Objavljeno u Nacionalu br. 717, 2009-08-11

Autor: Eduard Šoštarić

APSURDNU VIJEST NITKO NIJE POTVRDIO

Laž s Apenina: Talijani izmislili priču o prodaji Brijuna

Vijest koju je prvi objavio Il Piccolo prenijele su neke slovenske novine a prošlu suboti isto je učinio ugledni londonski The Independent

VIJEST O PRODAJI BRIJUNA ubrzo su nakon objave u Il Piccolu bez provjere prenijeli neki slovenski i srbijanski mediji, a potom i britanski IndependentVIJEST O PRODAJI BRIJUNA ubrzo su nakon objave u Il Piccolu bez provjere prenijeli neki slovenski i srbijanski mediji, a potom i britanski IndependentNakon što je prije desetak dana vijest o navodnoj prodaji Brijunskog otočja, pa čak i otoka Krka objavio talijanski dnevni list Il Piccolo, vijest su prenijele neke slovenske novine kao i britanski Independent u subotnjem izdanju. Britanski list je tako napisao kako je cijena Brijunskog otočja 2,5 milijarde eura, dok se Veliki Brijun može zasebno kupiti za 1,2 milijarde eura. Sudeći po reakcijama hrvatskih političara, takva je vijest po svemu sudeći dezinformacija.

Ured predsjednika Mesića je vijest koju je Il Piccolo objavio odbacio uz objašnjenje: “Brijuni nisu na prodaju, niti ih je moguće prodati jer su nacionalni park.” Također, iz Ureda predsjednika su poručili da nemaju nikakve informacije o tome da vlada premijerke Jadranke Kosor razmišlja o prodaji Brijuna. Nacional je pokušao doznati od uredništva talijanskog lista je li informacija vjerodostojna, odnosno je li provjerena i dobivena od nekog hrvatskog dužnosnika bliskog hrvatskoj vladi ili je nekakvo usputno razmišljanje koje je novinar neslužbeno saznao.

Međutim, do zaključenja Nacionala uredništvo talijanskog lista Il Piccolo nije odgovorilo na Nacionalov upit. Na internetskom izdanju lista ova je vijest autorski nepotpisana. Istarski župan Ivan Jakovčić nedavno je u izjavi također oštro reagirao na takvu vijest kazavši kako su to obične gluposti i nevjerojatne besmislice.

Vijest o prodaji Brijuna i Krka zvuči bizarno i apsurdno, a tvrdnje da se otočje prodaje zbog teške financijske krize u Hrvatskoj i da će se Brijuni na tržištu naći zajedno s državnom osiguravateljskom kućom, željeznicom i energetskim sektorom nema smisla zbog nekoliko razloga. Vladajuća politička garnitura s takvim bi potezom prodaje otočja poput Brijuna i Krka izgubila povjerenje svih birača, a usto, kad bi se takva glupost i dogodila, onda se ne bi dogodila u vrijeme kada je cijena na tržištu tako niska kao što je danas.

Vezane vijesti

'Brijuni rivijera' još nije rješeno pitanje

'Brijuni rivijera' još nije rješeno pitanje

Ministar turizma Veljko Ostojić ocijenio je danas kako u pogledu investicije "Brijuni Rivijera" još uvijek postoji puno otvorenih pitanja koja treba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika