03.09.2009. / 09:39

Autor: Martina Čizmić

Dan D: Vjerovnici odlučuju o budućnosti Peveca

"Pevec nema kapaciteta za održavanje urednog poslovanja i nabavku roba za poslovne centre", zaključuje se u dopisu

Banke odlučuju o budućnosti Pevec GrupeBanke odlučuju o budućnosti Pevec GrupeDanas je posljednji rok za očitovanje svih vjerovnika Pevec grupe o inicijativi za spašavanje te tvrtke. Naime, kako piše Poslovni dnevnik, dva najveća vjerovnika, Hypo Alpe-Adria Group i Raiffeisen banka predložili su ostalima inicijativu za spašavanje Peveca.

U svom su "planu spasa", koji su poslale ostalim vjerovnicima navele kako "mole ostale vjerovnike da pruže šansu Pevecu i dopuste neka dugove zatvori u prolongiranom razdoblju". Banke navode kako se Pevec našao u "kompleksnoj poslovno-financijskoj situaciji".

"Pevec nema kapaciteta za održavanje urednog poslovanja i nabavku roba za poslovne centre", zaključuje se u dopisu koji je dobio Poslovni.

Stoga bankari predlažu restrukturiranje tvrtke u potpunosti, počevši od "promjene poslovne filozofije". Prije svega, trebalo bi prodajne površine u trgovačkim centrima svesti na potrebe tržišta, a višak iznajmiti specijaliziranim trgovcima.

Banke se zalažu za da se svo neizgrađeno zemljište proda, kao i višak voznog parka. Također, uvozni proizvodi trebali bi se zamijeniti kvalitetnim hrvatskim proizvodima.

Plan predviđa i promjene u managementu, nova sistematizacija radnih mjesta, ali i zahtjev Poreznoj upravi o produljenju otplate duga i to na rate.

Hypo i RBA bi do kraja rujna točno definirali plan restrukturiranja i konkretne prijedloge za preprogramiranje duga.

Zanimljivo je da je Milenko Marković, član uprave Pevec grupe potvrdio za Poslovni autentičnost plana restrukturiranja, ali nije mogao govoriti o detaljima jer je postupak još uvijek u tijeku.

No, čini se da je uvjeravanje Zdravka Peveca da je tvrtka na stabilnim nogama, ali da prolazi kroz neke teškoće zapravo bilo samo kupovanje vremena i održavanje imidža u javnosti.

Vezane vijesti

Hrvati u prva tri mjeseca deponirali prosječno 920.000 eura dnevno

Hrvati u prva tri mjeseca deponirali prosječno 920.000 eura dnevno

Hypo banka je tako tijekom 64 radna dana prosječno privukla oko 920 tisuća eura dnevno te je zaključno s ožujkom imala 1,596 milijardi depozita u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika