04.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SVIJET

IRAK JE SPREMAN SURAĐIVATI SA UN-om

IRAK JE SPREMAN SURAĐIVATI SA UN-om

Irak je spreman surađivati sa UN-om glede rješenja krize sa SAD-om u zamjenu za ukidanje sankcija i ponovnog uspostavljanja iračkog suvereniteta na čitavom teritoriju. «Spremni smo surađivati sa UN-om, spremni smo tragati za razumnim i jednakopravnim rješenjem», kazao je irački vicepremijer Tarik Aziz nakon polusatnog sastanka s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom u Johannesburgu. Aziz je dodao da razgovori sa UN-om moraju uključiti ne samo povratak inspektora, već i ukidanje sankcija, uspostavu iračkog suvereniteta na sjeveru i jugu zemlje – gdje su demilitarizirane zone – i okončanje američkih prijetnji invazijom.
Inače, inspektori UN-a za kontrolu naoružanja napustili su Irak 1998. godine nezadovoljni suradnjom sa lokalnim vlastima. «Pozvali smo Amerikance i Britance da dođu. Ako dođu u posebnu misiju, oni su dobrodošli jer upravo to želimo da učine. Ali ako šalju ljude koji će se godinama zadržati na iračkom tlu bez postizanja dogovora, kao što su činili sedam i pol godina, to neće ići», naglasio je Aziz.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika