26.08.2009. / 14:19

Autor: Hrvoje Šimičević

U očekivanju sukoba: MUP seljacima zabranio prosvjede

Seljaci su najavili da će bez obzira na to nastaviti sa svojim planovima, pa u najgorem slučaju postoji opasnost da MUP 'legitimno' upotrijebi silu protiv seljaka i njihovih traktora. Ponajprije zbog te činjenice mogao bi biti zanimljiv ishod današnjih razgovora s ministrom Čobankovićem

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaO tome hoće li po prvi puta nakon početka niza seljačkih prosvjeda ipak doći do bliskog susreta nezadovoljnih seljaka sa konkretnim značajkama državne represivne mašinerije, uvelike ovisi o epilogu današnjeg susreta vlasti i nezadovoljnih građana. Naime, dok se iščekuje izvanredan susret ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i predstavnika seljaka, njegov kolega iz MUP-a Tomislav Karamarko donio je službenu odluku kojom zabranjuje za sutra najavljene prosvjede, što će prema najavama uključivati blokadu 15 graničnih prijelaza. To je potvrđeno i iz lokalnih PU podružnica, odakle poručuju kako im je naređeno da sutra, kao i svaki drugi dan moraju osigurati slobodno prometovanje na cestama.

Takav stav izvršne vlasti se može okarakterizirati kao preokret u politici dosadašnjeg vladinog popuštanja prema zahtijevima seljaka, a ponajprije prema njihovim metodama izražavanja nezadovoljstva na stanje u kojem se nalaze. Po prvi je puta neizravno donesena odluka kojom će se pod obrazloženjem omogućavanja slobodnog protoka prometa (makar i silom) pokušati slomiti masovno okupljanje velike skupine građana sa zajedničkim zahtjevima, čije su se metode do sada tolerirale. Podsjetimo da se ovogodišnji traktorski desant na zagrebačke ulice dogodio bez ikakvih zabrana i represija, kao i lipanjska blokada prilaznih cesta na graničnom prijelazu prema BiH, koju su proveli seljaci. Izgleda da ovaj puta država nastoji djelovati preventivno i unaprijed učiniti sve da ne dođe do masovnih prosvjeda.

Naime, iako su seljaci, predvođeni Zajednicom udruga seljaka Slavonije i Baranje, uredno prijavili održavanje sutrašnjih prosvjeda i blokadu rečenih graničnih prosvjeda, MUP ih je odlučio spriječiti u tome pod obrazloženjem da oni ipak 'nisu ispunili sve uvjete Zakona o javnom okupljanju'. Seljaci su najavili da će bez obzira na to nastaviti sa svojim planovima, pa u najgorem slučaju postoji opasnost da MUP 'legitimno' upotrijebi silu protiv seljaka i njihovih traktora. Ta bi činjenica mogla utjecati na ishod današnjih razgovora s ministrom Čobankoviće, i na popuštanje nekim zahtjevima seljaka.

Naime, uz nisku donesenih nepopularnih mjera, vlada Jadranke Kosor u ovom trenutku ne bi previše dobro izgledala da taj isti narod još i natjeruje gumenim palicama i vodenim topovima. No da su za takvo nešto (fizički) spremni, više je nego jasno. Nacional je prije koji tjedan objavio kako se državni represivni aparat na instrukcije premijerke već priprema za ulice tijekom mjeseca rujna, koje bi prema svemu sudeći mogle biti poprištem izražavanja nezadovoljsta mnogih građana.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika