Objavljeno u Nacionalu br. 719, 2009-08-25

Autor: Dean Sinovčić

AMERIČKA ZVIJEZDA na hrvatskoj plaži

Dubrovački užici Mickeyja Rourkea

MICKEY ROURKE, zvijezda sarajevskog filmskog festivala, stigao je na Dubrovnik Film Meeting gdje se susreo s brojnim obožavateljima, a odonda uživa s prijateljima i tajanstvenom ljepoticom u ekskluzivnoj dubrovačkoj Vili Agava u kojoj ga je ugostio Goran Štrok

LUD ZA ŽENAMA
Mickey Rourke traži za svoje posjete honorar
od 50.000 dolara, što mu Sarajevo Film Festival nije bio u stanju platiti. Navodno je pristao doći
besplatno tek nakon što ga je redatelj filma
'Hrvač' Darren Aronofsky uvjerio da su žene u Bosni i Hrvatskoj izuzetno lijepeLUD ZA ŽENAMA Mickey Rourke traži za svoje posjete honorar od 50.000 dolara, što mu Sarajevo Film Festival nije bio u stanju platiti. Navodno je pristao doći besplatno tek nakon što ga je redatelj filma 'Hrvač' Darren Aronofsky uvjerio da su žene u Bosni i Hrvatskoj izuzetno lijepeOrganizatori filmskog festivala u Sarajevu te Dubrovnik Film Meetinga prilično su se ponosili, ali i pribojavali dolaska Mickeyja Rourkea zato što Rourke ima reputaciju osobe koja tulumari noćima a spava danju, te da će im uzrokovati još i veće probleme od onih koje su im prethodnih godina stvarali Nick Nolte i Kevin Spacey. Međutim, Rourke se pokazao u suprotnom svjetlu, tulumario je, ali bez incidenata, pio je malo te je, što mu je bilo najvažnije, našao djevojku s kojom ovih dana uživa u Vili Agava u Dubrovniku. Toliko mu je lijepo da je odlučio produžiti boravak u Hrvatskoj, rekao je da će ostati do četvrtka, a moguće je da ostane i tijekom vikenda. Mickey Rourke pojavio se u utorak na sarajevskom aerodromu s tri prijatelja koji su izgledali tako da bi ih malo tko poželio za prijatelje.


Kako je deset dana prije Sarajeva bio u Parizu, susreo se sa svojim prijateljima iz boksačkih dana, braćom Tiozzo, od kojih su Fabrice i Christophe bili iznimno uspješni profesionalci a Rourke je sa sobom u Sarajevo i Dubrovnik doveo najstarijeg i najmanje uspješnog Francka Tiozza. U Parizu je pokupio i odveo na put i Richarda Aujarda, fotografa koji se proslavio fotografiranjem francuskih sportaša, pa i braće Tiozzo, te je tako došlo do veze s Rourkeom. Treći čovjek iz pratnje bio je Mark Fox, Rourkeov najbolji prijatelj, i bilo je zabavno gledati tu trojicu kako se vrzmaju oko Rourkea pazeći da mu ništa ne nedostaje.

Rourke živi od ovakvih putovanja, pa je tako, primjerice, u travnju ove godine bio gost Istanbul Film Festivala gdje je dobio honorar od 50 tisuća dolara. Kada je početkom ove godine dogovaran, ali nije ostvaren, njegov dolazak na Libertas Film Festival u Dubrovniku krajem lipnja, njegov je agent David Unger smanjio cijenu na 20 tisuća dolara. Vodeći ljudi iz Sarajevo Film Festivala tvrde da niti jednom gostu ne plaćaju honorar za dolazak, pa tako nisu ni Rourkeu, već su se kao vezom koristili Darrenom Aronofskym, redateljem filma "Hrvač", koji je prije devet godina bio gost Sarajevo Film Festivala, i producentom filma Scottom Franklinom. Aronofsky se poslužio jednostavnim mamcem, a to su žene, s kojima je Rourke opsjednut. To je priznao i Aronofsky koji je na konferenciji za novinare u Dubrovniku rekao kako je objasnio Rourkeu koliko su lijepe žene u Hrvatskoj i Bosni, nakon čega je ovaj pristao doći na festival.DUBROVAČKI GRADONAČELNIK Andro Vlahušić darovao je Mickeyju Rourkeu kravatuDUBROVAČKI GRADONAČELNIK Andro Vlahušić darovao je Mickeyju Rourkeu kravatu

U Sarajevu su Rourke i prijatelji bili smješteni u centru grada u hotelu Europa i prvih 24 sata su se odmarali, izašli na večeru te spavali do 13 sati. U utorak navečer održan je party kompanije Atlantic grupa Emila Tedeschija, jednog od većih sponzora festivala, i iako su održani neki razgovori oko toga da se Rourke pojavi na partyju, no od toga nije bilo ništa.
Srijeda je bilo vrijeme i za ispunjavanje poneke obveze, pa je Rourke poslijepodne prošetao Baščaršijom i pokazao način odijevanja koji ga krasi u posljednje vrijeme, a to je obavezan prsluk koji je nosio ili na gola prsa ili na majicu kratkih rukava. Naočale su odavno obavezne, dok je šešir noviji dodatak. Takav se u predvečerje pojavio i na crvenom tepihu gdje je došao u kombiju, a u pratnji kombija došlo je 15-ak motorista čime mu je odana počast kao starom ljubitelju brzih i skupih motocikla koje je morao prodati kada je u devedesetima ostao bez novaca.

Crveni tepih u Sarajevu je postavljen pred Narodnim pozorištem, glavnoj dvorani festivala, novinari su navalili na Rourkea, ali on im je vrlo nesuvislo odgovarao. Nakon strpljivog potpisivanja autograma i fotografiranja s obožavateljima ušao je u Narodno pozorište gdje su ga organizatori dočekali s širokom ponudom alkoholnih pića na što im je odgovorio "Ali ja želim nešto bezalkoholno". Kako u predvorju dvorane nije bilo ničeg takvog organizatori su istrčali izvan dvorane da bi mu kupili bocu Coca-Cole od dvije litre kako bi Rourke popio nešto bezalkoholno. Iste večeri u Žutoj tabiji, odnosno Žutoj utvrdi, objektu u brdima iznad Sarajeva, održan je i party Raiffeisen banke, sponzora festivala, i kada su mnogi već napustili party, oko 22.30 pojavio se Rourke s prijateljima i dva tjelohranitelja. I opet se Rourke pokazao beskrajno strpljivim i pristojnim. Od pola sata, koliko je proveo na partyju, Rourke je potrošio 20 minuta na fotografiranje sa svakim tko je poželio fotografirat se s njim, a ostalih deset minuta je slao i primao SMS poruke. I nije popio ni kap alkohola.
Kao ljubitelj dugog spavanja, u četvrtak je zakasnio na tradicionalnu "Kavu sa...", razgovor svakog gostujućeg glumca na sarajevskom festivalu s novinarima i gostima. Susret je bio zakazan za 15 sati, on je došao s 35 minuta zakašnjenja, a iako mu je hotel bio udaljen 300 metara, voditelj konferencije za novinare okupljenima se ispričao tvrdeći da Rourke kasni zbog prometne gužve. Ako je već on lagao, lažljiv nije bio Rourke koji je tijekom 25-minutnog druženja priznao kako je uništio svoju karijeru prije 15 godina kada je bio bahat, bezobrazan i glup.

Mickey Rourke stigao je u
Dubrovnik sa svojim prijateljem iz boksačkih dana Frankom TiozzomMickey Rourke stigao je u Dubrovnik sa svojim prijateljem iz boksačkih dana Frankom TiozzomRourke, inače, već pet godina u raznim prigodama ponavlja to priznanje i nije iznenađenje što je to napravio i u Sarajevu, ali je i time oduševio goste sarajevskog festivala. Četvrtak je bio posljednji dan festivala u Sarajevu, trebalo je ići ranije na spavanje jer je u petak ujutro, u 10 sati, bio dogovoren let iz Sarajeva za Dubrovnik. Iskreno, nitko nije vjerovao da će avion s glumcima i novinarima poletjeti na vrijeme jer nitko nije vjerovao da će se Rourke probuditi na vrijeme. Ipak se probudio.
U Dubrovniku su njega i prijatelje smjestili u Villu Agava, elitni objekt od 270 četvornih metara čiji dnevni najam stoji sedam tisuća eura, a penje se do 10 tisuća eura ako unajmite i jahtu te limuzinu. Vila Agava nalazi se u vlasništvu kompanije Jadranski luksuzni hoteli vlasnika Gorana Štroka koja u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom već četvrtu godinu organizira Dubrovnik Film Meeting i dovodi zvijezde iz Sarajeva u Dubrovnik. Iz Vile Agave Rourke je u 19.30 sati, zakasnio je pola sata, došao na konferenciju za novinare u hotel Excelsior. Priznao je da se dodatno zainteresirao za hrvatske djevojke jer je zajedno s Aronofskym u četvrtak uvečer gledao Svjetsko atletsko prvenstvo u Berlinu te su obojica bili zadivljeni uspjehom Blanke Vlašić na što je Rourke rekao "Želim telefonski broj te djevojke". Na kraju konferencije Rourke je dobio i poklon od gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića, kravatu s motivom Dubrovnika, od Gorana Štroka je dobio kip Svetog Vlaha a od zlatarne Križek vrijedan nakit.
Zabava u povodu dolaska Mickeyja Rourkea održana je u hotelu Dubrovnik Palace gdje je prvo za uzvanike održana projekcija filma "Hrvač" nakon koje su na pozornicu ispred platna došli redatelj Darren Aronofsky, Mickey Rourke i producent Scott Franklin. Prije toga, na ulazu u hotel, Rourke i prijatelji su prvo naišli na glumca Predraga Vušovića s kojim se Rourke rukovao.

Vjerujte, ako je nekome Rourke izgledao nesuvislo, onda je neopisivo kako je izgledao Vušović. Zatim je Rourke naišao na Ninu Badrić, te Hrvoja i Andreu Čermak, a slučajna druženja i fotografiranja završio je upoznavanjem s Antom Žužulom, vlasnikom Školske knjige, i njegovom djecom.
Na partyju, koji je počeo u 22.30, Rourke je ponovno pokazao da ima čelične živce. Tijekom nešto više od dva sata fotografirao se sa svakim tko je poželio, od Đurđe Adlešič, potpredsjednice Vlade, koja je s njim popričala o ljubavi prema psima jer su oboje prije nekog vremena doživjeli smrt omiljenog psa, i dr. Nele Sršen, preko Frane Lasića koji je odmah izjavio da su oni stari prijatelji jer su se prije 20 godina upoznali u New Yorku, pa do raznih neimenovanih ljepotica. Mickey Rourke stigao je u Dubrovnik sa svojim najboljim
prijateljem Markom Foxom, fotografomMickey Rourke stigao je u Dubrovnik sa svojim najboljim prijateljem Markom Foxom, fotografom
Sjedio je u separeu zajedno s prijateljima, ponovno pijući bezalkoholna pića, i tada su svi primijetili da je vrlo blizak s jednom crnokosom djevojkom. Da je tome tako pokazalo se u trenutku kada su fotografi poželjeli fotografirati taj par, ali na svaki pokušaj tjelohranitelji su intervenirali. Bilo je očigledno da je fotografiranje dotične djevojke i Rourkea bilo striktno zabranjeno.
Rourke i društvo napustili su party oko 40 minuta iza ponoći, a on se sa svojom prijateljicom probudio ujutro kako bi se u subotu kupali ispred hotela Excelsior. Pozicija za kupanje bila je pomno odabrana tako da im se ne može prići i fotografirati ih. Međutim, dobro naoružani paparazzi fotografirali su ih sa stotinjak metara udaljenosti tako da su internetski portali ubrzo objavili fotografije Rourkeove ljepotice za koju smo saznali da ju je doveo iz Sarajeva.
Predvečer je došao na završetak projekcije filma "Hrvač" koja se održavala u centru grada, ponovno na vrijeme, ponovo s bezgraničnom voljom za fotografiranje i davanje autograma i ponovno bez smisla za oblačenje. Već tada smo saznali da mu se u Dubrovniku toliko svidjelo da u nedjelju neće napustiti Hrvatsku već će ostati još nekoliko dana.

Diskretno kupanje

■ Mickey Rourke je velika spavalica, ali je ipak stigao na vrijeme za jutarnji let iz Sarajeva u Dubrovnik. Ondje se oduševio Vilom Agavom - čiji dnevni najam stoji sedam tisuća eura - te je odlučio ostati i još se nekoliko dana kupati sa svojim društvom na diskretnoj plaži.

Vezane vijesti

Mickey Rourke dobio zvijezdu na Šetalištu slavnih

Mickey Rourke dobio zvijezdu na Šetalištu slavnih

Američki glumac i bivši boksač Mickey Rourke u ponedjeljak je sa suzama radosnicama otkrio svoju zvijezdu na Šetalištu slavnih u Hollywoodu. "Osoba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika