04.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZAGREB

INA NAJAVILA POSKUPLJENJE PLINA ZA SRPANJ

BIJELE NOĆI IPAK ĆE USKORO BITI PRODANE

Predsjednik uprave naše najveće naftne i plinske kompanije, Tomislav Dragičević, ustvrdio je da cijena nafte i benzina nije mogla utjecati na povećanje inflacije i na zahtjeve seljaka za povećanjem otkupne cijene pšenice zbog povećanja cijene energenata, jer je, po INA-inim kalkulacijama, cijena nafte porasla za samo lipu po litri u odnosu na prošlogodišnji prosijek, dok je cijena benzina i niža od prošlogodišnje.
‘Cijene plina vjerojatno će porasti već u srpnju. INA već duže vrijeme pokušava od vlade ishoditi odobrenje za tržišno formiranje cijene ovog energenta, što bi, nakon što ga vlada odobri, dovelo do povećanja cijene od oko 15%’, rekao je u utorak poslijepodne za Nacional, šef INA-e Tomislav Dragičević.
To poskupljenje bi pozitivno utjecalo na planiranu pripremu INA-e za ulazak strateškog partnera, koji bi mogao kupiti najviše 25% plus 1 dionicu tvrtke. Kao najveći interesenti spominju se OMV, MOL, te neke tvrtke iz Rusije i Italije.
Vlada je, po Dragičevićevim riječima, već osnovala regulatorno tijelo za određivanje cijene plina, koje bi trebalo početi raditi u srpnju, a trebalo bi funkcionirati po uzoru na slično tijelo koje na osnovi cijena naftnih derivata na susjednim tržištima određuje cijene za Hrvatsku.
Na konferenciji za novinare u utorak, uprava INA-e je predstavila i financijske rezultate poslovanja za 2001. godinu.
Netto dobit tvrtke u 2001. godini iznosi 96.6 milijuna €, što je značajno poboljšanje u odnosu na godinu prije, kada je zabilježen gubitak od 56.12 milijuna €. Prosječna plaća 13 500 zaposlenika u INA-i protekle je godine iznosila 4222 kune.
INA je od vlade tražila kredit od oko 150 milijuna $, od čega bi 134 milijuna potrošila na razne investicije, a oko 20 milijuna uložila u održavanje bušotina.
INA-ino naftno postrojenje Bijele Noći u Rusiji, koje ne radi već 60 dana, trebalo bi uskoro biti prodano, ali INA još nije odlučila hoće li ga prodati cijelo ili tek polovicu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika