Objavljeno u Nacionalu br. 719, 2009-08-25

Autor: Berislav Jelinić

Afera kamioni ulazi u finale

Tužba protiv Rončevića podiže se nakon 15. 9.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO službeno je istragu protiv bivšeg ministra obrane podiglo tek prošlog tjedna, ali već raspolaže ključnim dokazima o njegovoj krivnji

PAD MINISTRA Berislav Rončević uživao je
potporu vrha HDZ-a, ali se
ona otopila pod dokazimaPAD MINISTRA Berislav Rončević uživao je potporu vrha HDZ-a, ali se ona otopila pod dokazimaVeć u drugoj polovini rujna Državno odvjetništvo podignut će optužnicu protiv saborskog zastupnika HDZ-a i bivšeg ministra obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića u aferi Kamioni, doznao je Nacional od upućenih pravosudnih izvora. To će se dogoditi uoči prve sljedeće saborske sjednice, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražit će tada i da mu se skine imunitet. Iako je formalno istraga protiv Berislava Rončevića pokrenuta tek prošlog tjedna, Mladen Bajić već raspolaže ključnim dokazima u tom predmetu. U prostorijama Uskoka već su saslušani ključni svjedoci koji su teško optužili Berislava Rončevića i njihovi iskazi poslužit će kao dokazi u sudskom postupku koji bi se protiv Rončevića trebao pokrenuti. Iskazi ključnih svjedoka snimani su i videokamerom.


Identitet tih svjedoka drži se u strogoj tajnosti, a moguće je da su dodatni svjedoci u tom predmetu ispitivani i prošlog tjedna, što se moglo naslutiti i po jednom zanimljivom detalju. U rano poslijepodne u četvrtak, 20. kolovoza, u dvorište Državnog odvjetništva uvezlo se vozilo Vojne policije - moguće je da su u njemu dovezeni još neki svjedoci koji su i dalje zaposleni u MORH-u, a koji raspolažu informacijama vezanim uz nabavu spornih kamiona.
Jedan od ključnih svjedoka u svom iskazu izjavio je da je Berislav Rončević u svojstvu ministra obrane naredio svom tadašnjem pomoćniku Ivi Bačiću da izravno pregovara samo s tvrtkom Eurokamion, u vrijeme kada se znalo da ta tvrtka nije ponudila najpovoljnije uvjete niti najnižu cijenu, nakon čega je s tom tvrtkom sklopljen štetan ugovor za Ministarstvo obrane. To je samo dio sadržaja kaznene prijave protiv Rončevića i Bačića. Moguće je da je to izjavio čak i sam Bačić, jer je osim njega, po svemu sudeći, vrlo uzak krug ljudi, a možda i nitko drugi osim Bačića, mogao imati neposredne informacije o tim okolnostima.

Dio sadržaja te kaznene prijave Državno odvjetništvo nedavno je poslalo predsjedniku Sabora Luki Bebiću, tražeći od njega mišljenje o nekim pravnim nedoumicama oko pokretanja kaznenog progona protiv Rončevića do kojih je došlo zbog nedavnih promjena u Zakonu o kaznenom postupku. Ti ključni dijelovi Bajićeva dopisa Luki Bebiću sastavljeni su ovako: "U konkretnom slučaju na osnovu provedenih izvida i dokaznih radnji postoje osnovi sumnje da je saborski zastupnik Berislav Rončević tijekom 2004. u svojstvu Ministra obrane u postupku nabave 76 nebojnih motornih vozila za potrebe Oružanih snaga zlouporabio svoj službeni položaj i ovlasti s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi tvrtki Eurokamion kada je nakon poništenja pozivnog natječaja na koji se javilo više ponuđača za koje je utvrđeno da njihove ponude udovoljavaju svim traženim taktičko-tehničkim i općim uvjetima, naložio II-osumnjičeniku vođenje izravnih pregovora neposredno samo s trgovačkim društvom Eurokamion, iako to društvo u prethodnom pozivu nije ponudilo najpovoljnije uvjete niti najnižu cijenu, nakon čega je 28. prosinca 2004. u ime Ministarstva obrane sklopio ugovor o kupnji 39 kamiona za iznos od 34.435.164,90 kuna, čime je oštećeno Ministarstvo obrane za iznos od najmanje 10.245.707,60 kuna, što predstavlja razliku između ugovorene i plaćene kupoprodajne cijene trgovačkom društvu Eurokamion za 39 nabavljenih vozila u odnosu na iznos ponude tvrtke Man importer Hrvatska za istu vrstu i količinu vozila."
Upućeni pravosudni izvori potvrdili su Nacionalu da je Bajić Bebiću u tom dopisu neizravno dao do znanja da je već prikupio ključne dokaze protiv Rončevića - ta se potvrda nalazi u tvrdnji da su u konkretnom slučaju već provedene dokazne radnje na temelju kojih se došlo do zaključka da postoje osnove sumnje da je Rončević zlouporabio svoj položaj i ovlasti. Pitanje je je li to Bebić razumio, a posve je izvjesno da dobar dio Bajićeva dopisa Bebiću nisu razumjeli saborski zastupnici koji su prošlog tjedna o tom dopisu raspravljali. OPREZNO SA SABOROM Mladen Bajić se osigurao
da mu Sabor ne može
opstruirati istraguOPREZNO SA SABOROM Mladen Bajić se osigurao da mu Sabor ne može opstruirati istragu
U tom je dopisu Bajić zatražio od Bebića da se izjasni treba li Državno odvjetništvo odobrenje za provođenje istrage protiv zastupnika u Hrvatskom saboru, ili je odobrenje potrebno samo za pokretanje kaznenog postupka. Do tih je nedoumica došlo zbog nedavnih promjena u Zakonu o kaznenom postupku koje su se počele primjenjivati od 1. srpnja, a koje su ostavile prostor za proturječna tumačenja nekih odredbi. To se posebno odnosi na onaj dio u kojem su zakonske promjene razgraničile pojmove kaznenog progona i kaznenog postupka. Do nejasnoća je došlo zato što izmijenjeni članak 17. novog zakona o kaznenom postupku utvrđuje da kazneni postupak počinje potvrđivanjem optužnice, što znači da donošenje naloga o provođenju istrage nije početak kaznenog postupka. Prije nije bilo tako. Bajić je htio dobiti službeno tumačenje Sabora zato što u novom zakonu o kaznenom postupku nije izmijenjena odredba članka 197. stavak 2. po kojoj ovlašteni tužitelj ne može narediti provođenje istrage ako ne podnese dokaz da je odobrenje dano u slučaju kada je za kazneni progon potrebno odobrenje mjerodavnoga državnog tijela. Bajić je u dopisu Bebiću napisao: "Imajući u vidu odredbu članka 75. Ustava koja je donesena na temelju tadašnjih procesnih odredbi po kojima je kazneni postupak počinjao donošenjem rješenja o provođenju istrage očito je volja ustavotvorca bila da se kazneni postupak ne može pokrenuti protiv zastupnika bez odobrenja Sabora i to govori u prilog tome da bi državni odvjetnik odobrenje trebao tražiti."

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaključilo je da Bajić za pokretanje istrage protiv Rončevića nije trebao tražiti saborsko odobrenje i skidanje imuniteta i od toga je opet napravljena politička predstava, a upućene su i kritike Bajiću zašto je uopće slao takav zahtjev. Neki su išli toliko daleko da su tvrdili da je taj Bajićev zahtjev pokazatelj kako on štiti Rončevića, a neki su čak otvoreno napali Bajića zato što su, po njihovim tvrdnjama, bez razloga morali prekidati godišnji odmor. Svi ti istupi pokazali su neupućenost i neozbiljnost tih saborskih zastupnika.
Bajić je mogao izbjeći slanje opisanog dopisa Bebiću i krenuti u istragu i bez saborskog tumačenja, ali je to moglo otvoriti i prostor da vladajuća većina kasnije donese takvo tumačenje da je Bajić ipak trebao imati saborsko odobrenje za pokretanje istrage. Tada bi svi prikupljeni dokazi bili nezakoniti i cijeli bi predmet mogao doći u pitanje. Takav je scenarij bio moguć zbog proturječnosti u zakonskim odredbama koje su dopuštale dvojaka tumačenja. Takav razvoj događaja Bajiću je otvorio i mogućnost da ubuduće istrage protiv saborskih zastupnika, ali i sudaca budu vođene u tajnosti. Istrage će se odsad moći voditi mnogo lakše i zbog još nekih odredbi. Primjerice nalog o provođenju istrage mora se dostaviti osobi protiv koje se istraga vodi u roku od osam dana. Taj rok otvara prostor da mjerodavna državna tijela ispitaju ključne svjedoke i prije nego što osumnjičeni uopće znaju da su pod istragom, što im bitno sužava manevarski prostor za utjecaj na svjedoke. Osim toga, osoba koja je pod istragom može biti ispitana i na samom kraju istrage, a sve dok ne bude ispitana mjerodavna državna tijela ne moraju toj osobi dati spis na uvid. Vrlo je značajno i to što se po novom zakonu o kaznenom postupku neke dokazne radnje, poput ispitivanja ključnih svjedoka, mogu provesti i prije pokretanja istrage ako je to svrhovito radi odlučivanja o osnovanosti kaznene prijave.KAMIONI koje je za HV Berislav Rončević
nabavio tako da je novčano oštetio MORHKAMIONI koje je za HV Berislav Rončević nabavio tako da je novčano oštetio MORH

Moguće je da je upravo te odredbe Uskok iskoristio kako bi već i prije ispitao ključne svjedoke u aferi kamioni. Ispitivanje tih svjedoka koji su teretili Rončevića svakako se moglo opisati svrhovitim radi odlučivanja o osnovanosti te kaznene prijave, a nakon toga sve je zapravo stvar tehnike. Upravo zato istraga će u tom predmetu biti dovršena samo za nekoliko tjedana, bez mogućnosti dodatnih političkih opstrukcija.
Rončevića je zbog kupnje kamiona prvi prozvao 10. siječnja 2005. predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je najavio istragu i suspenziju ministra obrane. Umjesto suspenzije, Rončević je imenovan na funkciju ministra unutarnjih poslova. Tada se postavljalo pitanje kako će ga ispitivati njegova vlastita policija. On sam tada je izjavio da je policija samostalna u svom radu te da su zakoni jedini okvir u kojem treba postupati.
Slučaj je u međuvremenu postao prvorazredna politička afera, ponajviše zbog gorljive želje HDZ-a da po svaku cijenu pokuša zaštititi Rončevića i Bačića od kaznenog progona. Na kraju HDZ u tomu nije uspio, a mjerodavna državna tijela su, osim izjava ključnih svjedoka, uspjela prikupiti još neke čvrste dokaze koji ne idu na ruku Rončeviću. Sam Rončević dao je u tom predmetu izjavu policiji početkom ožujka 2009. u Saboru. Naknadno je policija dokazala da u tom iskazu nije govorio istinu kada je tvrdio da predstavnici Ministarstva obrane nisu kontaktirali s ljudima iz tvrtke Eurokamion. Policija je na temelju knjiga ulazaka i izlazaka u zgradu Ministarstva obrane dokazala da su predstavnici te tvrtke bili na razgovoru kod Rončevića i Ive Bačića, i to dva dana prije donošenja sporne odluke.LUKU BEBIĆA je državni odvjetnik izvijestio o pokretanju kaznenog
progona protiv Berislava RončevićaLUKU BEBIĆA je državni odvjetnik izvijestio o pokretanju kaznenog progona protiv Berislava Rončevića

Vještačenje koje je policija naručila od Strojarskog fakulteta pokazalo je da jeftiniji MAN-ovi kamioni iz prvog poništenog natječaja ipak zadovoljavaju sve uvjete, iako su Rončević i Bačić tvrdili da to nije točno. Tijekom rada saborskog povjerenstva o tom slučaju bilo je još teških udaraca protiv Rončevića. Primjerice, general Jozo Milićević optužio je Rončevića da je od njega izrijekom tražio da izmijeni sadržaj izvješća o spornoj nabavi kamiona tako da ide njemu u korist. U dokumentu koji je potpisao Milićević tvrdi se da je izravnom pogodbom u tom slučaju država oštećena za 14,8 milijuna kuna. Nakon što je predao izvještaj, bez izmjena koje je od njega Rončević zatražio, pripadnici Inspektorata koji su radili na tom predmetu po kratkom su postupku smijenjeni. Rončević je predložio i Milićevićevo umirovljenje.
 Iz transkripta Milićevićeva svjedočenja pred saborskim povjerenstvom moglo se vidjeti da su HDZ-ovi članovi povjerenstva, te jedan HSS-ov član pokušavali diskreditirati Milićevića. Tvrdili su kako je izvještaj sastavljen protuzakonito jer Inspektorat nije imao zakonske osnove nadzirati rad MORH-a. Milićevića su optužili i da ne poznaje Zakon o javnoj nabavi jer se to, kako su istaknuli, vidi u zaključcima u izvješću. Milićević je pak ustrajao na tome da se držao zakona i da je radio po savjesti. Kako je rekao, njemu je plan rada odobrio upravo ministar Rončević, a problem je nastao tek kada je predao izvještaj. Milićević kaže da mu ministar nikad nije osporio nadzor u MORH-u, ali mu je i poručio da se u takvim nabavama ne treba držati pravila. O svim tim neugodnim okolnostima za Rončevića ponovo će se raspravljati i tijekom sudskog postupka koji bi se protiv njega trebao povesti već krajem 2009.

Tajne izjave krunskih svjedoka

■ Državno odvjetništvo raspolaže izjavama svjedoka - čija se imena drže u strogoj tajnosti - da je Berislav Rončević naredio svojem pomoćniku Ivi Bačiću da se pregovara isključivo s tvrtkom Eurokamion i tako se sklopio štetan ugovor.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika