02.09.2009. / 15:13

Autor: Hrvoje Šimičević

Komu oni zvone: Nakon mjeseci šutnje, Kaptol poziva na prosvjede

Nešto slično kao svojevremeno sintagmu 'grijeh struktura', iz crkve su preko Miklenićevog uvodnika ovaj puta svojoj pastvi odaslali blagoslov da na jesen prosvjeduje protiv vladine politike - one iste politike od koje svake godine crkveni poslanici dobivaju oko 300 milijuna kuna.

Ivan Miklenić, udarnik katoličkog lista Glas Koncila - koji svoje subjekte istinske mržnje ne voli spominjati imenom i prezimenom - izgleda da je još jednom dobio ekskluzivno pravo Majke Crkve da u ovim olovnim vremenima najavi službeni kaptolski stav prema društvenoj zbilji. A realnost opasno pati od nedostatka svjetla, sudeći prema Mikleniću. Ipak, glasnogovornička palica što su je crkveni vlastodršci tutnuli Mikleniću u ruke ovaj je puta nešto opipljivijeg karaktera, nego što je primjerice bilo otvoreno nazivanje predsjednika RH veleizdajnikom. Naime, sada kada se bura oko Mesića stišala, o čemu osim Miklenića nitko od velepoštovane religijske bratije gotovo da nije zucnuo ni slova, sada je bard hrvatske kršćanske sadašnjosti odlučio poručiti Jadranki Kosor kako crkvene strukture više nisu njihov adut za duhovno (i ino) obuzdavanje mase. Naime, nešto slično kao i u slučaju sintagme 'grijeh struktura', iz crkve su preko Miklenićevog uvodnika ovaj puta svojoj pastvi odaslali blagoslov da na jesen prosvjeduje protiv vladine politike - one iste politike od koje svake godine crkveni poslanici dobivaju oko 300 milijuna kuna.

"Javni, mirni i civilizirani prosvjedi su ne samo legitiman izraz upozorenja nego i jasan znak vremena, koji bi valjalo ispravno iščitati na svim razinama suvremenog hrvatskog društva", kazao je, u skladu s crkvenim razumijevanjem vremena i tajminga vlč. Miklenić. Jer, upravo se tajming po tko zna koji puta pokazao kao posebice zanimljiv urođeni refleks crkve u 'suvremenom hrvatskom društvu'. Naime, sve do sada - u gotovo jednogodišnjem periodu - dok su 'znakovi vremena' ukazivali da se država zbog izvršne vladavine srozala na razinu najkomičnijih Danteovih maštarija, Crkva je pouzdano šutjela.

Otkud sad iznenadno otvaranje očiju kaptolskih dužnosnika te njihovo pripadajuće napadanje starih partnera u razdjeli proračunskog novca. Da li je crkva nakon mjeseci ozračja samostanske decentnosti odlučila iskazati karakter svoga 'pravog', socijalnog poslanja, pa ovu katarzu isporučiti u šupljim Miklenićevim frazama? Zlobnici bi rekli da se ovdje ipak radi o nešto sebičnijem i smislenijem širenju poruka (ne)mira - poruka koje bi trebale biti upozorenje HDZ-u da prilikom novih rezanja svojih rashoda budu iznimno oprezni. Stvari su jasnije nakon sljedećeg Miklenićevog pasusa: "Hrvatski građani ne smiju se miriti s pojavom da su odgovorni na vlasti spremni zakonima i osobito podzakonskim aktima - da bi dobili određenu svotu u državni proračun (je li i u koji drugi proračun - ne mora se ovdje ulaziti) i da bi išli na ruku određenim interesnim skupinama i pojedincima - stimulirati uvoz, koji doslovno znači uništenje dijela hrvatske poljoprivredne proizvodnje, odnosno dijela i onako izumirućih hrvatskih sela".

Posebno je zanimljiv onaj Miklenićev 'bilo koji drugi proračun'. Lako će biti da su zakoni i podzakonski akti koje ovdje Miklenić spominje zapravo pokazatelj da crkva nikako ne voli kada se dira u njihovu 'kesu' ili se pak radi o nastojanju preventivnog eliminiranja opasnosti da se godišnji crkveni proračun još jednom sreže. Naime, Crkva od države dobiva onih 300 milijuna kuna temeljem Vatikanskog ugovora, a nedavno su pod pritiskom vlade sa Kaptola bili prisiljeni 'samoinicijativno' odreći se 50 milijuna kuna. Jedna od zakonskih klauzula iz Vatikanskog ugovora, a koja se u zadnje vrijeme spominje u javnosti, jest i da se on može mijenjati u izvanrednim gospodarskim situacijama. Pošto se sada u najmanju ruku može govoriti o 'izvanrednim trenucima' - uz prisjećanje kako su daljnja rezanja rashoda realnost i u 9 mjesecu - biti će zanimljivo vidjeti rasplet ovog duhovno - svjetovnog pakta do kraja godine. Tada, za nekoliko mjeseci, biti će posve jasno komu su svježe naštimana kaptolska zvona zapravo zvonila.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
22/8/09

savcar, 03.09.09. 06:36

okrecu se sa vjetrom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika