11.09.2009. / 13:09

Autor: Hrvoje Šimičević

Bandić navodno u utrci za predsjednika: Treba li mu vjerovati?

Ironijom sudbine, Bandić je nakon višetjednih obilazaka hrvatskih pasivnih krajeva, te izjava kako se ipak neće kandidirati za predsjednika, to na kraju učinio u društvu splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Potonji je, podsjetimo, prije koji mjesec izrazio želju da bude poput Bandića

Nakon što je više tjedana dvosmislenim poštapalicama i poetskim frazetinama javnost zabavljao po pitanju svoje predsjedničke kandidature, izgledno je kako bi Milan Bandić ipak mogao krenuti u utrku za Mesićeva nasljednika. Naime, Bandić je tu vijest obznanio u Splitu, ali u svojem stilu - neslužbeno i nakon što je medijima ponudio još jednu porciju domaćih poslovica.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Bandić je u Splitu boravio kao posebni gost Sportskih igara mladih. Evo što je kazao u službenom razgovoru s medijima: "Nakon ovog događaja u Splitu vraćam se u Zagreb da bi otvorio cestu u Rudešu. Dosad sam donosio prave odluke, a vjerujem da ću, ako me pamet ne prebaci, ispravno postupiti i oko tog pitanja", kazao je Bandić.

No, sat vremena nakon što je 'potvrdio predsjedničku kandidaturu', Bandić dolazi pred medije i kaže: "O čemu vi pričate? Kakva kandidatura? To je psihološki rat. Žurim na avion. Nisam ja najavio nikakvu kandidaturu za predsjednika."

Stavimo sa strane činjenicu da su Bandića medijima odlučili drukati 'nezavisni izvori', kojima je on, gotovo je sigurno, kazao da će se kandidirati. Možemo na trenutak eliminirati i Bandićevu izjavu o psihološkom ratu te smislu kojeg je on tom frazom želio isporučiti (psihološki rat protiv neistomišljenika? Psihološki rat i kaos u njegovoj glavi?); ostaje činjenica da je Milan Bandić od danas krenuo u neku višu fazu svojeg višetjednog spina, a čije je glavno obilježje tijiekom cijelog vremena bila nekonzistentnost u stavovima i tezama. Primjera radi, Bandić je nedavno medijima kazao kako se sigurno neće kandidirati, dok danas tvrdi potpuno suprotno. U ovom se slučaju zasigurno ne radi se o nikakvoj katarzi.

Zapravo, vjerojatno cjelokupni igrokaz većim dijelom i nema veze s Bandićevim predsjedničkim aspiracijama. Za gradonačelnikovo ponašanje zapravo su zaslužni motivi znatnije patološke naravi: Jedan od glavnih razloga njegove retorike o potencijalnoj kandidaturi je svakako javno nadmetanje sa stranačkim vođom Zoranom Milanovićem. Naime, vodstvo SDP-a bi rado vidjelo Milana Bandića kao kandidata za predsjednika. Na taj bi se način Milanović znatno lakše mogao riješiti svoje višegodišnje boljke. On bi isticanjem kandidature po slovu partijskog statuta bio primoran otići iz stranke, i to bez da ga se potjera.

Bandiću se cjelokupna priča oko predsjedničkih izbora zbog toga pokazala kao savršena izlika za stalno iskazivanje neposluha prema stranačkoj središnjici. Izjavama o kandidaturi, Bandić zapravo na kraju neće izgubiti ništa. Posebice nakon što mu je suprostavljena (dominantna) struja odlučila oduzeti utjecaj u gradskoj Skupštini. Naravno, takav zaključak vrijedi sve dok Bandić i službeno ne stupi u utrku za Pantovčak. Do prijave za kandidaturu gradonačelnik ima još dosta vremena, pa je za očekivati da će do samog kraja sveopću javnost držati u neizvjesnosti.

Do tada se može postaviti pitanje što bi oportunog Bandiću donijela predsjednička kandidatura? Još preciznije, da li je čovjek poput Bandića zbog puke 'mogućnosti' da postane predsjednik spreman odustati od interesne mreže koju je gotovo cijelo desetljeće pasionirano stvarao u Zagrebu te - zajedno s tim - od više milijardi kuna kojima izravno upravlja? Već je duže vrijeme aktualna priča u medijima kako je prvi čovjek Zagreba umoran od obavljanja aktualnog posla, te da je spreman na dodatne uspone u karijeri i nove prostore van granica metropole, u kojima će promovirati svoje političke 'metode' vladanja.

Prema recentnim anketama, Bandić je prilično dobro pozicioniran kao kandidat. Štoviše, on bi vjerojatno bio glavna prijetnja SDP-ovcu Ivi Josipoviću. Sigurno je da bi kao predsjednik - u jednoj sasma protokolarnoj funkciji - Bandić bio lišen inkomodacije da radi 18 sati dnevno, a usputno bi imao pregršt vremena da pripovijeda besmislice. Međutim, treba pričekati i vidjeti, jer iz današnjeg aspekta, sve se na kraju po pitanju Milana Bandića svodi na puke pretpostavke.

Ironijom sudbine, Bandić je nakon višetjednih obilazaka hrvatskih pasivnih krajeva, te izjava kako se ipak neće kandidirati za predsjednika, to na kraju učinio u društvu splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Potonji je, podsjetimo, prije koji tjedan izrazio želju da bude poput Bandića.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika