31.08.2009. / 14:33

Autor: Hrvoje Šimičević

Simbolički poraz HEP-a: 'Svi smo taoci Mravka, nije ni čudo da nema jubileja'

Po prvi puta u svojoj povijesti, HEP ove godine nije proslavio svoju obljetnicu, koja se obilježava u sjećanje na 1895. godinu, kada je proradila HE Krka. Zaposlenici smatraju da je za to kriv Mravak i njegovi potezi

Ivan Mravak, predsjednik Uprave HEP-aIvan Mravak, predsjednik Uprave HEP-aHrvatska elektroprivreda, tvrtka koje je u posljednje vrijeme u fokusu javnosti zbog loših poslovnih odluka svoga rukovodstva, po prvi puta u dugoj povijesti nije proslavila svoju obljetnicu. Riječ je naime o 28. kolovoza, kada se obilježava svojevrsni početak uvođenja elektroprivrede u Hrvatskoj.

Na taj je dan 1895. godine proradila HE Krka, na rijeci kod Šibenika. Povodom ovog događaja, Uprava HEP-a svake godine organizira prigodni prijam, i to prema prokušanom programu: Jubilej bi tjednima unaprijed bio najavljivan u korporativnim biltenima, a političari i ugledni gospodarstvenici bi zajedno sa probranim zaposlenicima nazočili svečanosti u središnjici HEP-a. Međutim, ove godine, kada je na red trebalo doći obilježavanje 114 godina od spomenutog događaja, nigdje ni slova o obljetnici.

Ni u glasilu HEP-a, ni na službenim stranicama. Prvi puta u povijesti. U HEP-u smo pokušali doznati zbog čega je ove godine tradicija prekinuta. Uz prvotno iznenađenost pitanjem, glasnogovrnik Radomir Milišić kazao je kako ne zna zbog čega u ovaj petak nije bilo proslave. No, potom je dodao kako se ne događa svake godine da se ta proslava dogodi 28. kolovoza, ostavljajući prostora da do 'žurke' ipak dođe. Međutim, nekoliko visokopozicioniranih zaposlenika HEP-a s kojima smo razgovarali, imali su nešto drugačiji odgovor.

Oni, naime, kažu da je zapravo presudila atmosfera u kojoj se HEP nalazi. Ako se i spominje u medijima, onda je to zbog poražavajućih poslovnih poteza predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravaka, tvrde oni, cinično dodajući kako se nakon moralne propasti, ova tvrtka sada suočava i sa simboličkim krajem."Cijeli HEP je postao žrtva poslovanja Ivana Mravka, pa nije ni čudo da do proslave nije došlo", kazao je u razgovoru za nacional.hr jedan utjecajni HEP-ovac.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika