31.08.2009. / 16:14

Autor: Hrvoje Šimičević

Pevec prisiljen na najgore: otkaze dobilo nekoliko stotina radnika

Umjesto odgovora na pitanje koliko je točno ljudi u ponedjeljak otpušteno, iz Pevec grupe dobili smo priopćenje u kojem se tvrdi da se tvrtka nalazi u iznimno teškoj situaciji, ali i da sve čine kako bi te probleme prebrodili

Višnja i Zdravko PevecVišnja i Zdravko PevecPevec Grupa, nekad veliki igrač u trgovinskom biznisu na području Hrvatske, suočena je s teškom financijskom situacijom u poslovanju. Nakon niza pokušaja da stabilizira tvrtku preko rezanja troškova u poslovanju, izgleda da su na red došle najteže odluke. Naime, kako nacional.hr doznaje, danas je u Pevecu otpušteno oko 500 zaposlenika. Radi se o dosad najdrastičnijem potezu Uprave bjelovarske tvrtke, pošto se još prije nepuna dva mjeseca kao službena brojka spominjalo svega nekoliko desetaka radnika.

Prema svemu sudeći, Pevec o tome nije obavijestio radnike koji su sinoć, doslovno preko noći, postali suvišni. Da je tomu tako, svjedoči i nekoliko telefonskih poziva koje smo danas zaprimili u redakciju portala nacional.hr. Naime, redom su se javili zaposlenici kojima je danas poručeno da im je ovo zadnji dan na poslu. Neki od njih u toj tvrtki rade godinama, drugi najmanje dvije godine, dok ima onih i koji su otkaz dobili nakon nekoliko mjeseci provedenih u Pevecu.

Posebno su ogorčeni radnici iz transporta, Pevecove djelatnosti koju je ponajviše zahvatila kriza. Naime, tamo je danas otpušten 51 vozač, a oni koji nisu dobili otkaz, tvrde nam kako puna četiri mjeseca nisu dobili dnevnice te da im je plaća manja za 20 posto. Vozači nas danas uvjeravaju kako je gotovo pola kamiona tehnički neispravno, te da oni sada stoje nepomični i uskladišteni u Bjelovaru.

Pokušali smo provjeriti ove informacije i kod odgovornih u tvrtki Pevec, no točan broj otpuštenih nismo dobili. Naime, informacija nam nije potvrđena, ali nije ni demantirana. Štoviše, umjesto odgovora, dobili smo priopćenje u kojem čelništvo Peveca priznaje da se tvrtka nalazi u iznimno teškoj situaciji, ali i da sve čine kako bi te probleme prebrodili. Isitču da im je u odnosu na prošlu godinu promet pao za 23 posto, "ali sve zato jer se Pevec našao u istoj situaciji kao i većina tvrtki u Hrvatskoj koje je zahvatila recesija".

"Imamo poteškoća koje danonoćnim radom nastojimo prebroditi. U skladu s stanjem na tržištu mi svoje poslovanje restrukturiramo po svim elementima poslovanja. Upravo to restrukturiranje obuhvaća troškove, plaće i zalihe. U ovom trenutku važno je svu poslovnu politiku i problematiku povezanu s recesijom riješiti (z)na dobrobiti svih. Naravno, ništa se ne događa preko noći i vjerujemo da se tu našlo dosta naših partnera koji ne mogu shvatiti da nisu jedini i prvi, i po naplati ali i po svemu onom što obuhvaća jedan dobar odnos u poslovnom smislu građen godinama. Plan je napravljen i u skladu s njim rješava se segment po segment. Točno je da smanjeno naručujemo robu, razlog tomu je pad prometa i slabija kupovna moć građana, u tom smo pogledu spojili neke odjele i napravili novu sistematizaciju radnih mjesta", stoji u priopćenju tvrtke.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

registracija
26/2/08

domagojmilic41, 02.09.09. 00:56

Bez racionalizacije u tvrtkama nema im spasa. tomu su krivi strahovi građan zbog gubitka radnih mjesta kao i novčano opterećenja građana novim davanjima državi.
Ta politika države je začarani krug bez izlaska, što podrazumijeva hitno jačanje gospodarstva i stvartanje sigurnosti u zemlji. Psihologija je bitan čimbenik u ovakvim vremenima nesigurnosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika