Objavljeno u Nacionalu br. 719, 2009-08-25

Autor: Vladimir Radičević

Interview

Roko Leni Ukić - Život na sjeveru splitskog košarkaškog asa

Mladi hrvatski košarkaški reprezentativac, koji je nedavno iz NBA momčadi Toronto Raptors prešao u Milwaukee Buckse, govori o karijeri u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi, reprezentaciji Hrvatske, ljubavi prema rock glazbi te obiteljskom životu na -20 Celzijevih stupnjeva

EUROPSKO PRVENSTVO
Roko Leni Ukić bit će jedan od ključnih igrača za hrvatskog
košarkaškog izbornika Jasmina Repešu na Europskom prvenstvu
u Poljskoj, koje počinje 7. rujnaEUROPSKO PRVENSTVO Roko Leni Ukić bit će jedan od ključnih igrača za hrvatskog košarkaškog izbornika Jasmina Repešu na Europskom prvenstvu u Poljskoj, koje počinje 7. rujnaSplitski košarkaš Roko Leni Ukić (24) na Europskom prvenstvu u Poljskoj bit će jedna od uzdanica izbornika hrvatske reprezentacije Jasmina Repeše u borbi za što bolji plasman. Ukić, jedini predstavnik Hrvatske u najsnažnijoj košarkaškoj ligi na svijetu NBA-u, na europsko prvenstvo koje počinje 7. rujna odlazi fizički najspremniji od svih igrača i, što je još važnije, potpuno smiren jer je nedavno napokon riješena njegova situacija u Toronto Raptorsima za koje je odigrao svoju prvu NBA sezonu.

Ukića su čelnici kluba zbog viška igrača na njegovoj poziciji razigravača odlučili zamijeniti u Milwaukee Buckse, bivšu momčad Splićanina Tonija Kukoča. Za Ukića je tako ispalo bolje jer je došao u klub koji može do doigravanja za NBA prvaka, a od novog trenera Scotta Skilesa - koji ga cijeni i koji ga je želio - zasigurno će dobiti i dovoljno minuta na parketu.


Ukić je jedinstven po svom odnosu prema košarci i volji za radom kakva nije viđena još od Dražena Petrovića. Napornim radom i profesionalnim odnosom Ukić je unatoč komentarima "kako će se brzo vratiti" uspio u NBA ligi i igrački iz sezone u sezonu napreduje. Nakon što je posao s Milwaukeejem bio gotov s Ukićem smo razgovarali o njegovoj NBA karijeri, ljubavi prema glazbi i bubnjevima koju je naslijedio od oca Zorana, životu u Americi te supruzi Tamari koja se bavi fotografijom i koja je Nacionalu ustupila nekoliko fotografija. Naravno, uz košarku, bubnjeve, čitanje stripova i svakodnevno surfanje internetom Ukić je priznao kako ipak najviše slobodnog vremena provodi s dvogodišnjom kćerkicom Sarom koja mu je dala novi smisao u životu.

NACIONAL: Kada ste odlazili u NBA ligu, najsnažniju košarkašku ligu na svijetu, mnogi su mislili kako ćete se brzo vratiti u Europu jer niste fizički dovoljno snažni da uspijete na mjestu organizatora igre.
- Te kritike me nisu nimalo omele jer sam već punih devet godina profesionalac i svega sam se naslušao. Nosim se dobro s tim kritikama i raznim predrasudama koje ljudi imaju o mojoj igri. Nisam se time opterećivao, znao sam koliko sam dobar. Trebalo mi je neko vrijeme da se pokažem kako pripadam u NBA ligu.

NACIONAL: Kako ste zadovoljni svojom debitantskom sezonom u NBA-u u dresu Toronto Raptorsa?
- Zadovoljan sam, poprilično. I dojmom i svime što ide uz NBA. Nadam se da će mi sljedeća NBA sezona u mom novom klubu Milwaukee Bucksima biti još bolja, što se brojki i minuta provedenih na parketu tiče. Sljedeća sezona mi je ključna kako bih postao stabilan NBA igrač i cilj mi je napraviti korak dalje. Za bijelca visokog 195 cm koji je u NBA stigao iz Splita to je sasvim pristojan domet.

NACIONAL: U rujnu vas očekuje Europsko prvenstvo u košarci. Posljednju medalju reprezentacija je osvojila 1995. Ima li ova generacija snage napokon osvojiti medalju?
- Ako svi ostanemo zdravi, imamo se pravo nadati medalji kao i svaka druga reprezentacija koja dođe na Eurobasket. Očekivanja su veća nego prošlih godina, trenutačno smo među 4-5 najboljih europskih reprezentacija i sad to moramo potvrditi te doći do polufinala. Ključna utakmica opet će biti četvrtfinale, no to nije ništa novo. Mislim da možemo jako daleko, iako se većina sa mnom neće složiti.

NACIONAL: Od dolaska izbornika Jasmina Repeše sve je nekako krenulo na bolje. Biti peti na Olimpijadi nije mala stvar.
- Na Olimpijadi smo dokazali kako se sa svim reprezentacijama, osim sa Španjolskom za koju će igrati i zvijezda novih prvaka Lakersa Pau Gasol, možemo bez problema nositi. No za medalju će nam ipak trebati i malo sreće jer smo triput zaredom izgubili u četvrtfinalu na velikim natjecanjima.ŽIVOT U POKRETU Roko Leni Ukić naviknut je na česte selidbe, u šest
godina promijenio je
šest klubova i gradova; iz Splita, preko Vitorije,
Barcelone i Rima, preselio se na američki kontinent, te igrao u Torontu a njegov novi klub je iz MilwaukeejaŽIVOT U POKRETU Roko Leni Ukić naviknut je na česte selidbe, u šest godina promijenio je šest klubova i gradova; iz Splita, preko Vitorije, Barcelone i Rima, preselio se na američki kontinent, te igrao u Torontu a njegov novi klub je iz Milwaukeeja
barack obama kao zvijezda

NACIONAL: Dok ste igrali u NBA-u, Barack Obama postao je prvi Afroamerikanac na mjestu predsjednika SAD-a. Kako je to izgledalo iz prve ruke razgovarajući o Obami sa suigračima i trenerima?
- Barack Obama je prava američka zvijezda, pogotovo među NBA košarkašima. Mislim da je oko 95 posto NBA košarkaša glasovalo za njega i većina je tijekom kampanje nosila majice, jakne i sve drugo s njegovim likom. Sjećam se da je zvijezda Denver Nuggetsa Carmelo Anthony, na dan kada je Obama postao predsjednik SAD-a, pokušao postići 44 koša njemu u čast jer je Obama 44. predsjednik SAD-a po redu.

NACIONAL: Barack Obama je kao srednjoškolac i student igrao košarku i često ga se može vidjeti na NBA utakmicama. Kako vi gledate na to?
- To što voli košarku i razumije ju svakako mi je drago, no ja Obamu doživljavam kao neku veliku rock zvijezdu. Obama je mladi, visoki, simpatični crnac koji je medijski jako eksponiran. Uz to je u komunikaciji s ljudima mnogo otvoreniji nego njegovi prethodnici, sluša mlade i ima moderniji pristup svemu.

NACIONAL: Nekada davno NBA liga bila je liga rezervirana isključivo za bijelce. Danas je situacija potpuno drukčija. Osjeća li se ta rasna razlika na parketu ili u svlačionici?
- Osobno nikada nisam imao ni najmanjih problema ili neugodnih situacija, pogotovo na terenu. Istina, privatno se većinom druže bijelci posebno, a crnci posebno, no tako je zbog kulturoloških razlika. Zanimaju nas drukčije stvari i slušamo drukčiju glazbu. NBA liga je tako posložena da sve na terenu savršeno funkcionira. Nije nikome bitno tko se s kim druži nakon utakmice.

NACIONAL: U američkom nogometu na mjestu quarterbacka, dakle mozga momčadi, većinom su bijelci, koji su ujedno i velike zvijezde svojih momčadi. U NBA košarci vrhunski bijeli playmakeri gotovo da više ne postoje, iznimka je jedino Steve Nash koji će uskoro u igračku mirovinu.
- Američki nogomet i košarka dva su potpuno drukčija sporta. Kod quarterbackova je važna prvo glava, zatim pregled igre, a tek onda fizička snaga jer imaju igrače koji ih štite od protivničkih igrača - offensive lineman. U košarci te nitko ne štiti kao u NFL-u, i poznato je kako su u košarci Afroamerikanci fizički nadmoćniji od nas bijelaca i to je tako. Steve Nash je jedan jedini, a realnost je takva da nas bijelih playmakera u NBA-u trenutačno ima samo desetak. To je dokaz kako se košarka danas igra sve više na snagu.

NACIONAL: Poznato je kako ste od malih nogu zaljubljeni u košarku i da nikada niste bili poznati kao igrač koji će zbog nešto boljeg ugovora izabrati drugi klub s manjim ambicijama. Nije tajna da ste vrlo skromni, no koliku vam danas novac igra ulogu?
- Naravno, igra veliku ulogu, ali ne presudnu. Da nisam košarkaš, vjerojatno bih imao mnogo manje novca, ali bih dobro živio. Kod mene je ipak bila presudna ljubav prema košarci i želja za napretkom, a novac je došao kao neka popratna stvar. Iskreno, imao sam sreću što mi je Bog dao talent da sam jako dobro plaćen za ono što radim. No isto tako ne smije se to zloupotrijebiti nego treba to vratiti i biti pošten prema radu, suigračima, navijačima... Najvažnija je ta ravnoteža.
S OCEM ZORANOM, bubnjarem grupe The ObalaS OCEM ZORANOM, bubnjarem grupe The ObalaGlazbeni ukus

NACIONAL: Koliko trenutačno zarađujete u NBA-u?
- Moj ugovor kao i ugovori svih NBA igrača nisu tajna. Sljedeće godine ću zaraditi oko 1,5 milijuna dolara, a nakon poreza i raznih davanja ostat će mi oko 60 posto.

NACIONAL: U ljeto ste dobili ponudu grčkog Olympiacosa vrijednu 3,5 milijuna eura neto za dvije sezone. To je znatno više nego što zarađujete u NBA-u?
- Istina, ponuda je bila odlična, ali nisam mogao otići jer sam igrač pod ugovorom. Da sam želio, možda sam se i mogao dogovoriti s klubom i vratiti u Europu, ali imao sam računicu kako bih mogao u budućnosti, ako odigram dobro sljedeću sezonu, dobiti i pet puta više novca nego sada. NBA je najveći mogući nivo i glupo bi bilo vraćati se u Europu.

NACIONAL: Nakon rodnog Splita te Barcelone i Rima u kojima ste igrali, kako vam je bilo priviknuti se na hladnu klimu u Torontu?
- U Torontu je znalo biti i minus 20 Celzijusa, ali čovjek je takvo biće da se na sve brzo navikne. Tako sam ja brzo naučio hodati po snijegu i ledu, voziti po snijegu i slično. Jednostavno prihvatiš situaciju takvu kakva jest jer od plakanja neće biti ništa. Ma nekako se preživi tih šest mjeseci, od studenog do travnja, a u krajnjoj liniji izabrao sam taj put i nitko me nije silio na to. Inače, u Milwaukeeju me čeka slična klima kao u Torontu, jedino je razlika u tome što je Milwaukee manji grad, no imat ću sve što mi treba, dom, automobil i dvoranu. Seattle mi je jako drag. Tamo je rođen Jimi Hendrix i tamo je nastala cijela grunge scena od Nirvane do Pearl Jama, meni jako dragih bendova. Malo sam prošetao gradom i jako mi se svidio. Super grad je i Los Angeles, klima je fantastična i po onome što sam vidio, tamo bi bilo lijepo živjeti.

NACIONAL: U vašem novom gradu najveća zvijezda kluba je australski Hrvat Andrew Bogut kojeg poznajete još iz juniorskih dana. No glazbeni ukus vam baš i nije sličan. Bogut obožava Thompsona, Coloniju i narodnu glazbu.
- Svi moji novi suigrači nakon pet dana shvate da nisam raspoložen za narodnjake, Thompsona ili nešto slično. Poznato je kako je Bogut dijete hrvatskih iseljenika i nije ni prvi ni zadnji koji voli takvu glazbu. To mi neće biti problem, meni je jako drago što ću imati priliku igrati s njim jer je odličan igrač. Andrew odlično priča hrvatski i baš mi je dobro što ću, da nas nitko ne razumije, moći s njim na putovanjima razgovarati na hrvatskom.

NACIONAL: Od oca, bubnjara grupe The Obala, naslijedili ste i ljubav prema bubnjevima, koje volite svirati u slobodno vrijeme.
- Za laika i nekoga tko nije jako dugo svirao mogu reći da sam dobar. Otac kaže da sam bio jako nadaren za sviranje bubnjeva, ali ljubav prema košarci bila je jača.

NACIONAL: Zanimljivo je da ste ime Roko dobili po pradjedu, a drugo ime Leni po bubnjaru Lennyju Whiteu.
- Istina. Otac je obožavao Lennyja Whitea jer je u to vrijeme stalno slušao bend Return to Forever. Riječ je o jednoj instrumentalnoj grupi koja je meni dosadna. Očito još nisam došao do faze da slušam instrumentale, ali to ne znači neće i oni doći na red.

NACIONAL: Jeste li razmišljali čime se mislite baviti nakon završetka igračke karijere? Neki upisuju fakultet, neki velik novac potroše na jahte i kuće na top destinacijama, a neki otvore restoran ili kafić. Biste li i vi mogli tako?
- Nikad nisam imao želju završiti neki fakultet jer nisam bio školski tip. Već kao 15-godišnjak postao sam profesionalac i imao sam vrlo malo vremena za knjigu. Volim čitati i mogu reći da imam tzv. enciklopedijsko znanje. Pamtim neke gluposti, recimo znam sve glavne gradove na svijetu i slično. No sigurno je kako neću otvoriti ni kafić jer me to ne zanima. Vidim se u košarci, ali nikako kao glavni trener jer nisam spreman za stalna seljakanja iz grada u grad. Imam tek 24 godine i ispred sebe, ako me zdravlje posluži, imam još 10 godina igranja košarke.Roko Leni Ukić sa suprugom TamaromRoko Leni Ukić sa suprugom Tamarom
stalne selidbe

NACIONAL: Kako supruga Tamara i dvogodišnja kći Sara podnose stalna seljenja? U šest godina promijenili ste šest gradova, od Splita, preko Vitorije, Barcelone, Rima do Toronta pa sada Milwaukeeja.
- Nitko se ne voli seliti, no supruga mi je zaista velika podrška i sve super podnosi. Kad već ne živimo u svom Splitu, koji obožavamo, onda nam je svejedno gdje moramo živjeti. Lako se prilagođavamo. Uostalom, tako smo izabrali. Mogao sam potpisati recimo za Split doživotno i živio bih u svom gradu, ali ja ipak imam svoje ambicije. Supruga u slobodno vrijeme, kojeg uz kćer ima vrlo malo, usavršava fotografiju koja ju jako zanima. Završila je nekoliko tečajeva i jako joj dobro ide. Fotografijom se misli ozbiljno baviti jednog dana.

NACIONAL: Osim što svirate bubnjeve, kako još provodite slobodno vrijeme, gdje volite izići?
- Idealan izlazak supruge i mene je kada na nekoliko dana odemo na koncert. Nedavno smo bili na koncertu U2 u Barceloni i uživali smo. Odlično smo se proveli i na Red Hot Chili Peppersima u Parizu.

NACIONAL: Zbog obaveza ste zasigurno propustili neke koncerte?
- Naravno. Prošlo ljeto zbog priprema za Olimpijske igre u Pekingu nisam mogao otići na koncert Pearl Jama i bio sam tužan. Čim se pojavi prilika otići ću ih vidjeti.

NACIONAL: Tko su, po vama, najveće zvijezde NBA lige izvan terena?
- Općenito se poklapa da su najbolji NBA igrači karizmatični i izvan parketa. Kobe Bryant iz prvaka LA Lakersa je pravi gospodin i po onome što govore neki igrači koji ga poznaju u zadnjih nekoliko godina se "unormalio". Dwyane Wade iz Miami Heata je velika faca izvan terena i jako je popularan.

NACIONAL: Za koje NBA igrače vam ne bi bilo žao da kupite ulaznicu?
- Bryant, Wade i LeBron su na vrhu. Njima skidam kapu. Od igrača koji igraju na mojoj poziciji organizatora igre cijenim Chrisa Paula iz New Orleansa, zatim Derona Williamsa iz Utah Jazza koji nije ništa slabiji, a čudesno igraju i veterani Jason Kidd i Steve Nash.

'U slobodno vrijeme sviram bubnjeve'
■ O svom izbirljivom glazbenom ukusu Ukić kaže: "Kao dijete slušao sam rap i hip hop jer sam želio slušati isto što i moji igrački idoli u NBA ligi koju pratim od malena. U pubertetu sam počeo slušati Led Zeppelin, zatim Hendrixa, Deep Purple, Doors, a nešto kasnije prebacio sam se na Nirvanu, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers i Alice in Chains. Otac Zoran, koji svira bubnjeve za The Obalu, dosta je utjecao na mene što se glazbe tiče." Od domaćih bendova kao svoje favorite istaknuo je Azru, Elemental te očevu The Obalu. I sam voli rekreativno svirati bubnjeve, što mu je glavna razonoda a za sebe kaže da je za laika dosta dobar.

Biografija

Rođen 5. prosinca 1984. u splitu
■ visina: 196 cm
težina: 85 kg
■ Roko Leni Ukić je 12. Hrvat koji je zaigrao u NBA-u i nakon Kukoča, Rađe, Tabaka i Šundova peti Splićanin u NBA-u. Još kao dječak Ukić je maštao kako će jednoga dana zaigrati u NBA ligi i zbog toga je naporno trenirao i po šest sati dnevno. Nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj, koje počinje 7. rujna, bit će Ukiću treći EP u karijeri, a posebno je ponosan što je prošle godine igrao na svojoj prvoj Olimpijadi.

Vezane vijesti

Beşiktaş nakon produžetka slomio Fener

Beşiktaş nakon produžetka slomio Fener

Košarkaši Beşiktaşa slavili su nakon produžetka protiv "hrvatskog" Fenerbahçea u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja turskog prvenstva. Pet… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika