16.08.2009. / 09:06

Autor: Hina

Mesić: 'Nastavak napada iz Crkve potvrdio bi da netko želi talibanizaciju Hrvatske'

Za premijerku Jadranku Kosor izjavio je da ga je pozitivno iznenadila te da između njih nema sukoba, iako je dva ključna zakona njezine Vlade poslao Ustavnom sudu

Stjepan MesićStjepan MesićAko bi se nastavili napadi iz Crkve, to bi samo potvrdili da netko želi talibanizaciju Hrvatske, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru za nedjeljni broj Jutarnjeg lista.

"To bi potvrdilo da svećenstvo želi vladati državom. Nemam ništa protiv, ali neka se svećenstvo kandidira na izborima", rekao je, dodavši kako se zna da je Crkva odvojena od države i da se on toga drži.

"Ne znam zašto sad netko misli da se Crkva treba pozicionirati u neki bitno širi okvir od onoga koji dopušta Ustav", ustvrdio je Mesić.

Ponovio je da nije protiv križa, ali da je Hrvatska svjetovna država, zbog čega niti jedna religija ne može u državnim institucijama imati svoje simbole.

Na upit jesu li kolumne glavnog urednika "Glasa Koncila" programatska stajališta ili nekontrolirani ispadi, hrvatski predsjednik je rekao da ne vjeruje da su "stvari izvan kontrole".

"Procjena je da bi kraj mog predsjedničkog mandata Crkva željela dočekati u nekoj drugoj poziciji. Ali za njih je, rekao bih, sasvim dovoljno da bude u položaju koji definiraju ugovori sa Svetom Stolicom i Ustav", ustvrdio je. Dodao je da ugovore koje je Hrvatska potpisala s Vatikanom poštuje, iako ih "u cjelini još nitko nije vidio".

Mesić je ponovio da nakon isteka mandata želi djelovati kao bivši predsjednik Republike te da se neće angažirati ni u kakvoj izbornoj kampanji ili kandidirati na parlamentarnim izborima.

Upitan hoće li doći do prijevremenih parlamentarnih izbora, rekao je da su mogući, da će pokazati vrijeme i odnos političkih snaga.

Za premijerku Jadranku Kosor izjavio je da ga je pozitivno iznenadila te da između njih nema sukoba, iako je dva ključna zakona njezine Vlade poslao Ustavnom sudu.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
13/8/09

lavinia, 16.08.09. 12:08

Stipe preobrati se nije ti jos kasno!Hrvati uz sve probleme imaju jedan veliki Kriz a to je Predsjednik.Kad zavrsi mandat,treba mu pokloniti Bibliju i poslati ga na vjeronauk,mozda jadnik nesto i nauci.


registracija
8/7/09

bankar, 16.08.09. 12:23

pa šta je drugo crkva nego težnja talibanizaciji


registracija
29/6/09

zygi, 16.08.09. 14:42

Ostanak ove spodobe na vlasti jest boljševizacija Hrvatske.Pokušajte se sjetiti komu je sve kroz povijes smetao križ.Kad nabrojite makar desetak likova tog profila,tom spisku dodajte ime ovog lika i vidit će te gdje on pripada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika