Ne radi se tu "sto ce Mesic na misi", nego da li je to u programu drzavnog protokola ili nije, jer je taj neuki krivokletnik funkciju Predsjednika sasvim privatizirao i izvrgao ruglu.


registracija
11/8/09

ohcanada, 11.08.09. 18:50

Ne ulazim u komentar g. Jezerinca o Mesicu jer je ovaj drugi kao riba - kako god ga uhvatis ode u drugom pravcu. Ali sada je lokalni politicar.
Govorim o Jezerincu, mislim vikaru HV koji je bio jesenas ili zimus u Kanadi i u emisiji "Zvuci Hrvatske" rekao u vezi populacione situacije u Lijepoj Nasoj da ce rjesenju pridonjeti Bugari i Rumuni, a nije spomenuo ni Bosnjake niti Srbe, kao ni Madjare, Italijane, Slovence i Albance.

To mi je do danas ostalo nejasno i misterija !!!

.


registracija
6/7/09

keunen, 11.08.09. 19:41

Pa tako je od godine 2000.-te, samo domovinski rat napadaj i govori i piši da je bilo zločina. E moj narode...


registracija
13/8/09

Posluh, 14.08.09. 22:45

čast ide jedino i samo onima koji su "svoji"
a mi Hrvati se samo busimo nekim bontonom (a šaljemo svakodnevno sliku da se ne znamo kuluturno ponašati); ističemo svoj ponos i slavu (nek se jave mladi ako znaju sadržaj ovoga?) - velike riječi, a zla djela (ili nikakva djelovanja što isto ne valja)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika