Objavljeno u Nacionalu br. 721, 2009-09-08

Autor: Berislav Jelinić

Novi udar na generala: Švicarci istraživali Zagorca zbog pranja novca

U konkretnom slučaju do sumnje u pranje novca došlo je zato što je Zagorec davao naloge za komplicirane novčane transakcije, a za te transakcije navodno nije bilo nikakvog realnog uporišta u izvršenim poslovima ili uslugama

VLADIMIR ZAGOREC transferirao je novac iz Austrije u LihtenštajnVLADIMIR ZAGOREC transferirao je novac iz Austrije u LihtenštajnŠvicarsko kantonalno državno odvjetništvo poslalo je u svibnju više stotina stranica dokaznog materijala koji bi hrvatskom Državnom odvjetništvu trebao poslužiti za podizanje nove optužnice protiv Vladimira Zagorca i to zbog pranja novca. Mjerodavne švicarske institucije došle su do osnovane sumnje da je Zagorec prao novac preko bankovnog računa u jednoj švicarskoj banci. Međutim, kako je Zagorec za Švicarce stranac, koji nije prao švicarski novac, ponudili su taj postupak DORH-u.

Činjenica da su švicarske vlasti samoinicijativno napisale kaznenu prijavu protiv Zagorca zbog pranja novca potpuno demantiraju tvrdnje Zagorčeve obrane da se protiv Zagorca zapravo u Hrvatskoj vodi politički postupak. Štoviše, švicarske vlasti nemaju nikakve veze s eventualnim političkim antagonizmima prema Zagorcu, a s druge strane, Švicarska je poznata kao svojevrsni raj za bogataše novca sumnjivog podrijetla, baš zato što se ne postavljaju brojna suvišna pitanja i maksimalno drži do diskrecije. Ako je Zagorec i po uvjerenju švicarskih vlasti prao novac, teško će se moći javno braniti tvrdnjama o političkom progonu.

U konkretnom slučaju do sumnje u pranje novca došlo je zato što je Zagorec davao naloge za komplicirane novčane transakcije, a za te transakcije navodno nije bilo nikakvog realnog uporišta u izvršenim poslovima ili uslugama. Novac je kretao iz Austrije prema jednoj od tvrtki koje Zagorec kontrolira u Lihtenštajnu, a otamo je završio na jednom Zagorčevom privatnom računu. Zanimljivo je da mjerodavne hrvatske institucije uopće nisu znale za postojanje tog Zagorčeva bankovnog računa. Teoretski se može dogoditi da Zagorec i njegovi suradnici kvalitetno objasne porijeklo novca, pa se od optužnice možda i odustane.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika