Objavljeno u Nacionalu br. 717, 2009-08-11

Autor: Dean Sinovčić

Interview

Quentin Tarantino - satira o holokaustu hollywoodskog ekscentrika

AMERIČKI REDATELJ koji se proslavio originalnim pogledom na okrutni svijet nasilja i kriminala, u filmu 'Neslavni gadovi' vratio se u vrijeme Drugog svjetskog rata te na tipično osebujan način prikazao svoju viziju židovske osvete nad nacističkim okupatorima

OTKAČENA VIZIJA RATA
Quentin Tarantino deset se godina pripremao za film 'Neslavni gadovi', koji se 3. rujna počinje prikazivati u hrvatskim kinima, no pojedini
kritičari zamjerili su mu što je u njemu mijenjao povijesne činjeniceOTKAČENA VIZIJA RATA Quentin Tarantino deset se godina pripremao za film 'Neslavni gadovi', koji se 3. rujna počinje prikazivati u hrvatskim kinima, no pojedini kritičari zamjerili su mu što je u njemu mijenjao povijesne činjeniceNakon gotovo deset godina priprema, redatelj Quentin Tarantino napokon je ove godine završio snimanje filma "Inglorious Basterds" odnosno "Neslavni gadovi", kako će biti preveden u hrvatskim kinima. Prvo ga je prikazao na filmskom festivalu u Cannesu gdje je njemački glumac Christoph Waltz nagrađen za najboljega glumca festivala, a zatim je Tarantino još malo prepravio film koji će se diljem svijeta početi prikazivati 20. kolovoza a u Hrvatskoj dva tjedan poslije, 3. rujna.

Radnja filma odvija se tijekom Drugog svjetskog rata u Francuskoj, kada je okupljena grupa vojnika, američkih Židova, nazvana "Gadovi" s ciljem da na posebno okrutan način ubija naciste. Predvodi ih pukovnik Aldo Raine (Brad Pitt) a njihov glavni cilj postaje kinodvorana u kojoj će se održati velika filmska premijera njemačkog propagandnog ratnog filma na koju dolazi nacistička vrhuška na čelu s Adolfom Hitlerom. Naziv je preuzet od talijanskog filma iz 1978. "Inglorious Bastards" a Tarantino je, kako nam je rekao u intervjuu za Nacional, otkupio prava na remake filma samo kako bi mogao koristiti taj naslov.


Godinama je govorio da sprema film s temom Drugog svjetskog rata, a kada ga je završio, kritičari su u Cannesu bili podijeljeni. Oni koji su ga kritizirali tvrdili su da je nedopustivo mijenjanje činjenica iz Drugog svjetskog rata, što Tarantino doista radi u ovom filmu. Sjesti za stol s Tarantinom (46) i pričati s njime pravi je užitak. Nevjerojatno je brbljav, zna sve o povijesti filma i neprestano se smije. Nije ni čudo kada ga odavno smatraju jednim od ključnih filmskih redatelja u posljednjih 17 godina. Karijeru redatelja započeo je filmom "Reservoir Dogs" iz 1992., s drugim filmom "Pakleni šund" pobijedio je 1994. u Cannesu te je dobio Oscara za najbolji scenarij. Nakon sudjelovanja u omnibusu "Četiri sobe" 1997. režira film "Jackie Brown" koji nije postigao uspjeh. Tada se povukao i tek šest godina poslije snimio film "Kill Bill" koji je zbog svoje duljine podijeljen na dva dijela. Slijedio je film strave "Otporan na smrt" a žanrovsku raznovrsnost Tarantino je dokazao novim filmom "Neslavni gadovi".

MIJENJANJE POVIJESNIH ČINJENICA

NACIONAL: Film "Neslavni gadovi" tematizira njemačku okupaciju Francuske tijekom Drugog svjetskog rata. Koji su njemački i francuski filmovi svojim temama utjecali na vas?

- Vrlo mnogo su utjecali na mene, ali ni jedan ne bih mogao izdvojiti. Gledao sam dosta filmova gdje se tematizira grupa vojnika na posebnim zadacima, talijanske filmove iz sedamdesetih godina, nekoliko američkih filmova koji su služili kao propaganda u Drugom svjetskom ratu i u kojima je često glumio George Sanders. Nisam tražio inspiraciju, prije bih rekao da sam samog sebe uronio u tu smjesu filmova i marinirao se. Iskreno rečeno, svi ti filmovi su napravljeni s jednostavnom pričom i kada sam sjeo za stol kako bih napisao scenarij, mislio sam da će i moja priča biti takva. Međutim, kada sam počeo pisati, moji likovi su počeli lutati na sve strane tako da sam odmah odbacio ideju o jednostavnoj priči.

NACIONAL: Oni koji kritiziraju ovaj film kažu da je nedopustivo mijenjanje povijesti jer je po vama i vašem filmu Hitler ubijen 1944. godine.

- Kada sam sjeo i počeo pisati scenarij, nisam namjeravao mijenjati povijest. Mislim da, kao pisac, u svojim djelima moram ponuditi neobuzdanu maštovitost. Ona može biti dobra, loša ili drukčija, ali ne smije biti obuzdana. Uvijek sam osjećao da imam slobodu praćenja svojih likova kamo god oni išli i nailazili na prepreke na putu. Jedna od prepreka u ovom slučaju bila je povijest. Pripremio sam se za poštivanje te prepreke na putu. A onda me nešto pogodilo. Pa moji likovi ne poznaju taj dio povijesti, oni ne znaju što će se dogoditi, moji likovi mogu promijeniti povijest. Ono što se dogodilo u mom filmu nije se dogodilo u stvarnom životu zato što moji likovi nisu postojali. Da su, kojim slučajem, postojali, sve to se moglo dogoditi. Tako gledano, to je moguće. Da je njemački vojnik Fredrick Zoller napravio pokolj u to vrijeme rata, onda bi Joseph Goebbels snimio film o njemu jer je to i inače radio, snimao propagandne filmove o njemačkim pobjedama, i onda bi došlo do velike premijere filma pri čemu bi se dogodilo ono što se dogodilo u mom filmu. Moji likovi nisu vezani za povijest i oni mogu mijenjati povijest.

LIK ZA BRADA PITTA

NACIONAL: Zašto ste odabrali Brada Pitta za jednu od glavnih uloga u ovom filmu?

- Prvo, mislim da je on savršen za ulogu, pristaje mu kao rukavica na ruci. Drugo, kada su me novinari, ali i obični ljudi, pitali s kim bih volio raditi, navodio sam im na desetke glumačkih imena. No to tako ne ide. Ja sam pisac i ništa mi nije važnije od mojih likova. Stvaram likove i želim da ih odglume pravi glumci. Dakle, Brad Pitt i ja smo neko vrijeme željeli raditi zajedno, ali na meni je bilo da stvorim lik koji će savršeno odgovarati Bradu Pittu. Kada se to dogodilo, došlo je do predivne suradnje. Kada pogledate moju karijeru, vidjet ćete da je i prije bilo takvih suradnji s glumcima za koje sam stvorio prave likove, i to zato što sam čekao, čekao sam da stvorim pravi lik za pravoga glumca. To se dogodilo i sada. Pisao sam scenarij za "Neslavne gadove" i razmišljao tko bi bio idealan za ovu ulogu. Hm, Brad, Brad Pitt bi bio dobar, a onda sam pisao dalje, još dalje, i zaključio da bi Brad Pitt mogao stvarno biti dobar u toj ulozi. Pisao sam dalje i rekao sebi "Brad Pitt bi mogao biti jebeno nevjerojatan u toj ulozi". A onda sam pisao dalje i rekao "Moram nazvati Brada Pitta".

NACIONAL: Što se tada dogodilo, jeste li ga doista nazvali?

- U tom trenutku bio je na jugu Francuske pa je bio nedostupan. Prije smo se susreli nekoliko puta, ali nismo se baš poznavali. Nasreću, poznajem njegova agenta jer je on ujedno i agent Ume Thurman tako da smo već surađivali. Dakle, nazvao sam njegova agenta i rekao mu: "Čuj, u sljedeća tri do četiri tjedna završit ću pisanje scenarija. Nakon toga odmah počinjem sa snimanjem pa bih i Bradu mogao ponuditi nešto." Bojao sam se da će mi odgovoriti nešto u stilu "Baš šteta, ali već je vezan za drugi projekt" ili da će biti problema jer kada Angelina Jolie snima, onda Brad Pitt ne snima, i obrnuto, kako bi netko uvijek bio s djecom. Pazite, tražio sam najveću filmsku zvijezdu na svijetu da mi se stavi na raspolaganje, i to odmah, to nije bilo stilu "čekat ću ga koliko treba", nego odmah. Katkad ti se sreća nasmiješi, pokatkad i ne, a u mom slučaju sreća mi se nasmiješila.

OTKRIĆE IZ NJEMAČKE

NACIONAL: Zanimljivo je da ste drukčije prikazali i Židove. Oni nisu žrtve rata u vašem filmu, oni su vojnici spremni na okrutnu osvetu.

- Slučajno znam da mnogi Židovi u Americi jedva čekaju da vide prikaz Židova u Drugom svjetskom ratu kao u mom filmu. Oni su za to spremni već dugo vremena. Dok sam pisao scenarij, razgovarao sam s nekim mladim Židovima, opisujući im svoj budući film, na što su mi rekli: "To je to, jedva čekam taj film." Čak su mi i neki od njihovih roditelja rekli kako su već dovoljno puta vidjeli Židove kao žrtve Drugog svjetskog rata te bi ih sada željeli vidjeti u drukčijem filmskom kontekstu, u kontekstu kakvom ga povijest nije zapamtila.FILMSKE LJEPOTICE Quentin Tarantino u Cannesu sa zvijezdama 'Neslavnih gadova', Melanie Laurent i Diane KrugerFILMSKE LJEPOTICE Quentin Tarantino u Cannesu sa zvijezdama 'Neslavnih gadova', Melanie Laurent i Diane Kruger

NACIONAL: Je li Christoph Waltz, proglašen za najboljeg glumca na festivalu u Cannesu, i za vas otkriće ili ste, gledajući njegove prijašnje filmove, znali da se radi o sjajnom glumcu?

- Doista nisam znao tko je Christoph Waltz, moja agentica za odabir njemačkih glumaca ga je našla. Christoph Waltz je glumio u puno filmova, ali je u Njemačkoj poznat po ulogama u TV serijama. Pogledao sam tek dio jedne serije, ali smatram da mi i nije bilo potrebno više od toga. Njegov prethodni rad bio mi je nebitan, bitan je bio njegov dolazak k meni kada je pročitao prve rečenice iz filma. Bio je savršen. Osim toga, govori tri jezika, engleski, njemački i francuski, i savršeno je usvojio šale iz dijaloga koje sam napisao. Odmah je uhvatio ritam kojim mora izgovarati moje rečenice.

ZADOVOLJAN KARIJEROM

NACIONAL: Kada govorimo o vašoj karijeri, jeste li zadovoljni načinom na koji se ona razvijala?

- Ne samo da sam zadovoljan nego se smatram sretnikom jer sam umjetnik koji stalno snima u industriji koja se naziva filmskom. Ja nisam samo vješti profesionalac nego mogu slijediti svoj njuh i biti umjetnik. A vi znate da je to danas u filmskoj industriji jako teško postići, posebno u Americi, gdje je filmska industrija najveća pa je sve to još teže postići. U cijeloj priči za mene je najvažnija moja filmografija. Želim da se jednog dana, kada odem u mirovinu, kaže kako je moja filmografija bitna. Ne želim da se kaže kako postoje filmovi iz ove ili one faze, da se kaže kako sam kao mlad snimio ovakve filmove pa sam malo ostario pa sam snimao onakve filmove. Proučavao sam karijere mnogih redatelja i većina njih, uz nekoliko iznimaka, nije s godinama radila bolje filmove. Meni je najvažnije da me podjednako cijene i moji sadašnji obožavatelji kao i oni koji se još nisu ni rodili i koji će tek kasnije upoznati moje filmove. Primjerom ću vam to objasniti. Ako netko, tko se sada rodi, počne gledati moje filmove za 20 godina, a ja ću tada biti već mrtav, želim da kaže: "Hej, ovaj frajer je bio zaista zabavan. Tko je taj koji je ovo režirao? Quentin Tarantino? Morat ću pogledati još neki od njegovih filmova." Želim da se i tada ljudima sviđaju moji filmovi, toliko da odmah požele pogledati još neki od mojih filmova. No neće znati koji da odaberu jer za te klince naslovi mojih filmova neće ništa značiti. Zato svi moraju biti dobri. Ako želim da se taj klinac zakvači za moje filmove i postane moj vječni obožavatelj, onda ne želim da bira moje filmove koje sam napravio kad sam bio star ili samo zato što su mi dobro platili za njih a ja izgradio veliki bazen od tog novca. Ili onaj koji sam napravio samo zato što mi je karijera bila kompromitirana a ja sam želio raditi s poznatim glumcem kako bih u prvom vikendu prikazivanja filma ostvario veliki uspjeh, kakav moja dva prethodna filma nisu imala.

NACIONAL: Govoreći o mirovini, prije nekoliko godina rekli ste da se želite umiroviti kao redatelj u 60. godini te da želite postati pisac poput Marka Twaina i Charlesa Dickensa.

- To je istina. Doista namjeravam prestati režirati u 60. godini, ali se nadam da se to neće dogoditi zato što je moj posljednji film doživio fijasko. Onda ću morati snimiti još jedan film da spasim svoj obraz pa ću se umiroviti u 62. godini. Postao sam redatelj jer sam to oduvijek želio. Ujedno, želim postati pisac i to mislim darovati samom sebi u poznijim godinama. To će biti nova faza u mojoj karijeri. Pazite, ne želim se nakon šezdesete godine buditi ujutro s razmišljanjem hoću li toga dana snimiti sve predviđene scene, nakon šezdesete se ne želim brinuti više o takvim stvarima. Osim toga, kao što kaže Roy Batty u filmu "Blade Runner" "zvijezda koja sjaji najsjajnije ne traje najdulje", želim da filmovi koje režiram imaju mladenačku energiju koju je imao moj prvi film "Reservoir Dogs", ali i da sadržavaju zrelost u sebi kao što je to bilo s filmom "Jackie Brown" koji je bio moj treći film. U osnovi, ne volim filmove koje su režirali starci.

TRENUCI ODMORA

NACIONAL: Ako je film "Jackie Brown" sadržavao tu zrelost, zašto niste nastavili snimati filmove u istom stilu?

NJEGOVA MUZA Redatelj Umu Thurman ističe kao svoju omiljenu glumicu, s kojom je već snimio tri filmaNJEGOVA MUZA Redatelj Umu Thurman ističe kao svoju omiljenu glumicu, s kojom je već snimio tri filma- Zato što je svaki film priča za sebe. Zrelost filma "Jackie Brown" ne čini ga boljim od stripovske pirotehnike filma "Kill Bill 1" nego ga čini drukčijim. Kao umjetnik, mogu to raditi i to je ono što sam radio. To nije cesta koje se držim i neću skrenuti s nje. Zabavno, ali "Kill Bill" je mnogo osobniji film od filma "Jackie Brown". Zato što je temeljen na originalnom scenariju, a "Jackie Brown" je temeljen na knjizi. Ne mogu vam dalje reći zašto je osobniji jer bih tada trebao vući paralele s mojim privatnim životom a ja, kao umjetnik, moram te paralele skrivati, nikako otkrivati. No one postoje.

NACIONAL: Osim što pišete scenarije i režirate filmove, često podržavate tuđe filmove pa oni na početku filma stave napis "Quentin Tarantino predstavlja" kao reklamu. Ne mislite li da se ta najava prečesto i katkad nepotrebno koristi?

- Ne slažem se s vama. Ne radim to toliko često, a kada radim, želim samo reći da mi se taj film sviđa, nešto u stilu filmskog kritičara. Samog sebe mogu vidjeti kao filmskog kritičara i mogu se zamisliti kao rigorozniji filmski kritičar nego što ste vi. Želim samo reći da mi se taj film sviđa i da mu želim pomoći da se bolje predstavi publici, a druga je stvar hoće li se onda taj film nekome svidjeti ili neće.

NACIONAL: Poznato je da stalno nešto radite. Melanie Laurent, glumica iz filma "Neslavni gadovi", rekla je da ste tijekom snimanja imali jedan dan slobodno i taj ste dan pogledali pet filmova. Postoje li trenuci odmora za vas, kada doista ništa ne radite?

- Da, postoje, ali tek nakon što snimim novi film. Nemam obitelj, znači da doslovno mogu poslati cijeli svijet k vragu jer me nije briga. Metaforički rečeno, ja se penjem na Mount Everest i dok se penjem, ne razmišljam ima li ispod mene problema, u tamo nekom šatoru u kojem smo se ulogorili, jedino o čemu razmišljam je planina i njezin vrh. S obzirom na to da nemam obitelj dopuštam si luksuz da se potpuno posvetim svom poslu. U trenutku kad završim snimanje kojem sam se stopostotno posvetio tijekom jedne godine, želim dobiti tu godinu natrag. Tada spavam dokasna, odem na putovanje, izlazim s prijateljima, pa i gledam filmove jer dok snimam svoj film, ne mogu se koncentrirati na gledanje drugih filmova.

Komični Brad Pitt planira atentat na Hitlera

■ Radnja filma 'Neslavni gadovi' odvija se tijekom Drugog svjetskog rata u Francuskoj, gdje grupa vojnika, američkih Židova, planira na okrutan način likvidirati vrh nacističke vlasti. Predvodi ih pukovnik Aldo Raine, kojeg u filmu glumi Brad Pitt.

Biografija

ROĐEN 27. OŽUJKA 1963. U SAVEZNOJ DRŽAVI TENNESSEE
■ kao petnaestogodišnjak napušta srednju školu jer planira postati glumac
■ sedam godina poslije zapošljava se u jednoj videoteci gdje gledajući najrazličitije filmove postaje pasionirani filmofil, te postupno upoznaje pojedine ljude iz filmske industrije
■ početkom 90-ih uspijeva se probiti u hollywoodske krugove, te počinje scenar ije, među ostalim i za 'Pravu romansu', koji 1993.
■ 1992. 'Reservoir Dogs' dobiva odlične kritike na filmskom festivalu u Sundanceu, Tarantino postaje zvijezda
■ 1994. 'Pakleni šund'
■ 1997. 'Jackie Brown'
■ 2003. - 2004. 'Kill Bill" 1 i 2
■ 2007. 'Otporan na smrt'

Vezane vijesti

Ranojutarnje pressice u podne i propala 'maskarada'

Ranojutarnje pressice u podne i propala 'maskarada'

Ne volim konferencije za novinare koje počinju prije 13 sati. Rekao je to Brad Pitt u utorak u Cannesu, bilo je 11.20, ali, htio-ne htio, morao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika