25.08.2009. / 08:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Prijeti raspuštanje ZG podružnice: SDP Bandića već vidi kao predsjedničkog kandidata

Stranačka središnjica naručila je veliko istraživanje javnog mnijenja u kojem je mjerena popularnost svih predsjedničkih kandidata. U tom istraživanju nalazi se i ime Milana Bandića. Štoviše, poznati su i rezultati. Prema njima, Milan Bandić kotira poprilično dobro

Unatoč dosadašnjim dvosmislenim izjavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića po pitanju njegove kandidature na nadolazećim predsjedničkim izborima, sve više njegovih poteza ali i poteza SDP-a ukazuje na to da bi hiperaktivni zagrebački šerif ipak mogao ući u izravnu utrku s Ivom Josipovićem i pripadajućom ekipom. Do sada je po tome pitanju bio prilično rezerviran, nije želio potvrditi takve medijske navode, ali ih nikada nije ni demantirao, vjerojatno puštajući svoje najbliže suradnike da umjesto njega u javni prostor svako malo plasiraju priče, kako bi ta ideja ostala aktualna do trenutka same odluke.

Paralelno s time, Bandić je recentnih tjedana bio iznimno aktivan, ali ponajmanje na asfaltu grada na čijem je čelu: u maniri osobe koja puku u predizborno vrijeme predstavlja vlastite 'programe', obilazio je dalmatinske zaseoke, otočja i Hrvate u BiH, dijelio vatrogasna kola i prosipao prigodne poslovice, da bi naposljetku, jučer, po prvi puta odlučio dati nešto konkretniju izjavu: "Oni me se boje", kazao je Bandić, misleći na kandidate koji su do sada istaknuli svoju kandidaturu, a vjerojatno ponajprije na 'svoju' Socijaldemokratsku partiju, koja je, dakle, kandidirala Ivu Josipovića. Među ostalim, Bandićevi suradnici ističu kako on namjerno prolongira takvu odluku, ponajprije jer čeka rezultate predizbornih anketa i istraživanja.

Da na njegovu kandidaturu ozbiljno računaju i iz SDP-a, potvrđuje i podatak kako je stranačka središnjica naručila veliko istraživanje javnog mnijenja u kojem je mjerena popularnost svih predsjedničkih kandidata. U tom istraživanju nalazi se i ime Milana Bandića. Štoviše, poznati su i rezultati. Prema njima, Milan Bandić kotira poprilično dobro. Zauzima treće mjesto, poslije Andrije Hebranga, te bi Josipoviću, koji je dobio najviše glasova, bio najžešći oponent u drugom krugu. Drugim riječima, osim što bi se obzirom na statut SDP-a automatski sam isključio iz te stranke, Bandić bi u slučaju svoje kandidature bio najveća prijetnja upravo partiji Zorana Milanovića. Osim toga, Bandićev odlazak mogao bi konačno pružiti Milanoviću legitimno opravdanje da raščisti s stranačkom strujom koja mu već duže vrijeme pravi probleme.

Naime, osim logičnih i poznatih posljedica koje donosi slovo stranačkog statuta (isključenje iz stranke), reperkusije na Bandićevu predsjedničku kandidaturu mogle bi biti znatno veće i konkretnije. Već se priča o raspuštanju cijelog zagrebačkog SDP-a, što je možda i najlogičnije, pošto je nakon eventualnog Bandićevog odlaska potrebno učiniti više stvari za političko funkcioniranje hrvatske metropole. Osim što će u takvom slučaju biti potrebni novi izbori za čelnika zagrebačkog SDP-a, istup zagrebačkog gradonačelnika značio bi konačan obračun unutarpartijskih frakcija u SDP-u. Drugim riječima, Milanović će vjerojatno odmah detaljno prionuti raščišćavanju gradskih pozicija koje su do sada rukovodili Bandićevi ljudi. Dok se Bandić ne odluči na kandidaturu, ove teze naravno ostaju samo na razini teorije. A kandidaturu može podnijeti i nakon raspisivanja izbora. Do tada će, ukoliko je zbilja odlučio boriti se za fotelju Stjepana Mesića, gradonačelnik Zagreba biti više nego agilan u obilasku hrvatskih glasača, isto kao i potencijalnih pokrovitelja s kojima je za svoje vladavine sklapao unosne poslove i 'prijateljstva'.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 30.08.09. 00:31

samo naprid Bandicu pa di ce nam antikristi vodit zemlju....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika