15.08.2009. / 16:04

Autor: Hina

Bozanić citirajući Benedikta XVI. odgovorio Mesiću: 'U javnom prostoru treba biti mjesta i za Boga'.

Današnjoj svetoj misi u Mariji Bistrici, uz mnoštvo svećenika i vjernika, nazočila je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor

Kardinal Josip BozanićKardinal Josip BozanićZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je danas na blagdan Velike Gospe misno slavlje u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

Pred više od 50.000 okupljenih kardinal je pozvao vjernike da ne budu ravnodušni gledatelji nego da prihvate izazov slobode i odgovornosti.

U slobodi treba birati dobro i povjerenje u Boga, rekao je Bozanić podsjetivši na encikliku pape Benedikta XVI. "Caritas in veritate - Ljubav u istini", u kojoj se ističe da u javnom prostoru treba biti mjesta i za Boga.

Sveti Otac kaže: "kršćanstvo i druge religije mogu dati svoj doprinos razvoju samo ako i u javnom prostoru bude mjesta za Boga, pri čemu se poseban naglasak stavlja na kulturnu, društvenu, ekonomsku te nadasve političku dimenziju", rekao je Bozanić.

Nijekanje prava na javno ispovijedanje vlastite religije i na djelovanje usmjereno upoznavanju javnosti s istinama vjere, negativno utječe na istinski razvoj.

Isključenjem religije iz javnog života onemogućuje se društvo slobode, a tada politika poprima tlačiteljski izgled, kazao je Bozanić.

Podsjetio je i na naglasak Svetog Oca kako i "i u laicizmu i religijskom fundamentalizmu nestaje mogućnost plodnog dijaloga i djelotvorne suradnje razuma i religijske vjere. Razum je vazda potrebit pročišćenja vjerom, a to također vrijedi i za politički razum, koji sebe ne smije držati svemogućim. Isto je tako i religija potrebita pročišćenja razumom kako bi očitovala svoje autentično ljudsko lice".

Svakim previdom tog dijaloga razvoj čovječanstva plaća vrlo visoku cijenu, dodao je Bozanić, navodeći Papine riječi iz enciklike "Ljubav u istini".

Crkva poziva sve pojedince, društvene i državne ustanove na poštivanje ljudskih prava vjernika i nevjernika, istaknuo je zagrebački nadbiskup, pozvavši vjernike na molitvu za domovinu Hrvatsku, slogu i zajedništvo, te na molitvu za one kojima nije stalo do hrvatskog boljitka.

Trebamo širiti optimizam i boriti se protiv zla koje sije beznadnost u našoj sredini, rekao je kardinal Bozanić.

Pozvao je također na molitvu Majci Božjoj da nam pomogne kako bi smo ostali vjerni Kristovu Križu i Crkvi, a osobito u vrijeme kada je Crkva progonjena.

Podsjetio je kako je Crkva zauvijek ubilježena u povijest hrvatskog naroda i Domovine te dodao kako Crkva i Marija bdiju nad sudbinom svojih sinova, a posebno u ratnim vremenima.

Molimo za naše obitelji koje su temelj svakoga društva i države, rekao je kardinal Bozanić, pozvavši da se poštuju Božje zapovijedi.

Ne ubij ljudsko biće začeto u majčinoj utrobi, naglasio je, pozvavši vjernike na očuvanje dostojanstva čovjeka, obitelji, naroda i države.

Ne smijemo se igrati sa zlom i dopustiti eksperimentiranje na ljudima, istaknuo je nadalje u propovijedi kardinal Bozanić, pozvavši na hrabrost i rad na dobrobit sviju.

Današnjoj svetoj misi u Mariji Bistrici, uz mnoštvo svećenika i vjernika, nazočila je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Mile Bogović: U borbi za prava čovjeka, a bez Boga, učinjeni su veliki zločini nad čovjekom

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović, predvodeći na blagdan Velike Gospe misno slavlje u marijanskom svetištu Majke Božje od Krasna, istaknuo je kako je Božja prisutnost uvijek afirmacija čovjeka, te da čovjek ne treba očekivati ni od kojeg političkog sustava da će biti uvijek pravedan prema njemu.

Čovjek se nije u stanju nositi s uvjerenjem da nema nikoga iznad njega, jer će prije ili kasnije ponižavati druge i sam doživjeti poniženje, kazao je biskup Bogović u propovijedi mnogobrojnim okupljenim hodočasnicima.

Podsjetio je da je još Francuska revolucija pokrenula borbu za prava svakog čovjeka, ali da su kroz tu revoluciju kao i kasnije revolucije borci za ljudska prava dokinuli osnovna ljudska prava i nemilosrdno pregazili stotine tisuća ljudi.

Razlog je tomu što su svoje ciljeve povezali s borbom protiv Božjih prava, naglasio je mons. Bogović.

"U borbi za prava čovjeka, a bez Boga, učinjeni su veliki zločini nad čovjekom. Iz te borbe za čovjeka bez Boga izašla su dva antiljudska sustava - fašizam i komunizam. Ti su sustavi pokazali kako je opasno kada čovjek prisvoji sebi Božja prava da može raspolagati životima drugih ljudi", rekao je biskup Bogović.

Podsjetio je kako su revolucionari rušili svaki autoritet izvan i iznad čovjeka te govorili da treba "ukloniti svećenike, crkve, križeve iz ureda, škola i vojarni, a prava koja su pripisana Bogu da preuzme čovjek".

Gospićko-senjski biskup Bogović naglasio je kako je time počelo jedno novo vrijeme u kojemu se razvija jaka struja koja ništa ne dokazuje Bogom, nego samo čovjekom, koja se "oslobodila" Božjeg nadzora, a to će imati velike posljedice za društvo.

"Iz borbe za neograničena ljudska prava i slobodu liberalizam je otvorio vrata i fašističkoj i komunističkoj diktaturi. Zato nije dovoljno biti antifašist i ujedno zaogrnut komunističkim plaštem, potrebno je i njega zbaciti. Nije dovoljno biti antikomunist s fašističkim plaštem na sebi. Neki se hvale svojim antifašizmom, kao da pod njime i u njegovo ime nije učinjeno mnogo zločina nad ljudima", kazao je Bogović.

Zaključio je kako treba biti humanist, a to isključuje i komunizam i fašizam.

Svetište Majke Božje od Krasna nalazi se na sjevernim obroncima Velebita. Oltar na otvorenom uz crkvu Majke Božje Krasnarske je na dnu prirodnog šumovitog amfiteatra, u čijem se hladu danas Majci Božjoj molilo nekoliko tisuća vjernika iz Gospićko-senjske biskupije, cijelog Primorja i svih dijelova Hrvatske.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
13/8/09

Posluh, 15.08.09. 18:26

nema se što komentirati?!! sve fraze i stavovi Crkve su poznati - citiranja.... Naravno da ovom ni kojom drugom prigodom kardinal (ni drugi crkvenjaci) neće drugačije govoriti o "sudbini i suživotu" Crkve i države (Hrvatske) u ratna vremena, negoli sa strane "tobožnje" molitve.
MOLITVA je za mene neko individualno ponutrenje, susret pojedinca i Boga i ne želim je izgovarati i prizivati dok me netko istovremeno indoktrinira s propovjedaonice.
Toliko je prljavštine i zla, toliko grijeha proizašlo tijekom povijesti iz crkvenih redova, u ime Crkve i za njene interese - pa bi se trebali najprije SAMOISPOVIJEDATI crkveni oci pred bogom i narodom.... i pokajati!
dogodile su se neke "isprike" Židovima i sl... - to su takve globalne apstrakcije koje današnja mladež ne može razumijeti, a onda ih ne može ni cijeniti..! Zašto se hrvatska Crkva ne ogradi od sudjelovanja s fašistima - Ustašama, zašto se ne zna za nasilno duhovno "osvajanje" župa koje nisu bile na hrvatskom području (slovenske, hercegovačke, crnogorske) tako da se je nametalo hrvatsko bogoslužje (to je mrlja i na politici blaženog Stepinca); da barem nadređeni crkvenjaci ne zataškavaju incidente pedofilije i ekonomskog nasilja lokalnih anarhističkih župnika - već da kažu: o.k. - griješiti je ljudski, no ne dopuštamo da se tako odnosiš prema svojim ovčicama.... Ali NE! nadređeni crkvenjaci pomiluju svoje "dobre" (takvi su prema tome uzorni) pastire i premjeste ih na idiličniju župu ( neće takav pastir u župu koja nije dobra krava muzara), štoviše - angažiraju i druge pastire da pomire ovčice kako je taj i taj nepravedno optužen (recimo za pedofiliju).....
Više bi se mladi (i ovčice koje posjećuju lokalne župne propovijedi i špotancije) cijenile crkvene ljude da počnu KOD SEBE čistiti grjehove...
stvarno se dobiva dojam iz propovjednih riječi da se božjih zapovijedi ne trebaju držati crkveni ljudi, jer njihovo mjestu u raju je zagarantirano (valjda tako misle!)


registracija
7/9/07

Vinogradar, 15.08.09. 22:33

Bogović govori o dva "antiljudska sustava - fašizam i komunizam". A zaboravio je i treći antiljudski sustav koji ponižava ljudsku osobnost, svodi ga na pokorno dresirano stado a to je - religija. I to sve religije koje zazivlju svojega Boga i prijete vjernicima kaznama. Religije su totalitarni sustavi kao i komunizam i fašizam, samo što neke religije nisu stigle na vlast a druge jesu. Katolička crkva iskazala se u srednjem vijeku spalivši na lomačama oko 4 milijuna žena u Europi pod optužbom da su vještice i da rade protiv kršćanskog nauka. I danas pojedine religije bičuju žene ako se pojave u hlačama.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 16.08.09. 07:30

Pa necemo valjda sada u 21 stoljecu vikati cijelokupnom hrvatskom kleru - NA LOMACU !? Predsjednik kao institucija ove drzave se mora postivati jer postoji Ustav koji se vec IONAKO ,na balkanskom podneblju, interpretira kako se kome prohtije!ZNA SE tko to radi! Ako se tako nastavi onda neka ga se proglasi nevazecim pa cemo vidjeti pod koje kmetovsko jaslo ce pasti ! Lijepa perpespectiva!!!


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 17.08.09. 01:41

Nacionalovim novinarima na znanje:
1.Crkva u Hrvata je RIMOkatolička crkva a ne Hrvatska katolička crkva.
2.Biskup Bozanić je djelatnik stranog poslodavca u Hrvatskoj a po tome nikako se nebi smio mješat u Hrvatsku službenu politiku i radit za strane interese. Zamislite da nam to rade Rusi,Srbi....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika