23.08.2009. / 10:00

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

U Hrvatskoj bi trebalo donijeti zakon protiv smrznutih političkih mozgova

Moglo bi se pretpostaviti da je Hrvatska zemlja u kojoj su djeca važna (makar i zato da nas bude više žive vage), ali to nije istina

"Ako se pokaže da je pao broj djece začete medicinskom oplodnjom, ja ću osobno za godinu dana promijeniti zakon i dozvoliti i zamrzavanje ako bude potrebno", rekao je ministar zdravlja Milinović o zakonu o umjetnoj oplodnji. Dakle: HDZ je protiv zakona iz moralnih razloga, ali pristat će na njega da bude više više djece. "Hrvatska je zemlja što odumire i prijeti joj ozbiljna depopulacija. Ovakvom jednom mjerom ograničava se roditeljstvo, a to je udar na hrvatsku budućnost", rekao je predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović. Dakle: ako će zamrzavanje jajašaca pomoći da nas bude više, samo naprijed.

Moglo bi se pretpostaviti da je Hrvatska zemlja u kojoj su djeca važna (makar i zato da nas bude više žive vage), ali to nije istina. Država isplaćuje dječji doplatak samo do četvrtog djeteta, a dalje ne. Drugim riječima, ako se mali Ivica rodi kao prvo dijete, država će dati novce, a ako se rodi kao peto, onda će te novce ostaviti u svojem džepu. Nitko vam neće reći zašto je to tako pa moram ja: to je zato da Hrvati ne pomažu romskim, muslimanskim i sličnim nekvalitetnim obiteljima da se množe; a ako se već hoće množiti, onda neka to rade u siromaštvu jer bolje nisu ni zaslužili.

Začetnik je te antipatične prakse, kao i mnogih drugih antipatičnih praksi, Franjo Tuđman sa svojom velebnom vizijom etnički čiste Hrvatske - on je bio KUM desetom djetetu u svakoj obitelji, što znači da su samo katolici dolazili u obzir. Niti mi je jasno kako je, kao deklarirani ateist, mogao biti krsni kum (jer to povlači i određene moralne obveze), niti mi je jasno kako su se i HDZ i SDP ujedinili u tome da se enormni novac troši kako bi se bogate obitelji malo povećale, a nema ni malo novca da se smanji siromaštvo siromašnih.

Ma šalim se, jasno mi je i jedno i drugo.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
23/8/09

malakap, 23.08.09. 22:15

Zaista zanimljiv podatak o dječjem doplatku koje prestaje za 5. dijete - sramota! Moram samo reagirati na malu tehničku stvar u tekstu, koja neplodnim pacijentima predstavlja suštinu ovog problema - zakon o MPO je problematičan jer ne dopušta "zamrzavanje OPLOĐENIH jajašaca" tj. zametaka, već pacijente osuđuje na zamrzavanje jajašaca, metodu koja je skuplja a deleko manje uspješna od zamrzavanja zametaka (2-4% trudnoća iz odmrznutih jajašaca, nasuprot 20% iz zamrznutih zametaka). Nitko ne bi bio sretniji od pacijenata kad bi zamrzavanje jajašaca bilo provedivo i učinkovito, jer bi bio vuk sit i koza cijela, zadovoljni i pacijenti i crkva. Međutim svugdje u svijetu zamrzavaju se zameci, dok se jajašca zamrzavaju samo na eksperimentalnoj bazi za pacijentice koje recimo trebaju na kemoterapiju ili još nemaju partnera a žele sačuvati plodnost u 40-tim godinama. Tako da osuđivanjem cijele Hrvatske na zamrzavanje jajašaca umjesto zametaka, milinović (po vlastitom priznanju) vodi eksperimente na ženama. Također želim dodati podatak da, kad bi pristup liječenju neplodnosti u Hrvatskoj bio na razini jedne Danske, rađalo bi se godišnje 1,000 malih Hrvata više. To je puno više nego se postiže subvencijama za treće dijete.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika