19.08.2009. / 12:50

Autor: Nacionalova redakcija

Patriotski kviz: Čega je više - Četnika u Civljanima ili semafora u Lici?

Odgovorite na pitanja iz Nacionalova kviza i provjerite kako se snalazite u bespućima hrvatskih općina, gradova i županija

Đurđa Adlešić pokrenula je inicijativu smanjenja broja općina i gradovaĐurđa Adlešić pokrenula je inicijativu smanjenja broja općina i gradovaInicijativa potpredjednice Vlade RH Đurđe Adlešić da se reorganizacija državne uprave provede ukidanjem prekobrojnih općina, gradova i županija, izazvala je brojne polemike u javnosti.

Usprkos otporu onih struktura koje bi time izgubile dobar dio političke i gospodarske moći, većina se slaže da zemlji koja ima manje stanovnika nego jedna europska metropola srednje veličine, ne treba preko 500 jedinica lokalne samouprave.

Hrvatska je administrativno podijeljena na 429 općina, 126 gradova i 21 županiju. Prije 1992. postojale su samo 102 općine, a do danas se brojka povećala za četiri puta, što je dovelo i do strahovitog rasta administracije. Tako su sada gradovi Rijeka, Dubrovnik, Pula, Osijek ili Zadar, ali i Dugo Selo, Grubišno Polje, Klanjec, Čabar, Obrovac i Vrlika.

Apsurd takvog teritorijalnog ustroja je taj što čak polovica gradova nije u stanju financirati rad osnovne škole ili vrtića, dio nema dom zdravlja, a velika većina kazalište ni kinodvorane. Umjesto da sami financiraju potrebe svojih građana, novac dobivaju iz zajedničke državne blagajne.

Prosudbu o tome koje su administrativne jedinice besmislene i prekobrojne prepustite stručnjacima, a u međuvremenu provjerite kako se snalazite u bespućima hrvatskih općina, gradova i županija.

Kviz

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

registracija
25/6/09

zabica, 20.08.09. 03:03

Za osobu koja je vani 40 godina nije lose...10 bodova :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika