Objavljeno u Nacionalu br. 719, 2009-08-25

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Jadranka Kosor bolja od predviđanja

Srećko JurdanaSrećko JurdanaS naglašenim osjećajem nadmoćnosti izrazio se zadnjih dana Zoran Milanović, šef SDP-a, o vladi Jadranke Kosor: "Toliko je loša, bez kapaciteta, energije i želje da se popravi, da joj nikakva rekonstrukcija ne može pomoći. Umjesto poziva za razgovorom (htio je valjda ispravno reći, "poziva na razgovor"), bolje je da se vidimo na izborima." Milanovićeve oštre riječi odišu paušalnim otpisivanjem protivnika i prilično ispraznom samouvjerenošću, koja zanemaruje činjenicu da njegovih pet minuta polako prolazi. Sanaderov nagli odlazak darovao je Milanoviću i njegovim partnerima upper hand na hrvatskoj sceni, i taj su položaj - ako već žele vlast - mogli iskoristiti neusporedivo bolje, što se njihovih političkih interesa tiče.

Mogli su, sažeto rečeno, isprovocirati izvanredne izbore. Odlučili su se, zanemarujući priliku za ofenzivu koju nudi dramatičnost trenutka, za mrmljanje, negodovanje i apstraktno soljenje pameti naciji, među ostalim s raznim ekonomističkim tezama i nuđenjem državnih nameta u poreznim formama različitim od onih koje je nametnula Vlada. Kombinirali su to s najavom predizborne protuhadezeovske koalicije u kojoj je tiha bitka za položaje započela i prije negoli je (ta koalicija) stvorena. Vrijeme, međutim, postupno prestaje raditi za njih, i počinje raditi za Jadranku Kosor.

Milanović i društvo vjerojatno su očekivali da će se vlada HDZ-a uz Jadranku Kosor nezadrživo nastaviti urušavati, da će bespomoćno demonstrirati neefikasnost, da će protiv nje trajno raditi nepopularni potezi na koje je prisiljena, i da će im put prema vlasti - bez ulaganja većih napora - ostati široko otvoren do daljnjega. Ništa od toga, čini se. Razvoj događaja, slikovito rečeno, upućuje na to da vlast neće vječno ležati na cesti i čekati kad će oporba procijeniti da je u stanju sagnuti se i uzeti je. Jadranka Kosor na funkciji se - otvoreno govoreći - pokazala kvalitetnijom negoli su promatrači očekivali, i za oporbu bi mogla prerasti u orah tvrđi od Sanadera. Ako to gospodin Milanović još uvijek ne uočava, ako smatra da je u tako velikoj i postojanoj prednosti da se na Vladu može otresati s visine i mirno čekati izbore, on tada demonstrira vlastiti problem s političkom percepcijom.


Mnogi su gospođi Kosor predviđali vrlo kratak vijek trajanja na premijerskoj dužnosti, među ostalim i zato što je na tu dužnost došla s potpuno "antipremijerskim" imageom. Vukla je auru braniteljske tješiteljice, u stranci i Vladi neizlječivo zadužene za otvaranje veteranskih stanova i pronalaženje fraza kojima će stišati njihovu periodičku ljutnju na državu koja - iz njihove vizure - uvijek daje premalo. Kad je sa scene otišao "jak lik" Sanader, i kad ga je zamijenio "slab lik" Jadranke Kosor, HDZ-ovi konkurenti pomislili su da je njihov posao de facto završen: protivnik je ostao bez lidera. Gospođa Kosor ubrzo je, međutim, počela pokazivati iznenađujuće i dotad skrivene liderske sposobnosti, koje su u radikalnoj suprotnosti sa Sanaderovim stilom vladanja. Sanader je bio bahat i često arogantan, bio je glasan i samonametljiv, i u trenutku kad je pobjeđivao volio se ponašati kao da je popio svu pamet ovoga svijeta. Jadranka Kosor krenula je drugačijom stazom.
Arogantna retorika izgubila je smisao

Shvatila je da situacija u kojoj je preuzela vlast djeluje protiv nje, i da zbog toga mora nastupiti tankoćutno, s promijenjenim odnosom prema publici i oponentima. Nakon Sanaderova nečasnog odlaska, i teške krize koju je za sobom ostavio, HDZ-ova arogantna retorika izgubila je svaki smisao. Jadranka Kosor zamijenila ju je koncilijantnošću, odmjerenošću i potpuno nesvađalačkim tonovima. Nervozno polemiziranje prepustila je gospodinu Milanoviću i saveznicima, i za sebe rezervirala staložen pristup koji oko sebe ne traži neprijatelje, što je u HDZ-u novost. Dojam je da se za njezinom metodom političkoga komuniciranja u zadnje vrijeme poveo i Vladimir Šeks. Premijerka je evidentno počela tražiti puteve do nacionalnoga consensusa u kriznome vremenu, i njezina pozicija na sceni postala je zbog toga znatno jača od očekivane.
Dakako, neće joj samo promjena retorike osigurati opstanak na vlasti. Gospođa Kosor naslijedila je teške afere koje će morati nekako riješiti. Rončević i kamioni zalogaj su koji mora progutati, iako još vjerojatno ne zna kako. Ispravno je dopustila da policija završi istragu i nalaze proslijedi Državnome odvjetništvu. Rončeviću nije ukinut saborski imunitet jer to po novom propisu u istražnoj fazi nije potrebno, što je spomenuto odvjetništvo dočekalo sa zadovoljstvom: otvorila mu se mogućnost da provodi istrage ne opterećujući se eventualnim imunitetima subjekata. Nalazi u slučaju kamiona vjerojatno su kompromitantni za Sanadera i dio vrha stranke, i može se očekivati da ne će doći do njihovog naglog eksponiranja, ali na aferi se evidentno radi, nije ad infinitum zataškana, i taj podatak gospođi Kosor govori u prilog.
Kriminalni zvjerinjak

Gospođi Kosor može se vjerovati da pojma nije imala o nekakvom gastarbeiteru Radi Buljubašiću - je li taj kojim čudom nešto u rodu Sanaderovu yachtpalu Juroslavu? - koji je u HEP-u preko HDZ-a dobio besposličarsku sinekuru i stan. Najurila ga je u sekundi, što je pozitivan potez, ali u HEP-u javnost od nje očekuje znatno veće intervencije. HEP je leglo teškoga kriminala i nepotizma, institut za situiranje podobnih arhihadezeovaca u kojem se svakodnevno otkrivaju nekakve nove malverzacije. Njihovo kupovanje struje po cijenama četiri puta višim od realnih, na primjer, akt je prijevare građana bez premca, a ni astronomski prihodi članova uprave nisu daleko od te kvalifikacije. Razjuri li taj kriminalni zvjerinjak u HEP-u, kao i sličan u HŽ-u, premijerka će svakako osvojiti narodne simpatije, ali trenutačno je nejasno želi li ona, i ako da - može li, krenuti u takvu akciju.

Jadranka Kosor naslijedila je težak teret od Ive Sanadera, i njezina politička budućnost ovisi o sposobnosti da se tog tereta riješi. U prvoj fazi mandata pokazala je neke tajne vrline, koje sad čekaju operativnu nadogradnju. Čini se da publika danas za nju ima određeno razumijevanje, kakvo nije imala u trenutku kad je ona preuzela vlast. Za premijerku u psihološkom smislu postojano radi neuvjerljivost hrvatske oporbe, a značajnu praktičnu korist mogla bi joj donijeti turistička sezona, koja budžet puni znatno iznad očekivanja. Uspije li gospođa Kosor provesti čistke u kradljivim državnim filijalama, a nakon toga u dogledno vrijeme i ukinuti krizni porez, ukazat će joj se svjetlo na kraju tunela.

Bitka za prstenac; Registar branitelja

Pojedini istaknuti pripadnici lijevoga dijela hrvatske političke scene, predvođeni predsjednikom Mesićem, pojavili su se zadnjih dana na natjecanju za prstenac, istarskoj varijanti alke. Do nedavno gotovo nepoznata lokalna priredba dobila je na taj način specijalno političko značenje, koje se očituje u relativizaciji sinjskoga monopola na konje, koplja i metalne krugove. Nema razloga da se samo Zagora nastavlja boriti protiv Turaka ili koga već, i vući visoka državna priznanja iz te kontinuirane višestoljetne bitke. Lijevi centar dao je publici na znanje da tu ima i drugih kandidata.

Po zadnjim podacima, Jedinstveni registar branitelja u Hrvatskoj oficijelno je danas narastao na četiristo devedeset i devet tisuća imena, po čemu se doista može smatrati jedinstvenim. Status su zatražili – i dobili – i mnogi koji ga do sada nisu imali. Za servisiranje potreba svih tih boraca i zaslužnika, Hrvatskoj bi hitno trebao izvor od milijardu barela lako dostupne nafte.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 25.08.09. 11:21

Jurdanin prezir Milanovica nema granica. Ne moze se vise suzdrzati. Ova kolumna njemu, haman, dodje ko bracna terapoija.


registracija
30/1/07

brodski, 25.08.09. 13:55

Normalan čovjek,ponavljam -normalan čovjek ne vidi niti jedan valjan razlog da SDP preuzima vlast.Ako netko zna
za taj i takav raztlog neka ga kaže.Preuzimati vlast radi vlasti same bi danas bio čisti idiotski potez.Stvari treba prepustiti vremenu .Neka sve ide svojim tokom do samog dna i neka svi pokažu do kraja svoje korumpirano i kompromitirano lice.Na kraju krajeva.Neka se opet vrati i Sanader možda može i dalje nastaviti lagati, ali sada ne sa EU.Neka nas i dalje zadužuje, a usput laže kako će nam Europska desnica otpisati sve dugove.Već 20 godina živimo u laži pa što nebi i slijedećih 20.


registracija
9/8/09

vinko12, 25.08.09. 18:33

Rijetko realan clanak Jurdane. Sada mnogi vide kako je oupravo tragicno sto je mesic pobijedio?? na izborima a ne Jadranka Kosor, i sto nam mesiceva komunisticka mafija podmece na svim stranama. Zato pamet u glavu na skorim izborima i ne praviti kapitalne politicke greske.


registracija
26/1/08

Rampa, 27.08.09. 02:09

Vinko, ti si čovječe isfrustriran Mesićem!
Niti jedan tvoj HDZ-ovac mu nije niti do koljena po svim osobinama!
Sjeti se samo da ti je bivši predsjednik bio Titov general i direktor srpskog nogometnog kluba Partizan!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika