23.08.2009. / 10:04

Autor: Hina

Brojne prijevare na afganistanskim izborima

Organizacija je primijetila brojne nepravilnosti, među kojima i "birače s više osobnih dokumenata i onih koji su se izjašnjavali u ime žena", kao i glasova maloljetnih

Izbore u Afganistanu pratili su bombaški napadiIzbore u Afganistanu pratili su bombaški napadiBrojne prijevare obilježile su predsjedničke i pokrajinske izbore u Afganistanu, javila je su subotu FEFA, glavna neovisna organizacija izbornih promatrača u Afganistanu.

Na dan izbora je FEFA (Free and Fair Election Foundation od Afghanistan) rasporedila 6.968 promatrača, među kojima 2.488 žena, u oko 6.200 biračkih ureda otvorenih u zemlji, precizira Nader Naderi, predsjednik organizacije na konferenciji za novinare u Kabulu.

Organizacija je primijetila brojne nepravilnosti, među kojima i "birače s više osobnih dokumenata i onih koji su se izjašnjavali u ime žena", kao i glasova maloljetnih.

Na nekim mjestima su naoružani muškarci maltretirali osoblje izbornog povjerenstva.

FEFA je kritizirala izborno povjerenstvo, zaduženo za organizaciju izbora i objavu rezultata, posebice jer je često iskorištavalo nepismenost birača, rekao je Naderi.

FEFA je također kritizirala "nedostatak nepristranosti lokalnog osoblja povjerenstva, te nepostojanje internih promatrača što je dovelo od nedostatne kontrole osoblja Povjerenstva".

FEFA je ukazala da neka biračka mjesta nisu otvorena ni zatvorena u zadana vremena, a neka su čak ostala i zatvorena, posebice u Oruzganu, gdje je samo 6 od 36 biračkih mjesta bilo otvoreno.

Naderi je istaknuo da je 650 biračkih ureda rezerviranih za žene nije otvoreno.

Zasebni izvor zabrinutosti su nasilja tijekom prvih sati izbora, kada su talibani izveli niz koordiniranih napada, podsjetio je Naderi.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika