Objavljeno u Nacionalu br. 721, 2009-09-08

Autor: Maroje Mihovilović

IZVANZEMALJCI u novoj vladi Japana

Svemirsko potovanje premijerove supruge

MIYUKI HATOYAMA, supruga budućeg japanskog premijera, različita je od svojih anonimnih prethodnica - dizajnirala je suknju od vreća, plesala moonwalk u tv-emisiji a tvrdi i kako su je oteli izvanzemaljci

66-GODIŠNJA ŽENA
Yukija Hatoyame, vođe
Demokratske stranke
Japana, tvrdi da je u
jednom od prošlih života upoznala Toma Cruisea66-GODIŠNJA ŽENA Yukija Hatoyame, vođe Demokratske stranke Japana, tvrdi da je u jednom od prošlih života upoznala Toma CruiseaJapanskim društvom dominiraju muškarci, to je u njegovoj tradiciji. Ni u suvremenom, modernom Japanu koji je u svoje biće ugradio mnoge vrijednosti i tekovine iz zapadnog društvenog razmišljanja to nije promijenjeno. Tradicija muške dominacije najbolje se može zamijetiti u tome kako je uređen japanski dvor, te kako se tamo žene moraju ponašati. Takva je bila sudbina i sadašnje japanske carice Michiko i vjerojatne buduće carice Masako Owada, supruge prestolonasljednika princa Naruhita. Očituje se to i na japanskoj političkoj sceni, koja nije iznjedrila ni jednu moćniju političarku. I supruge japanskih političara bile su uvijek u pozadini, javnosti i medijima nezanimljive, uglavnom sasvim anonimne.


Sada se to promijenilo, jer su se japanski, ali i svjetski mediji naveliko raspisali o ženi budućeg japanskog premijera Yukija Hatoyame. Ona je vrlo slikovita i zanimljiva osoba, koja je u javnosti iznijela neke fantastične tvrdnje. Yukio Hatoyama, vođa dosad opozicijske Demokratske stranke Japana, pobijedio je uvjerljivo na parlamentarnim izborima krajem kolovoza, te će 16. rujna, kada se sastane novoizabrani japanski parlament, biti imenovan premijerom, te sastaviti vladu. Zbog toga se posljednjih dana o njemu mnogo piše u japanskim medijima, ali se piše i o njegovoj supruzi, 66-godišnjoj Miyuki Hatoyama, zbog njezinih ranijih izjava kako su je svojedobno oteli izvanzemaljci i odveli na Veneru, te da je u nekom prošlom životu upoznala hollywoodskog glumca Toma Cruisea.

Iznijela je još neke nevjerojatne tvrdnje, pa sada o njoj pišu japanski tabloidi, ali i ozbiljne japanske novine, te joj i svjetski mediji posvećuju pozornosti više nego bilo kojoj drugoj supruzi dosadašnjih japanskih premijera.
Mnogo je toga zbog čega je Miyuki Hatoyama posve različita od svojih prethodnica, ali i vrlo neobična ženska osoba vezana uz japansku političku scenu, makar samo brakom. Miyuki Hatoyama rodila se 1943. u kineskom gradu Šangaju, koji je tada - za Drugog svjetskog rata - bio pod japanskom okupacijom. Krajem rata njena se obitelj vratila u Japan, pa je ona djetinjstvo provela u japanskom gradu Kobeu. U mladosti se zainteresirala za umjetnost, te je postala plesačica i počela nastupati u trupi koja se zvala Revija Takarazuka i sastojala se samo od plesačica, a prikazivala je kič adaptacije poznatih američkih mjuzikla. U trupi je bila šest godina, u međuvremenu se udala za jednog ugostitelja, a kada je on odlučio otvoriti restoran u kalifornijskom gradu San Franciscu otputovala je s njim u SAD. Tamo se i sama izvještila u kuhanju, te je čak počela pisati i objavljivati kuharske priručnike s vrlo maštovitim naslovima. U Kaliforniji joj se prvi brak raspao. Tamo je upoznala japanskog studenta, četiri godine mlađeg Yukija Hatoyamu, koji je tada studirao tehniku na slavnom kalifornijskom sveučilištu Stanford. Zaljubili su se i vjenčali 1975. godine.Japanski premijer kaže da uživa kad dođe
doma jer se njegova žena
ponaša kao stanica za
obnavljanje energijeJapanski premijer kaže da uživa kad dođe doma jer se njegova žena ponaša kao stanica za obnavljanje energije

Yukio Hatoyama rodio se u Tokiju 1947. godine u vrlo uglednoj, utjecajnoj obitelji političara, pa je već po rođenju bio privilegiran, pripadao je moćnoj japanskoj političkoj oligarhiji. Naime, cijelo poslijeratno razdoblje sve dosad, Japanom je vladala klika političara najmoćnije japanske stranke Liberalno-demokratske stranke, oligarsi i državni birokrati, a situacija se tako dugo perpetuirala jer su te vladajuće strukture potpuno kontrolirale sve mehanizme političke scene i države, imale golemi utjecaj u medijima, ali - što je osobito važno - zadovoljavale su očekivanja japanske javnosti jer je Japan bilježio gotovo kontinuirani visoki ekonomski rast i rast standarda.
Na početku svoje političke karijere tim oligarsima iz Liberalno-demokratske stranke pripadao je obiteljski i Yukio Hatoyama. On je unuk jednog premijera. Njegov djed Ichiro Hatoyama, istaknuti političar Liberalno-demokratske stranke, bio je premijer Japana čak u tri navrata pedesetih godina. Brat budućeg premijera Kunio Hatoyama je također političar, sada je ministar u odlazećoj vladi Taroa Asoa. Hatoyamina majka je kći osnivača velike japanske kompanije za proizvodnju automobilskih guma Bridgestone.

Yukio Hatoyama dobio je odlično obrazovanje, neko je vrijeme studirao i u SAD, a potom se uključio u politički život, kroz Liberalno-demokratsku stranku, jer je to bio i jedini put da se uđe u vlast, čemu svaki političar teži. U početku je radio na sveučilištu, ali je 1986. postao profesionalni političar jer je na izborima izabran u japanski parlament. No, nije bio zadovoljan onim što se događalo u Liberalno-demokratskoj stranci koja je prolazila kroz krizu i u stranci su se razvile frakcijske borbe. Upoznao je detaljnije unutarnje funkcioniranje stranke i cjelokupne japanske političke scene, te ustanovio da su svi političari zapravo robovi - ranije stvorene strukture.
Naime, Liberalno-demokratska stranka nije bila jedinstvena politička organizacija, sastojala se od više vrlo snažnih frakcija, pravih klanova, kojima su na čelu bili moćni, ali javnosti uvelike prikriveni političari. Djelovali su iz sjene, a međusobno su se nadmetali za prevlast u stranci. Kako bi koja frakcija prevladala, za premijera bi imenovala nekog od svojih članova, koji bi provodio politiku te frakcije i slušao šefa klana. Premijeri su se često mijenjali, već kako se mijenjao odnos snaga među frakcijama, što je na sastavljanje vlada imalo više utjecaja od parlamentarnih izbora.

Hatoyami se to nije svidjelo pa je 1993. napustio Liberalno-demokratsku stranku te osnovao svoju vlastitu, a zvala se Nova stranka Sakigake. Te godine je Liberalno-demokratska stranka prvi put nakon Drugog svjetskog rata izgubila većinu u parlamentu, pa je vladu sastavila opozicijska koalicija, ali je trajala samo osam mjeseci. Zbog nekog financijskog skandala vlada - u kojoj je i on bio član - morala je podnijeti ostavku, pa se Liberalno-demokratska stranka vratila na vlast.
Hatoyama je u međuvremenu prešao u najjaču opozicijsku stranku Demokratsku stranku Japana, te postao njen predsjednik 1999., a ujedno i vođa opozicije. No, 2002. podnio je ostavku zbog kritika njegove politike okrupnjavanja opozicije, ali je ostao na mjestu glavnog tajnika stranke. Jačao je njegov utjecaj u stranci, a u svibnju ove godine, tri mjeseca prije parlamentarnih izbora, ponovno je izabran za njezina predsjednika. Vrlo je uspješno vodio stranku u predizbornoj kampanji, te je izuzetno zaslužan za veliku pobjedu na izborima prošlog mjeseca.
Dok je on razvijao političku karijeru njegova supruga se bavila svim i svačim. Bila je i dalje zainteresirana za kuhinju, pa je nastavila objavljivati kuharice, ali je objavljivala i druge knjige u kojima je žene savjetovala kako da unaprijede svoj život. Pričala je kasnije da se mnogo bavila uzgojem povrća, dizajnom interijera, te pravljenjem sitnih umjetničkih predmeta od obojenog stakla. Počela se pojavljivati i u televizijskim emisijama, dajući kojekakve savjete, a zapazili su je i po neobičnim frizurama i odjeći koju je znala sama kreirati i sašiti od neobičnih materijala. Došla je i u suknji koju je sašila od vreća. U tim emisijama znala je i zaplesati, pa je jednom prilikom imitirala moonwalk američkog pjevača Michaela Jacksona. Tijekom emisija govorila je i jako bizarne stvari, pa je jednom ispričala kako ona i suprug obnavljaju svoju energiju tako što - "jedu sunce". Govoreći to, rukama je pokazivala kao da trga komade sunca i stavlja ih u usta: "Evo, to činim ovako. Jam, jam, jam. Daje mi golemu energiju. I moj suprug je to počeo činiti."
DJED YUKIJA HATOYAME
Ichiro Hatoyama, političar Liberalno-demokratske stranke, bio je premijer Japana tri puta u 50-im, s unucima, a jedan je YukioDJED YUKIJA HATOYAME Ichiro Hatoyama, političar Liberalno-demokratske stranke, bio je premijer Japana tri puta u 50-im, s unucima, a jedan je YukioU svojoj knjizi pod naslovom "Veoma neobične stvari koje sam susrela" ispričala je kako su je dvadesetak godina ranije, dok je spavala, oteli izvanzemaljci, te je odveli u svemir:
"Dok je moje tijelo spavalo moja je duša letjela u trokutastom letećem tanjuru i stiglo na Veneru. To je krasno mjesto, sve je tako zeleno."

Tada je još bila u prvom braku, i kad je to ispričala suprugu, on je imao prozaično objašnjenje: "Vjerojatno si sve to sanjala." Ispričala je to kasnije i svojem drugom suprugu, budućem premijeru, a o njegovoj reakciji je rekla: "Znam da on razmišlja drukčije, te da bi mi sigurno rekao: 'Pa to je super.'"
U jednoj je tv-emisiji ispričala kako ima glumačkih ambicija, te kako bi željela snimiti film u Hollywoodu. Rekla je da bi joj se ta želja mogla i ostvariti, jer bi joj netko koga poznaje u tome mogao pomoći. Naime, prema njenim tvrdnjama u jednom od svojih prošlih života susrela je hollywoodskog glumca Toma Cruisea:
"Želim da mi u tom hollywoodskom filmu partner bude, naravno, Tom Cruise, kojeg poznajem iz prošlog života. Pomoći će mi jer je u prošlom životu bio Japanac. Sigurna sam de će me se sjetiti kada ga sretnem i kažem mu: 'Već davno se nismo vidjeli.'"

U emisijama je pričala i o svojem suprugu, o tome kako se odlično slažu. U slobodno vrijeme, otkrila je, on najviše voli gledati filmove o životinjama i jesti slane krekere. On, pak, za nju kaže kako mu mnogo pomaže u životu: "Uživam kada dođem kući, jer se moja žena ponaša kao stanica za obnavljanje energije." Do sada je ona bila zadužena za njegov javni imidž, te mu je služila kao osobni stilist, određivala što će odjenuti, kakva će mu biti frizura. On tvrdi da će - nakon što preuzme premijerski položaj - ona imati još prominentniju ulogu. Nije objasnio kakva će to uloga biti ali već je iskazao sklonost neobičnim političkim rješenjima, a - uz to - jednom je i sam za sebe rekao: "Ja sam zapravo izvanzemaljac."

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika