06.09.2009. / 00:10

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Istine i laži o umjetnoj oplodnji

Upali smo u zbrku koja se sve više povećava, a nitko ne zna izaći van. Zbrka u društvu izaziva zbrku u glavama, zbrka u glavama stvara zbrku u mislima, zbrka u mislima rezultira zbrkom u pojmovima. I to je to

Moj mali prilog o medicinski potpomognutoj oplodnji prošloga tjedna izazvao je dosta komentara i e-mailova u kojima su me, kao natražnjaka, izvrijeđali napredni i to na osobnoj, obrazovnoj, profesionalnoj, moralnoj i religioznoj razini. Začudo, izostala je nacionalna, što ipak otvara nadu za napredak hrvatske uljudbe. Ovdje ću komentirati samo najčudnovatije primjedbe:

: Čini mi se kao da vam je sam dr. Milinović tutnuo kovertu u ruke.

- Ja bih rado bio tako važna osoba pa da mi daju mito, ali nisam, što ćete.

: Neplodni parovi svim srcem žele život.

- Ja želim biti milijunaš, ali za to nemam prirodnih sposobnosti. Neću zato opljačkati banku.

: Zar ne biste sve učinili da dobijete dijete?

- Ne. Cilj ne opravdava sredstvo.

: Jeste li ikada masturbirali u životu? Vjerojatno jeste, i počinili nezamisliv genocid.

- Spermiji nisu život, nego potencijal života. Jajna stanica također ima potencijal života, a ostvaruje se kad se spoji sa spermijem.

: Čitataljima ste dužni ispriku jer ste protiv umjetne oplodnje.

- Ja vam nisam protiv umjetne oplodnje. Ona je nehumana, skupa, izuzetno bolna i opasna po zdravlje; žene godinama prolaze tretmane nakon kojih jedva ostaju žive; katkada to čine pod pritiskom bračnih partnera i okoline mimo svoje želje; brakovi trpe jer supružnici ne doživljavaju svoju zajednicu kao obitelj, nego smatraju da su bez djece nepotpuni; budući da mnogi postupci ne uspiju, tjelesnim mukama pridružuju se i duševne... Ali ovo je slobodna zemlja i ako netko želi upropastiti život, zdravlje, brak i imetak, ja mu neću stajati na putu. No jedna je stvar kad netko radi nešto na svojem tijelu, a drugo kad to radi na tuđem. U oplodnji in vitro proizvede se obilje embrija s kojima se onda ne zna što bi. U Hrvatskoj ih ima zamrznutih 11.000, u SAD-u 500.000.

: Embrij nije život, nego potencijal života.

- Stanica moga nokta nema potencijal samostalnog života. Potencijal života imaju samo spolne stanice. Kloniranje je postupak kojim se potencijal života daje nespolnim stanicama.

: Embrij je samo hrpa stanica.

- Hrpa stanica, smeća ili zemlje sastoji se od proizvoljnog broja čestica koje nisu ni u kakvu odnosu. Embrij se sastoji od točno određenog broja sastavnica koje su povezane precizno određenim procedurama. To ga čini sustavom, a ne neorganiziranom hrpom. Dapače, embrij je hiperorganiziran sustav jer u sebi sadrži čitavu čovjekovu biološku budućnost sve do smrti. Živi sustav je biće, ne znam što bi drugo bio.

: Većina embrija propadne pa se zato s njima smije manipulirati.

- Dužina života ništa ne govori o životu. U ratu generali manipuliraju vojnicima od kojih mnogi poginu, ali nisu zato ništa manje bili živi.

: Embriji su živi u užem smislu riječi, ali nisu još postali život u širem smislu.

- Totalitarizam je dijelio građane na građane u užem smislu i na građane u širem smislu. Mislim da političke teorije donose samo zla u genetici.

: Umjetna oplodnja je Božja volja.

- Blago vama kad vam se Bog objavio. Jeste li već naručili oltar sa svojom slikom?

: Samo kršćanski fundamentalisti misle da je embrij živ.

- To misli i dr. Božo Čolak, rukovoditelj Odjelu za endokrinologiju i reprodukcijsku medicinu u Institutu Vuk Vrhovac u Zagrebu, koji je na RTL-u govorio o "ubijanju embrija".

: Ne zamrzavaju se embriji nego predembriji, a oni su opet različiti od fetusa.

- Mi u životu prolazimo faze zigote, embrija, fetusa, dojenčeta, djeteta, adolescenta, odraslog čovjeka i starca, a na kraju umremo. Nijedna od tih faza nije život, život je tek kontinuitet svih tih faza. Te su faze znanstvena apstrakcija sastavljena od određenog broja tipičnih obilježja koja se kod svakog individuuma ostvaruju različito, a same faze postepeno klize jedna u drugu. Drugim riječima, prepustimo velike riječi dokonim profesorima, njih nema u životu.

: Predembrij je veličine zrnca pijeska.

- Ali nije zrnce pijeska. Ne vidi se pa se smije s njim raditi što se hoće? Koliko ste vidjeli zrnaca pijeska s ljudskim kromosomima?

: Neki katolički teolozi tvrde da još tri tjedna nakon oplodnje ne postoji fizička podloga za racionalnost, a da embriji nemaju odlike jedinosti i individualnosti.

- Mnogi koje poznajem ne odlikuju se ni racionalnošću ni individualnošću. Ima nekih manje maglovitih argumenata?

- Predembriji nisu minijaturni ljudi. Oni su nakupina stanica (iako beskrajno dragocjena), koja tek treba poprimiti karakteristike ljudskosti.

- Predembrij miša ostvaruje karkateristike miša, predembrij čovjeka karakteristike čovjeka. Sva se ta magla diže samo da se prikrije očita činjenica: život počinje začećem. To se ne želi priznati jer se onda ne bi moglo manipulirati ljudima između začeća i rođenja.

: Embrij nema organe, niti njihove preteče, sve su stanice totipotentne - da se jedna stanica odvoji od zametka, bila bi u stanju (ako je kromosomski zdrava i vrati se ženi), pretvoriti se u odraslog čovjeka.

- Dosta šašav argument: ljudski embrij nije ljudski jer se od njega može razviti više ljudi.

: Nije ispravno niti pravedno izjednačavati predembrij sa živom rođenom bebom ili čak fetusom.

- Ne izjednačujem ih. Samo kažem da su to različite etape životnoga puta - kao što se i neboder sastoji od temelja, podzemnih etaža i mnogobrojnih katova. Ne možemo reći da neboder počinje od 7 kata, a da ono ispod toga s neboderom nema veze.

: Zametak je nevidljiv ljudskom oku, to je skupina stanica za koje do danas znanost ne može predvidjeti hoće li postati čovjekom.

- Nego što će postati? Pasanac?

: Znanstveni podaci dostupni danas teško opravdavaju tvrdnju da je određena zigota nužno i genetski jedinstvena i individua.

- A što kaže znanost, iz kakvih zigota se razvijaju ljudi ako ne iz ljudskih? Može li se koje drugo biće razviti iz ljudske zigote?

- Zametak nije embrij jer se ne drži za zid maternice, embrij nije fetus jer ne osjeća podražaje, fetus nije čovjek jer se nije rodio...

- Čista skolastika. Zametak je zametak jer njime smijemo manipulirati, fetus je fetus jer se smije pobaciti, čovjek je čovjek jer ga štiti zakon.

: Umjetna oplodnja je vrlo uspješna jer se u Americi dobije živa beba u 39% slučajeva, a u Hrvatskoj u 25%. Nakon 4 postupka više od 75% parova dobit će dijete. Ne lupetajte gluposti!

- U svojoj sam se neukosti 9 semestara tijekom svojeg prvog studija budio i lijegao sa standardnom devijacijom, tenzorskim računom i normalnom razdiobom. Vi navodite maksimalne postotke (za 27-godišnjakinje), dok su oni za starije i mlađe žene niži, a za 40-godišnjakinje i jako niži. Evo primjera iz života: ženi je u Hrvatskoj u 5 godina izvađeno 100 jajašaca, uspješno je oplođeno 30, od 13 embriotransfera rodilo se jedno dijete, ostalo je još 5 embrija smrznutih. Ako ta žena ima 27 godina, vjerojatnost da će roditi dijete u prvoj godini iznosi 15%, ako ima 20 godina onda 12%, ako ima 40 godina, onda samo 5%. Uspješnost oplodnje jajašca u njenom slučaju je 30% u 5 godina, što iznosi 6% godišnje, a postotak uspješnih trudnoća 1% u 5 godina, odnosno 2 promila godišnje. Sada vam je jasno da se embriji ne zamrzavaju iz etičkih i medicinskih razloga, nego zato što je oplodnja jajašaca in vitro iznimno neuspješna. (Sa zamrznutim embrijima postotak uspješnih trudnoća na godišnjoj razini skače s 2 promila na 7%.)

: Mnoge žene nakon uspješne umjetne oplodnje začnu dijete s pratnerom posve prirodno. To je zato što IVF resetira tijelo.

- Kompjutori se resetiraju, a ne tijela - na ovom se primjeru vidi da mehanizacija oplodnje vodi do mehanizacije tijela. Imam i načelni prigovor na ovaj argument: budući da nisu poznati svi uzroci neplodnosti, sasvim je moguće da su ti uzroci bili prolazne naravi, da su s vremenom nestali i da IVF nije imao nikakva utjecaja na plodnost para.

: Poznajem zaista puno neplodnih žena i NITKO od njih nije imao abortus.

- A ja znam neke koje su imale. I što ćemo sada?

: Nijedan slučaj manipulacije spermijima i jajašcima nije otkriven jer NE POSTOJI.

- Osim slučaja dr. Asima Kurjaka koji, gle čuda, nije osuđen.

: Zbog čega bi nekom bilo zabranjeno uzgajati nakupinu stanica nastalih spajanjem svojih i partnerovih ili darovanih spermija i jajašaca, sa svrhom npr. liječenja danas neizlječivih bolesti? Zbog čega netko ne bi imao pravo da nekoliko vlastitih i partnerovih (ili donatorovih) nakupina stanica odbaci da bi iz one najperspektivnije možda nastalo (toliko željeno) dijete?

- Ljudska bića kao nakupine stanica što služe kao rudnik organa? Samo meni ovo zvuči jezivo?

: Trpati zamrzavanje embrija u isti koš s abortusima, promiskuitetom, dizajniranim bebama, genetskim manipulacijama, Michaelom Jacksonom i feticidom u Kini je krajnje NEPRAVEDNO.

- Ne trpam ih ja u isti koš, nego su iz istog koša sami izašli - iz činjenice da zakonodavci ne štite život. U Hrvatskoj se ljudski plod smatra vlasništvom majke do 3. mjeseca ako je zdrav, a i dalje ako nije, te smije s njime slobodno raspolagati sve do uništenja (zanimljivo je da otac nije suvlasnik); u Kini se ljudski plod smatra državnim vlasništvom sve do rođenja pa seoski partijski sekretari organiziraju otmice ilegalnih trudnica. Michael Jackson je želio bijelu djecu, Kina veći BDP, u Indiji ne žele djevojčice, aborteri žele manje ljudi, neplodni više, bolesni vape za matičnim stanicama, kloniranje je pred vratima, laboratoriji mlate pare... Upali smo u zbrku koja se sve više povećava, a nitko ne zna izaći van. Zbrka u društvu izaziva zbrku u glavama, zbrka u glavama stvara zbrku u mislima, zbrka u mislima rezultira zbrkom u pojmovima. I to je to.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 06.09.09. 09:46

Začeće je pretpostavka života kao što su to i spolne stanice čovjeka, a kada točno započinje život - e, to još nitko nije dokazao, pa svi možemo samo pretpostavljati, no sigurno je i dokazano kada NE započinje, pa je sigurno i to da ni zigota ni embrij nisu čovjek, štoćereći - život čovjeka još nije započeo, pa po logici stvari jesu samo potencijal da jednom budu čovjek (naravno - čovjek, a ne pasanac). O potencijalu odlučuje onaj koji ga je stvorio, a to su biološki potencijalni roditelji. Zašto se svi vole pačati u tuđe potencijale?


registracija
23/8/09

malakap, 06.09.09. 14:30

http://www.ivf-mb.net/rezultati.htm# ovdje su vam rezultati iz Maribora

postotak PORODA po punkciji (dakle, ne godišnje, nego po jednom postupku) je iznad 30% za žene do 35 godina, zatim pada postepeno ali je još uvijek iznad 10% za žene od 40 godina.

Bar statistike ne možete izvrnuti... niti izvesti iz jednog primjera.


registracija
23/8/09

malakap, 06.09.09. 15:57

"Nego što će postati? Pasanac?"

1. Na veliku žalost pacijenata, u velikoj većini slucajeva (80%) će predembrij SPONTANO odumrijeti prije nego što može postati čovjekom (dapače, u svojih prvih 7 dana života), bez da itko može na to utjecati. U tom slučaju od zigote neće nastati ništa.

2. Od zigote zaista može nastati nešto drugo, a ne ljudsko biće: npr. može postati molarna trudnoća, čak vrsta raka
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydatidiform_mole


registracija
6/9/09

zahvalna, 07.09.09. 09:40

Boris Beck, hvala. Na stručnosti, istinitosti i razumljivosti teksta. I što ste jedan od rijetkih novinara koji se usudio napisati da čovjekov život počinje u trenutku začeća i da dijete, ma koliko da je sitno i u potpunosti ovisno o svojoj majci ima pravo na život. Da je bilo koja od osoba koje su Vas napale u svojim komentarima bila zamrznuta 8 mjeseci prije datuma svog rođenja ili da je bila pobačena 6 mjeseci prije datuma svog rođenja, te, jedinstvene osobe, koja se danas bori za pravo da to čini svojoj vlastitoj djeci, danas ne bi bilo.
Sva prepucavanja i natezanja oko onoga što je jasno i malom djetetu - samo je jedan od načina da se izbjedne odgovornost za brigu o djetetu - od samog početka njegovog života - od začeća.


registracija
7/9/09

Gilbert, 07.09.09. 11:16

Bastionu zdravog razuma i dobro artikuliranih argumenata koji su danas tako nepopularni i skoro sasvim izumrli u medijima, hvala od srca!


registracija
7/9/09

nkurajic, 07.09.09. 15:12

G.Beck ne smeta mene primitivan način vašeg pisanja već neistine i netocnosti koje iznosite.
EDUCIRAJTE SE.

Citiram vas:"Nego što će postati? Pasanac?"
Kako se usuđujete!? SRAMITE SE!


registracija
7/9/09

Crveni, 07.09.09. 16:09

don Kacunku hitno treba PR Manager:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/34593/Kacunko-trazi-olimpijadu-za-pravljenje-djece.html
odlicna prilika za autora kolumne!


registracija
7/9/09

nopasaran, 07.09.09. 21:38

Ah, nažalost - ili na sreću - imam slonovsku memoriju, a ova dva članka su dovoljna da zapamtim ime Borisa Becka zauvijek.

Borise Beck: ti primitivna, neobrazovana i bahata pičko, nađi si državu po svojoj mjeri.


registracija
7/9/09

nopasaran, 07.09.09. 21:42

Btw, embrij ne može biti potencijalna osoba ništa više od spermija ili jajne stanice jer se ne može nastaviti razvijati bez implantacije. Ali ova nemoralna budaletina ne zna baš ništa.


registracija
7/9/09

nopasaran, 07.09.09. 21:45

- A što kaže znanost, iz kakvih zigota se razvijaju ljudi ako ne iz ljudskih? Može li se koje drugo biće razviti iz ljudske zigote?

Ne, ne može, glupa pičko, jednako kao što se niti jedno drugo biće ne može razviti iz ljudskog spermija.


registracija
8/9/09

Ina3, 08.09.09. 15:34

Svaka ti čast, Boris! Samo tako!
Čisto zdravorazumski: Život nastaje začećem i nastaje nova OSOBA. Svi nazivi te jedne te iste osobe služe samo za lakšu manipulaciju nečijih interesa i zaglupljuju puk koji ne razmišlja baš često o toj tematici.
Sjetite se onog popularnog Unicefova projekta Prve tri su najvažnije! A mnogi koji gore za ovaj projet ne mare za sami početak života.
Uglavnom, samo tako i nedaj se legendo!


registracija
8/9/09

gazdanakvadrat, 08.09.09. 22:24

Gospodine Beck, kad pomislim da u našoj lijepoj Hrvatskoj nema inteligentnih ljudi,pročitam vaš tekst i shvatim da sam u velikoj zabludi... hvala Vam najljepša što ste me razuvjerili... svaka pohvala i čast ...- srdačan pozdrav


registracija
8/9/09

plavooka2301, 08.09.09. 22:50

evo u Nacionalu nešto pozitivno. Bilo bi dobro da pišete komentare ne samo na web stranici, nego i u tiskanom Nacionalu. Nacionalu fale višesmjerni komentari, a ne da je sve jednoobrazno.Nastavite pisati bar na webu. Obradite još koju temu. Možda poziv za uklanjanje križeva iz javnih prostora, pa da vidimo komentare. Možda da komentirate stav udruge Cesi i Ženske mreže da roditeljima ne treba poštivati pravo da odgajaju svoju djecu, jer su ideologizirani i previše pobožni.Možda da komentirate neproglašavanje ZERP-a sa hrvatske strane, dok ga Francuska proglašava. Želimo Vas čitati. Vaši tekstovi se šire e-mailom na sve strane.
Vi ste dragulj Nacionaqlaq, za koji nismo znali.
Nastavite.


registracija
9/9/09

keyser, 09.09.09. 19:24

Nije da se slažem sa svim u članku, no realno napisano, što je je!!!


registracija
10/9/09

uniqueB, 10.09.09. 15:52

Palac gore, no ne bih se složio da život nastaje začećem, naime spajanjem dvije ŽIVE stanice nastaje nova, jedinstvena osoba, pa tu dobro paše fraza "od živog - živo".
Neki novi pasanci se nažalost ponašaju primitivno, neobrazovano i bahato, možda im smeta ograničavanje njihovih prava? Naime - zašto ograničavati, ako dijete previše plače, možete ga utopiti, ako loše uči, toljagom po glavi, ta Vi ste mu vlasnik (roditelj??!)


registracija
8/9/09

Ina3, 10.09.09. 22:12

Jos nešto: Drgao mi je što je naša država naprednija od "razvijenih zemalja" pa je zabranila zamrzavanje zametaka (bar). Ali još uvijek je sramotno da dijete nema pravo znati tko je donor (osim ako donor to ne dopusti)! Nedaj Bože nikome!


registracija
11/9/09

kmer, 11.09.09. 15:03

Gosp. Beck,
s pažnjom sam pročitao oba Vaša članka i više od podataka koje iznosite su me začudili komentari čitatelja. Stvarno začudili, jer umjesto konstruktivnog pobijanja vaših teza i mišljenja uglavnom (čast iznimkama ako ih uopće ima) koriste uvrede i prostote. Što se vaših članaka tiče nadam se da to što sam prvi put odlučio komentirati on-line članak dovoljno govori. Nadam se da ću moći pročitati još Vaših članaka i da će komentari čitatelja biti na višoj kulturnoj razini. S poštovanjem


registracija
14/9/09

hdz, 14.09.09. 12:48

Poštovanig.Beck, veliko hvala za ustrajnost u obrani životnih vrijednosti i istina. Hvala za hrabrost i žrtvu koju podnosite čitajući uvrede i prostakluk, ne odustajte, trebamo Vas i takve kao što ste Vi - SVI - i oni koji to ni neznaju jer gledaju onako kakav su si karakter izgradili - egoistično, nametljivo, bezobzirno i bezobrazno ne razmišljajući da možda ne znaju baš sve, da možda i neke druge glave imaju moždane ćelije koje rade i to pozitivno i konstruktivno. Nisu ni krivi toliko, jer današnje čovječanstvo dopušta previše stvari koji ponižavaju ljudski rod - bipolarnost, seksualne nastranosti svih vrsta, razvode u kojima su djeca zadnja na koje se misli, prostituciju, droge, istospolne brakove, abortuse, imjetnu oplodnju, zakone u kojima je sve važno osim čovjeka ......... Neka nam svima skupa svemogući Bog oprosti, onima koji krivo misle i rade, onima koji ništa ne poduzimaju a mogli bi i onima koji su akteri u prvoj osobi u svim ovim degradacijama ljudske osobe.


registracija
1/9/09

Motherwannabe, 01.10.09. 09:04

G. Beck,
ukoliko ste propustili jučerašnju emisiju Paralele (30.09.2009 HTV 1) toplo preporučam da pogledate: http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=187
Mislim da je sve rečeno. Nije sve crno/bijelo, niti je svaka oplođena jajna stanica automatski beba. Već dugo nisam vidjela tako dobro i argumentirano sročenu emisiju. Mogli biste puno naučiti o novinarstvu od cijenjenih kolegica i kolega Kasapović, Kopljar, Smrtić i Rotim i priznatih stručnjaka u području MPO koji govore o spornim točkama aktualnog hrv. zakona i praksi u zemljama u kojima rade (slobodni su i neopterećeni jer ih za jajca i novčanik ne drži naš ministar zdravstva).... kada biste barem imali više sluha.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika