24.08.2009. / 14:52

Autor: Hrvoje Šimičević

Bajić u Haagu: Zločine u Oluji počinili su civili u uniformama

Bestidni propusti sankcioniranja 'izoliranih' zvjerstava nad nevinim građanima nepodobnih entiteta, i to preko uplitanja državotvornog režima u 'nezavisno' sudstvo, ovdje je prema Bajiću nadasve odbačena opcija

Aktualni državni odvjetnika u Republici Hrvatskoj Mladen Bajić svjedok je obrane hrvatskih generala optuženih u Haagu za ratne zločine. Bajić je tijekom akcije Oluja u Hrvatskoj obnašao dužnost zamjenika vojnog tužitelja za zborno područje Split, a obzirom na njegovo svjedočenje pred međunarodnim tužiteljstvom, može se zaključiti kako Bajić smatra da je sankcioniranje ratnih zločina hrvatske strane tada (dijelom) bilo neefikasno zbog - previše posla.

Štoviše, obzirom na Bajićeve riječi, može se kazati kako su do dana današnjeg pojedini slučajevi ubojstava srpskih civila ostali nesankcionirani upravo zbog toga, pošto prezaposleni vojni tužitelji, tvrdi Bajić, u obavljanju njihova posla nikada nisu bili podvrgnuti pritiscima tada aktualne Tuđmanove administracije. Dakle, bestidni propusti sankcioniranja 'izoliranih' zvjerstava nad nevinim građanima nepodobnih entiteta, i to preko uplitanja državotvornog režima u 'nezavisno' (vojno) sudstvo, ovdje je prema Bajiću nadasve odbačena opcija.

"U pravilu, vojni tužitelji bili su nadležni za slučajeve samo kada je postojala velika izvjesnost da su počinitelji ujedno i pripadnici HV-a. U protivnom, a to je bila većinska praksa, slučajevi su ustupani civilnoj policiji i pravosuđu", kazao je državni odvjetnik, potvrđujući to zanimljivom tezom kako se često znalo dogoditi da su brojni počinitelji ratnih zločina bili - civili, obučeni u odore HV-a. Naime, Bajić je kazao kako su ti pojedinci već bili demobilizirani, te da su 'očito odijevali uniforme, stoga što su se tako mogli lakše probiti do mjesta počinjenja zločina i proći kontrolne punktove'.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
16/6/09

vladko1936, 24.08.09. 15:22

Britanskog suda i pojedinih političara iz Hrvatske!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika