09.09.2009. / 11:27

Autor: Ozren Podnar

Boja koja uspjeh znači: Pobjednici nose crveno

Želite li pobijediti na nekom natjecanju ili proći na ispitu? Odjenite se u crveno, savjetuju stručnjaci za učinak boja na ljudsko raspoloženje

Crvena je boja za pobjednikeCrvena je boja za pobjednikeManchester United, Liverpool, Bayern, Milan, španjolska reprezentacija - mnoge vrlo uspješne nogometne momčadi imaju crvene dresove ili kombinaciju crvene i neke druge boje.

Zvuči neobično, ali boja dresa ima veze s uspješnošću sportaša, kao i sa sudačkim odlukama. Tako tvrde istraživači s Minhenskog sveučilišta, koji su istražili utjecaj boje dresa na suce u borilačkim sportovima.

Izabrali su 42 suca raznih borilačkih sportova i pokazali im nekoliko snimki borbi između parova natjecatelja, od kojih je jedan nosio plavi, a drugi crveni dres. Suci su imali zadatak odrediti pobjednika na temelju propisnih udaraca nanesenih protivniku.

U drugom dijelu istraživanja, istraživači su digitalno izmijenili boje dresova pa su crveni postali plavi, a plavi crveni. Tada su istim sucima pokazali nove snimke i tražili da se ponovno izjasne.

Zanimljivo, istim sportašima koji su u prvom dijelu pokusa nosili plave dresove, sada su suci dodijelili 13% više pobjeda! Razlika je bila isključivo u tome što su sada bili "odjeveni" u crveno!

Crveno, što volim crveno

Očito je crvenilo uniforme nekako utjecalo na suce da razviju veću simpatiju prema borcima. Povezanost sporta i boja utvrđena je 2004. prilikom Olimpijskih igara u Ateni kad su dvojica znanstvenika sa Sveučilišta u Durhamu proučili rezultate svih susreta u borilačkim sportovima, čije ishode odlučuju suci, a ne objektivni pokazatelji poput brzine ili golova. Sportaši odjeveni u crveno ostvarili su 55% pobjeda, a u disciplinama koje uključuju borbe prsa u prsa kao što je rvanje grčko-rimskim stilom prednost crvendaća narasla je na 62%!

Jedna je pretpostavka da suci favoriziraju crveno, jer je to tradicionalno boja nasilja i nadmoći. Druga je mogućnost da crveno potiče samog sportaša da se bolje bori i osjeti se pobjednički.

U Engleskoj su proučili uspješnost nogometnih klubova na temelju boje dresova. Ispostavilo se da i u momčadskim sportovima boja ima neke veze s rezultatima, jer su u zadnjih 56 godina naslove prvaka osvojili Liverpool, Manchester Utd. i Arsenal, koji imaju čisto ili pretežno crvene dresove.

U Njemačkoj je uvjerljivo najtrofejniji crveni Bayern, a značajne uspjehe imaju crveni klubovi i u Španjolskoj, Nizozemskoj, Italiji, Portugalu, Rumunjskoj, Grčkoj i Srbiji.

Sad znate kako poboljšati vlastite izglede prilikom idućeg nadmetanja u nekom od sportova, samo požurite s izborom boje dresa, jer ne smiju oba natjecatelja nositi jednake dresove!

Vezane vijesti

Želite šokirati kirurga? Obojite kosu u crveno

Želite šokirati kirurga? Obojite kosu u crveno

Nicol Kidman, Julia Roberts ili Boris Becker. Ovim osobama je, osim globalne prepoznatljivosti, zajednička i njihova prirodna boja kose: crvena. No… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika