19.08.2009. / 13:25

Autor: Hina

Mobilni operater Vipnet zabilježio pad dobiti i prihoda

Unatoč tome Vipnet je u prvoj polovici godine uložio 33,5 milijuna eura u poboljšanje kvalitete usluge, pokrivenost Vip mreže i inovativne proizvode i usluge

Mladen PejkovićMladen PejkovićTelekomunikacijska tvrtka Vipnet u prvom je polugodištu ostvarila ukupne prihode u iznosu 224,7 milijuna eura, što je 8,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je operativna dobit (EBITDA) pala za 20,1 posto, na 73,2 milijuna eura, pokazuju financijski rezultati Vipneta koje je danas objavila Telekom Austria Grupa u Beču zajedno s rezultatima fiksnog dijela te grupe i mobilnog dijela (mobilkom austria grupa).

Dobit Vipneta, koji posluje u sklopu mobilkom austria grupe, prije kamata i poreza (EBIT) pala je za 32,3 posto, na 37,3 milijuna eura.

U objavi Vipneta o poslovnim rezultatima prenosi se izjava predsjednika Uprave te tvrtke Mladena Pejkovića koji ističe da su na rezultate u prvoj polovici godine utjecali pad prihoda od nacionalnog roaminga te od stranih gostiju u prvih pola godine.

Unatoč tome Vipnet je u prvoj polovici godine uložio 33,5 milijuna eura u poboljšanje kvalitete usluge, pokrivenost Vip mreže i inovativne proizvode i usluge. Međutim, najnoviji nameti predstavljaju dugoročnu opasnost za daljnji razvoj industrije, naglašava Pejković.

U priopćenju Vipneta se ističe da je krajem lipnja ove godine ta tvrtka imala ukupno 2,6 milijuna korisnika, što je 14,8 posto više nego krajem istog mjeseca prošle godine.

Tržišni udjel Vipneta, prema broju SIM kartica, povećan je sa 42,2 posto na kraju prošlogodišnjeg lipnja, na 43,3 posto na kraju šestog mjeseca ove godine.

Iz Vipneta navode da je krajem lipnja ove godine penetracija mobilne telefonije u Hrvatskoj porasla na 136,5 posto (u isto vrijeme prošle godine 122,1 posto).

U drugom ovogodišnjem kvartalu Vipnet je ostvario 119,3 milijuna eura prihoda što je 6,9 posto manje u odnosu na drugi kvartal 2008. godine, uglavnom zbog manjih prihoda nakon isteka ugovora o nacionalnom roamingu i manjih prihoda stranih gostiju u mreži, kaže se u priopćenju.

Ističe se da su na Vipnet utjecale niže cijene roaminga jer su snižene veleprodajne cijene iako Hrvatska nije članica Europske unije.

Prosječni mjesečni prihodi po korisniku u drugom kvartalu smanjeni su na 12,3 eura, kao rezultat nižih prihoda od interkonekcije te zbog manjeg broja minuta po korisniku (smanjenje za 9,6 posto, na 84,1 minutu mjesečno).

Iz Vipneta posebno ističu da je udio prihoda od podatkovnih usluga u drugom kvartalu dosegnuo 30 posto, s rastom od tri postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Na taj je rast utjecalo povećanje broja korisnika bežičnog broadbanda za 46 posto, na 91.800 korisnika krajem lipnja ove godine.

Operativna dobit (EBITDA) manja je za 17,8 posto i iznosi 40,6 milijuna eura u drugom tromjesečju ove godine, uglavnom zbog utjecaja manjih prihoda koji je ublažen padom operativnih troškova od 1 posto. Vipnetova dobit prije kamata i poreza (EBIT) u drugom kvartalu ove godine je iznosila 22,7 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika