Objavljeno u Nacionalu br. 718, 2009-08-18

Autor: Plamenko Cvitić

HDZ odlučio: U srijedu u tajnosti Rončeviću skidaju imunitet

U VRHU VLASTI I HDZ-a zaključili su da je skidanje imuniteta Rončeviću najbolje napraviti potajno i nenajavljeno tijekom godišnjih odmora

BERISLAVA RONČEVIĆA, bivšeg ministra obrane, stranački su kolege sve donedavno zdušno branili, a sad žele da njegov slučaj što prije završiBERISLAVA RONČEVIĆA, bivšeg ministra obrane, stranački su kolege sve donedavno zdušno branili, a sad žele da njegov slučaj što prije završiMandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora u srijedu, 19. kolovoza, u 13 sati održat će polutajnu sjednicu na kojoj bi bivši ministar obrane i saborski zastupnik HDZ-a Berislav Rončević, glavni akter afere “Kamioni”, napokon trebao ostati bez kaznenog imuniteta. Premda se očekivalo da će Rončevićevi saborski kolege o njegovu imunitetu odlučivati tek ujesen, čini se da su u vrhu vlasti i HDZ-a zaključili da je bolje to učiniti potajno i nenajavljeno tijekom godišnjih odmora, pretpostavljajući da sredinom kolovoza hrvatska javnost neće biti zainteresirana za sudbinu visokorangiranog HDZova člana kojeg su sve donedavno mnogi stranački kolege zdušno branili. Kako je saznao Nacional, sjednicu Mandatnoimunitetnog povjerenstva prije nekoliko dana sazvao je predsjednik tog tijela Damir Sesvečan, no obavijest o sazivanju nije stavljena na internetske stranice Hrvatskog sabora. Preostalih osam članova povjerenstva o sjednici saznali u telefonskom razgovoru, gdje im je objašnjeno da će jedina točka dnevnog reda biti zahtjev USKOK-a za skidanjem imuniteta Berislavu Rončeviću.

Isto tako, Sesvečan je navodno nekim članovima već objasnio da su USKOK odnosno Državno odvjetništvo izričito tražili da ta sjednica ima obilježje “ograničene tajnosti”, što znači da novinarima neće biti moguće prisustvovati tom tajnom sastanku u Hrvatskom saboru. Budući da je afera “Kamioni” već mjesecima predmet velikog interesa javnosti, ne zna se zašto je odlučeno da nastavak priče, izglasavanje skidanja imuniteta Rončeviću bude obilježen kao - tajna. Pogotovo začuđuje informacija da je tajnost navodno od čelnika saborskog povjerenstva zatražio osobno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. U svakom slučaju, ako u srijedu Mandatno-imunitetno povjerenstvo da suglasnost za vođenje postupka protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića, njih dvojica bi vrlo skoro svoj iskaz mogli dati u USKOK-u. Naime, budući da je od 1. srpnja na snagu stupio novi zakon o USKOK-u, po njemu će se voditi i postupak protiv Rončevića i Bačića.

Tako će njih dvojicu u prostorijama USKOK-a najvjerojatnije ispitivati ravnatelj Dinko Cvitan, a cijelo njihovo očitovanje o aferi “Kamioni”, odnosno o navodima iz kaznene prijave bit će snimano videokamerom. Budući da su Rončević Bačić vjerojatno već odavno zaključili da ih se vlastita stranka odlučila odreći, još su si prije nekog vremena našli jake odvjetnike - Rončevića će braniti Ante Madunić, poznat kao branitelj Branimira Glavaša, a Ivo Bačić odlučio je angažirati Ivu Farčića, jednog od branitelja Ante Gotovine.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
1/7/09

wollf, 19.08.09. 16:19

HDZ previše toga radi u TAJNOSTI mi mali ljudi ili stoka sitnog zuba oćito neznamo zašto je to potrebno (prodavati u tajnosti, skrivati ugovore o privatizaciji, tajanstveni pregovori premijerke sa slovenijom, tajno skidanje imuniteta.......) zar sve što se taji nije nešto mutno, s kojim pravom se pojedinci smatraju bogovima iznad naroda i ponašaju se kao da im je državna čaćina imovina, za njih ne postoje ni sudovi nego nekakove kur.... komisije i stranačka prepucavanja !!! TKO VAS DRUGOVI PLAČA DA RAZJEBETE OVU KRVAVO STVORENU DRŽAVU, ZAR MISLITE DA NEĆETE ODGOVARATI ZA SVA SRANJA I LOPOVLUKE ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika