Objavljeno u Nacionalu br. 721, 2009-09-08

Autor: Marko Biočina

NASTAVLJA SE rat za HEP

Ekspertiza HEP-a: Mravak nedužan

DVIJE ODVOJENE EKSPERTIZE pokazale su da u zadnjih 5 godina nije bilo nepravilnosti u dugoročnim HEP-ovim kupnjama struje

OPTUŽBE ZA
NESAVJESNOST
Direktor HEP-a Ivan Mravak zadnjih dana trpi teške medijske napade zbog
malverzacija u toj tvrtki, a optužen je i
za sklapanje štetnih ugovora prilikom
dugoročnih nabava strujeOPTUŽBE ZA NESAVJESNOST Direktor HEP-a Ivan Mravak zadnjih dana trpi teške medijske napade zbog malverzacija u toj tvrtki, a optužen je i za sklapanje štetnih ugovora prilikom dugoročnih nabava strujeHrvatska premijerka Jadranka Kosor zasad neće pokretati proceduru kadrovskih promjena na čelu Hrvatske elektroprivrede, doznao je Nacional iz izvora bliskih vrhu Vlade. Takvu odluku premijerka je donijela nakon što je primila preliminarne nalaze dviju odvojenih ekspertiza HEP-ove kupovine električne energije tijekom proteklih pet godina, koje je Vlada naručila od državnog energetskog instituta Hrvoje Požar i privatnog instituta za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg. Prema informacijama kojima raspolaže Nacional, obje institucije izvršile su dubinsko snimanje HEP-ovih ugovora o dugoročnoj kupovini električne energije i u svojim prvim nalazima ustanovile su kako su spomenute transakcije provedene u skladu s važećim zakonima, pravilima struke i načelima dobrog upravljanja kompanijom. Na taj način, barem zasad, demantirane su optužbe na račun čelnog čovjeka HEP-a Ivana Mravaka o tome kako je svojim nezakonitim i nesavjesnim postupcima u proceduri uvoza električne energije svoju kompaniju oštetio za više stotina milijuna eura.


Temeljem tih optužbi, iznesenih u domaćim medijima, moćni pojedinci unutar vladajuće stranke su tijekom proteklih tjedana vršili snažan pritisak na Jadranku Kosor, tražeći od nje da smjeni Mravaka. Jadranka Kosor te je zahtjeve privremeno odbila, te naručila izradu odvojenih ekspertiza od dviju uglednih domaćih stručnih institucija. S obzirom na to da se prvi nalazi tih institucija praktički podudaraju u zaključku kako nisu pronađene nepravilnosti, logično je kako premijerka u ovom trenutku neće pokretati Mravakovu smjenu.DR. SCI. GORAN GRANIĆ, ravnatelj Energetskog instituta
Hrvoje Požar koji je za Vladu izradio stručnu analizu dugoročnih HEP-ovih nabava električne energijeDR. SCI. GORAN GRANIĆ, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar koji je za Vladu izradio stručnu analizu dugoročnih HEP-ovih nabava električne energije

Ipak, radi se tek o preliminarnim nalazima, konačnu ocjenu zakonitosti poslova s kupovinom struje u HEP-u nemoguće je donijeti dok ekspertiza ne bude u potpunosti završena, a predviđa se kako bi to moglo biti za tri tjedna. Taj nalaz odnosi se samo na ugovore o dugoročnoj dobavi električne energije, na koje otpada otprilike 60 posto ukupne količine energije koju HEP kupuje. S druge strane, kratkoročne nabave, na mjesečnoj, tjednoj, pa čak i dnevnoj bazi, znatno su kompleksnije, temelje se na kretanjima cijene na burzama energije i zato će njihova analiza potrajati duže.
No, što se tiče HEP-a i optužbi na račun njegovih čelnih ljudi, ključni su upravo ugovori o dugoročnoj nabavi koje je hrvatska kompanija sklopila s stranim tvrtkama EFT, Korlea i Rudnap, a na kojima je HEP navodno izgubio milijune. Upravo su te ugovore proteklih dana analizirali stručnjaci Ekonerga i Instituta Hrvoje Požar.

Kako doznaje Nacional, svaki od tih ugovora, kao i cjelokupni HEP-ov sustav javne nabave električne energije, analizirani su na temelju više različitih osnova. Istraživalo se jesu li ti procesi vođeni u skladu s važećim zakonskim okvirom, jesu li provedeni u skladu s međunarodnim standardima transparentnosti, te jesu li njihovi rezultati usporedivi s rezultatima ostalih država u regiji. Naime, HEP-ov sustav nabave električne energije istovjetan je sustavima kakvi se koriste i u drugim europskim državama, kao što su primjerice Mađarska i Slovačka. Zbog toga se usporedbom s rezultatima tih država i cijenama električne energije koje su tamošnje energetske kompanije plaćale vrlo lako može ustanoviti je li HEP u određenom razdoblju sklapao ugovore po cijenama višim od tržišnih. Preliminarna istraga nije otkrila takve nepravilnosti, iako valja napomenuti kako predmet istrage nije utvrđivanje je li HEP tijekom određenog razdoblja i temeljem određenih ugovora zabilježio gubitke.

NIŠTA OD OPTUŽNICA Mladen Bajić neće podizati
optužnice ako ekspertize ne otkriju prekršaje u poslovanjuNIŠTA OD OPTUŽNICA Mladen Bajić neće podizati optužnice ako ekspertize ne otkriju prekršaje u poslovanjuNaime, ako je cijeli proces nabave proveden u skladu sa zakonskim normama i pravilima struke, sami gubici nisu osnova na temelju kojeg se čelništvo HEP-a može optužiti za štetno poslovanje. Upravo zato određeno je da predmet ekspertize bude razdoblje od 2004. do 2009. godine. Analizirajući tako dugo razdoblje, stručnjaci mogu puno preciznije donijeti ocjenu jesu li eventualni gubici HEP-a posljedica štetne poslovne politike ili objektivnih okolnosti na tržištu.

U tom kontekstu jasno je kako će konačni nalazi ovih dviju ekspertiza imati značajnu ulogu u odluci hoće li protiv čelnih ljudi HEP-a biti pokrenuti kazneni postupci. Iako su domaći mediji prošlog tjedna objavili kako je Državno odvjetništvo već pripremilo kaznenu prijavu protiv Ivana Mravaka, temeljem koje će on, među ostalim, biti optužen za sklapanje štetnih ugovora, može se pretpostaviti kako te optužnice neće biti i službeno podignute dok ekspertiza ne bude potpuno završena. Naime, u DORH-u su svjesni kako se valjanost glavnog dijela optužnice temelji upravo na zaključku ekspertize. Ako ona otkrije nepravilnosti, ona će dobiti i formalnu stručnu podlogu, a ako nalaz bude suprotan, izgledno je da će jedan značajan dio optužnice morati biti izmijenjen. U tom kontekstu, gotovo je izvjesno da će u DORH-u pričekati konačnu verziju ekspertize, a sukladno ranijim najavama, do tada ni Jadranka Kosor sigurno neće pokretati nikakve kadrovske promjene na čelu HEP-a.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 08.09.09. 20:52

I Hrvoje Požar i Ekonerg su društva koja direktno ovise o HEP-u budući da im najveći dio novca dolazi od poslova s HEP-om, a mravak im potpisuje ugovore. Ta dva Instituta nisu niti u najmanjoj mjeri neovisni - upravo obrnuto oba su u najvećov mjeri potpuno ovisni o HEP-u, pa je ludo očekivati da neće poslušati mravka i napisati ekspertizu po kojoj on nije kriv. To bi značilo da su si odsjekli granu na kojoj sjede. Ako je premijerka pala na ovaj štos onda je stvarno ili glupa ili je i ona upletena u sve mravkove lopovluke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika