04.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HRVATSKO-SLOVENSKI ODNOSI

MOGU LI RIBARI RIJEŠITI ONO ŠTO POLITIČARI NISU U STANJU?

MOGU LI RIBARI RIJEŠITI ONO ŠTO POLITIČARI NISU U STANJU?

Nakon što je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel u ponedjeljak poslao pismo svom hrvatskom kolegi Toninu Piculi u kojem se žali na postupak hrvatskih vlasti u slučaju Joras, Picula je odlučio uzvratiti istom mjerom. Naime, osim što je pismo ocijenio iznenađujućim, poslao je odgovor u kojem se krivnja za sve pogranične incidente prebacuje na slovensku stranu . Unatoč tome, Picula je izjavio kako je Hrvatska i dalje spremna na dijalog sa Slovenijom oko rješavanja spora na moru. . Rupel je Piculin odgovor također ocijenio iznenađujućim te nadodao da čak sadrži i negativan prizvuk koji ne daje poticaj za nastavak političkog dijaloga. Međutim, i Rupel je izjavio kako je Slovenija također spremna na dijalog sa Hrvatskom.
Uvidjevši takvu spremnost svojih ministara, hrvatski i slovenski ribari odlučili su stvar preuzeti u svoje ruke i održali sastanak na sredini Savudrijske uvale. Nakon četverosatnih pregovora uspjeli su dogovoriti četverodnevni ribolovni moratorij. On će potrajati do subote, 7. rujna, za kada je dogovoren novi sastanak na kojem će se pokušati utvrditi «ribolovna» granica u Savudrijskoj uvali. Međutim, posebno je istaknuto da eventualna «ribarska» granica nikako ne pretendira biti konačna državna granica na moru. Obje su se strane usuglasile da odredba Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji, koja se odnosi na gospodarski ribolov na moru, ne odgovara trenutačnom stanju i da ju je potrebno mijenjati.
Dok razgovori ribara, barem za sada, ostavljaju mogućnost dogovora, na političkoj razini kompromis je sve manje izvjestan.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika