Objavljeno u Nacionalu br. 719, 2009-08-25

Autor: Ante Mihić

Veliki povratak hokeja

Zagreb spreman za paklenu zimu na ledu

Zagrebački hokejaški klub medveščak od jeseni nastupa u elitnoj ligi EBEL s najboljim austrijskim, mađarskim i slovenskim klubovima, što znači da nas od jeseni očekuju vrhunski hokejaški spektakli

NOVI TIM ZA POBJEDE
Medveščakov trener Enio Sacilotto i igrači Alan Letang, John Hecimovic, Damir
Gojanović, Robby Sandrock i Aaron Fox koji će se uskoro
boriti protiv najjačih
klubova iz regijeNOVI TIM ZA POBJEDE Medveščakov trener Enio Sacilotto i igrači Alan Letang, John Hecimovic, Damir Gojanović, Robby Sandrock i Aaron Fox koji će se uskoro boriti protiv najjačih klubova iz regije"Ovo je kruna moje 20-godišnje sportske karijere", rekao je predsjednik Medveščaka Damir Gojanović komentirajući vijest da je Medveščak iz Zagreba, hrvatski prvak u hokeju na ledu, službeno primljen u austrijsku ligu EBEL. Medveščak je u tu elitnu ligu - u kojoj je samo deset klubova iz Austrije, Mađarske i Slovenije - ušao zahvaljujući izvrsnim međunarodnim rezultatima posljednje dvije sezone, a članstvo u njoj jamči više publike, više uzbuđenja i, dakako, više prihoda. U prošloj je sezoni liga imala 750.000 gledatelja, a utakmice su prenosile brojne televizije, što sve daje novi elan tom sportu po kojem je Zagreb svojedobno bio glasovit.

Najveću zaslugu za taj uspjeh ima Damir Gojanović - bivši napadač Medveščaka - koji je sa svojim kolegama iz čelništva kluba Markom Belinićem, Antoniom Zujićem i Jurjem Sinanovićem ujedinio sportsko iskustvo i poslovne kvalitete. Prvi korak na putu prema uspjehu bio je dovođenje bivšeg trenera kluba Acroni Jesenica Douglasa Bradleyja na položaj direktora hokejskih operacija Medveščaka. "U bogatoj karijeri trenirao je klubove diljem Europe. Njegovo iskustvo i kontakti bili su iznimno vrijedni kod pronalaska novih igrača i pregovora s njima. Obavio je odličan posao, a radi ga i dalje svakodnevno", rekao je Gojanović.


Bradley je složio impresivan tim. Na Medveščakovom rosteru, uz domaće igrače, našli su se jedan od najboljih slovenskih vratara Robert Kristan, branič hrvatskog podrijetla Andy Sertich te Kanađani Robby Sandrock, Alan Letang i Conrad Martin. Tu su i četiri igrača hrvatskih korijena - John Hečimović, Michael Novak, Mike Prpich, Sašo Rajsar - zatim Amerikanci Aaron Fox, T. J. Guidarelli i Jeff Corey te Kanađanin Mike Ouellette. Trenira ih Enio Sacilotto, kanadski trener kojeg Bradley poznaje već godinama i prati njegov rad od početka 90-ih. "Riječ je o izvrsnoj momčadi koja puno obećava. Vjerujem kako bi mnogi klubovi u EBEL-u na svojoj klupi željeli imati neka imena iz Medveščaka", rekao je Sacilloto koji je kao pomoćni trener Lugana 1990. osvojio naslov prvaka Švicarske.

KRUNA KARIJERE
Damir Gojanović, napadač Medveščaka i predsjednik kluba, kaže da je ulazak u ligu EBEL kruna njegove karijereKRUNA KARIJERE Damir Gojanović, napadač Medveščaka i predsjednik kluba, kaže da je ulazak u ligu EBEL kruna njegove karijereMedveščaku neće biti lako u EBEL-u. Prvi put će se sukobiti s iznimnim klubovima kao što su KAC, Red Bull Salzburg i Vienna Capital. Zbog toga od 4. kolovoza igrači treniraju dva do tri puta dnevno, a nekoliko puta tjedno momčad se podijeli u dva tima i igra prave utakmice. "Dosta pažnje posvećujemo i kondicijskim pripremama u teretani. Svi se doista trude. Osjeća se pozitivna energija, što je vrlo važno kod momčadi. Pripreme su naporne, a od igrača očekujem maksimum", kaže Sacilloto.
Medveščak je odigrao i dvije pripremne utakmice s klubovima iz EBEL-a. Jednu neriješeno s Tilija Olimpijom u Ljubljani, a drugu s timom Graz99 koji je na zagrebačkom klizalištu Velesajam pobijedio s 5:3. Prvu utakmicu, 11. rujna, Medveščak igra na domaćem ledu protiv velikih rivala još iz jugoslavenskih dana - kluba Acroni Jesenice. "To nam je svakako prednost. Vrlo dobro poznajem igrače Jesenica. Puno je talentiranih i mladih igrača u toj momčadi. Jako su borbeni te će u Zagrebu, kao i mi, tražiti pobjedu. Osobno sam jako motiviran da ih pobijedimo", rekao je Bradley. Sacilotto je također nabrušen: "Očekujem da ćemo maksimalno iskoristiti ovu momčad. Cilj je pripremiti momčad da se osjećaju dobro, da su snažni i opasni na ledu. Planiram ulazak u play-off, a dalje ćemo vidjeti. Sve ovisi o tome tko će nam biti protivnici".
Na pitanje kakvu vidi perspektivu u ligi EBEL Gojanović je rekao: "Nakon mnogo godina i teškoća u hokeju u Hrvatskoj, doigravanje bi bio veliki uspjeh za hrvatski hokej i sport općenito. Osobito ako uzmete u obzir uvjete u kojima radimo. Naravno, proboj u sam vrh lige ovisit će i o ulaganjima u klub, igrače i lokalnu hokejsku scenu, dvorani u kojoj se može kvalitetno vježbati i igrati, ali i o sponzorima koji bi se trebali vezati za ovaj sport." Ulazak Medveščaka u EBEL ligu značio je ojačavanje kluba i izvan leda. Četiri se osobe u administraciji brinu o tekućim poslovima kluba, tri za odnose s javnošću, promocije i odnose s medijima, dok je zagrebački studio PRiredba zadužen za službenu distribuciju informacija za medije i javnost. Za poslove oko ulaznica i odnose s navijačima angažirane su dvije osobe unutar kluba, a dvije osobe se nalaze i na čelu kreativnog tima koji će se brinuti za sve promocijske aktivnosti kao i zabavni program tijekom utakmica. O opremi Medvjeda brinu se equipment manageri, a postoji i osoba zadužena isključivo za brigu o klizaljkama.
DOUGLAS BRADLEY, tvorac Medveščakove
momčadi koja ima velike izglede u ligi EBELDOUGLAS BRADLEY, tvorac Medveščakove momčadi koja ima velike izglede u ligi EBELDamiru Gojanoviću - koji je Medveščak doveo do EBEL-a - ljubav prema hokeju usadio je otac Miroslav koji je 60-ih bio jedan od ključnih napadača Medveščaka. Miroslav, u hokejaškim krugovima poznatiji kao Mimi, nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije, što je bila velika stvar jer su tada selekciju činili uglavnom Slovenci. Čast da nose kapetansku vrpcu imali su obojica. Koliko mu znači hokej, Damir je pokazao prije tri godine - nakon što je preminuo dugogodišnji predsjednik Medveščaka Ferdo Spajić, sam se prihvatio vodstva kluba.

Što se tiče novih Medveščakovih igrača, svi su oni veterani EBEL-a i tek je Ouelletteu ovo prva sezona u toj ligi. Najjače pojačanje svakako je Alan Letang. Letang je veći dio svoje profesionalne karijere igrao u AHL-u i Njemačkoj prvoj ligi (DEL), a može se pohvaliti i NHL iskustvom. U najjačoj ligi na svijetu ubilježio je 14 nastupa: osam za Dallas Stars, kada su i osvojili Stanley Cup, dva za Calgary Flames i četiri za NY Islanders. Aaron Fox u Medveščak dolazi iz kluba Vienna Capitals gdje je sezone 2007/08. proglašen najboljim igračem EBEL lige, te igračem s najvećim brojem bodova u sezoni. Fox i Guidarelli već su igrali zajedno u njemačkom Riessersseu i austrijskom Innsbrucku te će sigurno biti snažan napadački duo Medveščaka.

Vezane vijesti

Hokejaši Medveščaka u rujnu u pulskoj Areni

Hokejaši Medveščaka u rujnu u pulskoj Areni

U rujnu ove godine hokejaši zagrebačkog KHL Medveščak u rimskom amfiteatru u Puli odigrat će dvije hokejske utakmice u sklopu regionalne lige EBEL. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika