03.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

RATNI ZLOČINI

SUĐENJE ZA ZLOČIN U PAULIN DVORU HAAG PREPUŠTA HRVATSKIM SUDOVIMA

SUĐENJE ZA ZLOČIN U PAULIN DVORU HAAG PREPUŠTA HRVATSKIM SUDOVIMA

Potpredsjednik vlade Goran Granić, izjavio je da će Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu prepustiti suđenje za zločin u Paulin Dvoru hrvatskim sudovima. Riječ je o ubojstvu 19 srpskih civila u noći od 11. na 12. prosinca 1991. godine u Paulin Dvoru, selu nadomak Osijeka. Zna se da je u ubojstvu sudjelovalo 14 pripadnika 101. brigade Hrvatske vojske. Otkriće zločina uslijedilo je nakon što su njihovi posmrtni ostatci pronađeni u proljeće 2002. godine u Lici.
Priča koja već neko vrijeme zaokuplja hrvatske medije ovih će dana dobiti svoj pravosudni oblik. U spisu kojeg priprema državno odvjetništvo, na prvome je mjestu pismo nižeg časnika HV-a koji je krajem prosinca 1991. godine u strogo povjerljivom pismu zapovjedništvu 101. brigade HV-a naveo imena 14 vojnika kojima više ne želi biti zapovjednikom. «Ono što su učinili u Paulin Dvoru nanosi tešku sramotu Hrvatskoj vojsci i od stožera brigade tražim da ih odmah isključi iz HV-a», stoji u pismu.
Istragom se, nadalje, uspjelo doći do pisma koje je Đuro Dečak, tadašnji zapovjednik Zbornog područja Đakovo, u čijem je sastavu bilo vojno skladište u kojem su leševi mještana Paulin Dvora bili skriveni, krajem 1996. godine uputio Miroslavu Tuđmanu, tadašnjem glavnom šefu svih tajnih operacija u Hrvatskoj. U pismu Dečak upozorava Tuđmana na sve veći broj haaških istražitelja koji se «motaju» Osijekom, ispitujući o zločinu u Paulin Dvoru. Kratko pismo završava upitom. «Što da radimo sa tim leševima?» U novine je procurila vijest da je Tuđmanov HIS u kooperaciji sa SIS-om izvršio transfer tijela ubijenih Srba u Liku s ciljem da se zločin u Paulin Dvoru zataška, a u slučaju da se za njega ipak dozna krivnja će se svaliti na Tihomira Oreškovića i ličko društvo.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika