15.08.2009. / 09:16

Autor: Boris Beck

Anarhisti preuzeli Glas Koncila, SDP poziva vjernike na pokoru

Dovoljno je ludo da teolog Adalbert Rebić brani Mesića od Glasa Koncila, da SDP-ovci pozivaju kršćane da hrabro nose svoj životni križ (na što bismo zlobno mogli primijetiti da i Sotona može za svoje potrebe citirati Sveto pismo) i da predsjednik Republike ne zna da su javno i privatno u doba interneta u drugačijem odnosu nego kad se pucalo po Zimskom dvorcu

Zbilja nije lijepo da je Glas Koncila insinuirao da je Mesić izdajica jer je nešto petljao oko Haaga, a nije napisao da je izdajica Sanader koji je onamo poslao Gotovinu; i stvarno nije zgodno sugerirati da je Mesić neuravnotežen, a prešutjeti takve klisurine mentalne stabilnosti poput Šeksa i Hebranga. Ali da je Glas Koncila imao pravo kad je pisao da su posljedice komunizma duboke i neiskorjenjene, potvrdio je sam predsjednik prošlog tjedna: "Crkva bi sama trebala reći da je Hrvatska laička država. U javnom prostoru je mjesto samo grbu i zastavi". To su riječi iz onih dana koje je nedavno lijepo opisao zagrebački nakladnik i izdavač Nenad Popović: tada je sve bitno bilo javno, mitinzi, zborovi radnih ljudi, kongresi, plenumi i drugarske kritike i samokritike; radni ljudi su se ostvarivali u radnim kolektivima, a slobodno vrijeme provodili u KUD-ovima, na sindikalnim izletima i Tjentištima. OOUR-i, ZMIORH-i, AVNOJ-i, NOB-ovi, USIZ-i - sve je to bilo javno, zajedničko, otvoreno, masovno. Nasuprot tome bilo je privatno, a komunisti su se pobrinuli da bude malo i beznačajno, stolni nogomet, ping pong, okućnica, enigmatika, roštilj na Bundeku i pranje stojadina u kratkim hlačama. Za totalitarnu svijest postoji samo javno, a u to javno svi moraju biti uključeni - zato je Hitler i zamislio Volkshalle, dvoranu u koju je mogao stati čitav višemilijunski Berlin kako bi slušao njegove govore uvježbane pred ogledalom.

Samo se u tom ključu može čitati komunistička fraza o religiji kao privatnoj stvari pojedinca. Biti pojedinac bilo je već dovoljno nepristojno jer je to značilo da se ne uključuješ u slet i štafetu, a imati još k tome i neku svoju privatnu stvar... sumnjivo, sumnjivo. Komunisti su dobro znali da u javni prostor (tj. politički) treba pripustiti samo ono što njima odgovara, a ako je javni prostor 99 posto svega, onda zbilja smiju u onih jedan posto pustiti ljude da skupljaju značke, rade makete brodova i mole krunicu.

I neka je komunizam izgubio vlast nad javnim prostorom, i neka imamo stranke i strančice, i neka je demokracija - ali ono privatno nam još uvijek služi kao neka mračna šupa u koju ćemo baciti staru kramu. Uz Mesićevu inicijativu da se križevi bace iz javnog prostora u privatni pristao je brzo i SDP: "Pravi kšćanin, istinski vjernik, nosi svakodnevni svoj križ, križ života, na svojim leđima" - rekla je to, pobožnim glasom i smjerno gledajući u pod, ne majka Tereza nego Ingrid Antičević Marinović. Ali ne da bi održala propovijed, nego da bi poentirala: "Najlakše je objesiti križeve na zidove - ja mislim da je vrijeme da se prekine s nekim prigodničarstvom i sve ono što je u prošlosti bilo zabranjeno da se kompenzira na ovakav način."

Primjećujete li da je rekla "ono što je bilo u prošlosti zabranjeno", kao da nije u stranci nasljednici Partije koja je to branila? Primjećujete li izraz "istinski vjernik" - ponovila ga je dvaput u dvije minute - koji me lagano podsjeća na "poštenu inteligenciju" iz neprežaljene 1945.? Jer u rigidnom komunizmu mogli ste biti inteligentni koliko ste god htjeli samo dok ste to bili privatno - javno ste morali biti dio razdragane, spontano okupljene mase koja je pljeskala i vikala živio! Na isti se način u rigidnoj demokraciji može biti vjernik, ali u svojoj sobi, a izvan nje (u javnom prostoru) treba biti jedanko amorfan kao i drugi.

Priznajem, ne snalazim se više. Dovoljno je ludo da teolog Adalbert Rebić brani Mesića od Glasa Koncila, da SDP-ovci pozivaju kršćane da hrabro nose svoj životni križ (na što bismo zlobno mogli primijetiti da i Sotona može za svoje potrebe citirati Sveto pismo) i da predsjednik Republike ne zna da su javno i privatno u doba interneta u drugačijem odnosu nego kad se pucalo po Zimskom dvorcu, ali mozak mi staje pred idejom Glasa Koncila da bi idući hrvatski predsjednik trebao biti zdrava i psihički uravnotežena osoba pa još i da ima nekompromitirane i kompetentne suradnike. Budući da takvog kandidata nema, možda žele da Hrvatska bude bez vlasti? A to bi značilo da su u Glasu Koncila neprimjetno vlast preuzeli anarhisti...

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 15.08.09. 11:00

"Na isti se način u rigidnoj demokraciji može biti vjernik, ali u svojoj sobi, a izvan nje (u javnom prostoru) treba biti jedanko amorfan kao i drugi."
Dragi Beck, zaboravio si da ako ja nisam vjernik i dođem u javni prostor u kojem visi križ, ja upravo postajem jednako amorfna kao drugi (vjernici).:)


registracija
13/8/09

Posluh, 15.08.09. 17:50

crkve, svetišta i drugi prostori gdje se okupljaju vjernici jest JAVNI PROSTOR (može to dogovorno biti i trg, stadion idr.) namjenjen vjernicima.... i tamo jest mjesto (može biti tom prigodom) križu!
Ako se pak, recimo na trgu bana Josipa Jelačića održava (prijavljeni, oznanjeni) skup bilo koje hrvatske političke stranke - tamo nema mjesta katoličkim niti simbolima drugih vjerskih skupina, zato što se radi o državničkim stvarima, a one su Ustavom odvojene od države!


registracija
16/6/09

vladko1936, 15.08.09. 18:26

Vama svima je najviše žao petokrake, te se krijete oko bezbožničke Europe i njenih novih zakona. Nema se tu što reći! Ili si lijevi i ostalo, ili si Hrvat i vjernik. Nisam protiv stavljanja i polumjeseca, tamo gdje mu je mjesto, gdje su muslimani u večini. Ni bilo kojeg vjerskog znaka. Ako Uzelac hoće, neka stavi pravoslavni križ u svoj ured, šta me briga, to jest može mi biti samo drago.


registracija
15/8/09

rudolf, 15.08.09. 19:08

Gospodine Beck, Bogu hvala da su komunisti krivi za sve u ovoj našoj Hrvaskoj.To zlo nemočna i siromašna crkva nikako da iskorijeni i spase taj pobožni narod. Devedesetih, prije prvih izbora, tristotisuća i nešto sitno članova SKH, među njima i ja. U SDP-eu nas je tada ostalo oko 10-12 tisuća. Ostalih tristo tisuča objesilo križ i izguralo vjernike iz prvih klupa crkvi. Nisam vjernik pa sam samim time od naše crkve nebrojeno puta proglašen najvećim zlom kao i svi ostali slični meni.Kod toga niti velećasni naše Župe nezna jesam li dobar čovjek ili ne, zlo je samo to što mu ne plaćam ništa. Smeta mi križ u svim javnim ustanovama jer se kao nevjernik osječam građaninom drugog reda, dok pak u privatnoj tvrtki i sl. to doživljavam kao osobno opredeljenje vlasnika i to poštujem kao i pobožnost svojih radnika. Kada ćemo se konačno u ovoj državi kad zaškripi i počne se urušavati poćeti rješavati problem, a ne plašiti narod komunjarama (mada su na vlasti-Šeks,Bebić i slični) i krenuti dalje.Vidim da ste puno mlađi od mene pa to od vas i očekujem.


registracija
5/7/09

bosanka, 15.08.09. 21:06

e pa nazalost ne moze stvaizti uzelac svoj kriz u javnu ustanovu ali u svoj dom da a u javnu ustanovu moze samo katolicki i niti jedan drugi a vi koji znate kako je u evropi stvarno mi je muka od vas dali ste kada bili u evropi e pa u austriji je kriz gdje god se okrenes gdje god udjes dali je to skola dali je to opcina dali je to mup dali sud i briga njih za sve one koji ne nose kriz katolicanstva i kome ne pase moze da ide tamo gdje nema kriza ali tzrebate vidjeti kako izgleda to sto su turkinjama dozvolili da se zamotaju i tako zamotane dodju u skolu i kao to super izgleda zamotana a ispred nje kriz i cijeli dan dok nastava traje u kriz gledaju sve mogu samo kriz izbaciti ne mogu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika