Objavljeno u Nacionalu br. 722, 2009-09-15

Autor: Gazeta

ŽIR - ŽIVOT I RAZVOJ

Ugledni oftalmolog inicijator i osnivač Udruge za strateški razvoj Hrvatske

NIKICA GABRIĆ, bivši predsjednik HZZO-a, a danas vlasnik privatne poliklinike SvjetlostNIKICA GABRIĆ, bivši predsjednik HZZO-a, a danas vlasnik privatne poliklinike SvjetlostU subotnjem broju Večernjeg lista poznati hrvatski oftalmolog i vlasnik poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić objavio je kolumnu u kojoj govori o krizi hrvatskog društva, te otkrio da osniva Udrugu građana za strateški razvoj Hrvatske, koja za sada ima radni naziv "ŽIR". Ta kratica znači "život i razvoj", a kako je istaknuo Gabrić, promicat će teme i poticati kreativne rasprave i projekte za novo društvo u Hrvatskoj. Temeljna platforma ŽIR-a obuhvaća, kako je objasnio, pet ključnih strateških projekata za izlazak iz krize: očuvanje biološkog potencijala Hrvatske, očuvanje nacionalnih resursa i zaštite okoliša, definiranje nacionalne ekonomije i stvaranje održivog ekonomskog razvoja na znanju, malom i srednjem poduzetništvu; nova načela društvene raspodjele između onih koji pune i onih koji troše državni budžet te novo pozicioniranje Hrvatske unutar međunarodne zajednice.

Gabrić najavljuje povratak stupovima društva - časti, radu, znanju i poštenju. Gabrićeva udruga pogotovo se namjerava baviti promicanjem novih oblika komunikacije, partnerstva i tolerancije. Gabrić je već kod osnivanja udruge okupio značajan broj poduzetnika, liječnika, znanstvenika i stručnjaka, a zainteresiranih je još mnogo. Ideje udruge zasad se još prenose "usmenom predajom", a Gabrić je za Nacional kazao da mu nakon objave o njegovoj inicijativi ne prestaje zvoniti mobitel. (P. C.)

Vezane vijesti

Einstein je bio u krivu? Otkrivene čestice brže od svjetlosti

Einstein je bio u krivu? Otkrivene čestice brže od svjetlosti

Znanstvenici diljem svijeta rekli su u petak da bi otkriće subatomskih čestica navodno bržih od svjetlosti moglo dovesti do temeljitog preispitivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika