06.09.2009. / 10:59

Autor: Hina

U zagrebačkoj bolnici umro glumac Vanja Drach

Uz brojne značajne kazališne uloge Vanja Drach je odigrao više od dvadesetak uloga u igranim filmovima različitih žanrova

Vanja DrachVanja DrachPoznati hrvatski glumac Vanja Drach umro je danas u 77. godini, nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj Klinici za plućne bolnice Jordanovac.

Vanja Drach rođen je u Bošnjacima pokraj Vinkovaca 1932.

Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 1956. Nakon završenog studija dvije godine glumi u Dramskom Kazalištu "Gavella", a potom prelazi u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu.

Od 1975. kao slobodni umjetnik najviše nastupa u "Teatru u gostima", a povremeno u Teatru ITD te na Dubrovačkom ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. Nakon pet godina vratio se u HNK.

Glumački talent potvrdio je u antičkim dramama, Shakespeareovim tragedijama i komedijama, Moliereovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže.

Uz brojne značajne kazališne uloge Vanja Drach je odigrao više od dvadesetak uloga u igranim filmovima različitih žanrova (H-8, Careovo novo ruho, Godišnje doba, Za sreću je potrebno troje...) i televizijskim dramama i serijama (Kapelski kresovi, Nepokoreni grad, Gruntovčani, Lud, zbunjen, normalan...).

Desetljećima je surađivao i u dramskom programu Hrvatskog radija.

Dobitnik je nagrade Tito Strozzi (1994.) Nagrada Vladimir Nazor 2005. za životno djelo.

Vezane vijesti

Izvedena premijera Krležine 'Lede' u Gavelli

Izvedena premijera Krležine 'Lede' u Gavelli

Drama "Leda", završni dio glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže, premijerno je sinoć u režiji Borisa Svrtana izvedena u Gradskom dramskom kazalištu… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 06.09.09. 12:13

neka mu je laka Hrvatska gruda


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika