15.09.2009. / 17:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Šuker spasio Perkovića: Deblokiran račun Badela

Jučerašnjom odlukom o deblokadi računa, država je preko ministra Ivana Šukera na životu održala Antu Perkovića, omogućivši mu da i dalje stoji na čelu kompanije za čijeg je rukovodstva ona dovedena u nimalo zavidnu situaciju

Anto Perković, predsjednika Uprave Badela 1862Anto Perković, predsjednika Uprave Badela 1862Carinska uprava deblokirala je danas račun Badela 1862. d.d., nakon što je krajem kolovoza donijeta odluka da se računi ove tvrtke blokiraju zbog neplaćanja posebnog poreza na alkohol koji je iznosio 62 milijuna kuna. Naime, Ministarstvo financija donijelo je jučer Rješenje o obročnoj otplati dospjelog poreznog duga po osnovi posebnog poreza na alkohol i kamata Badela 1862.

Osim što je nekoć uglednog proizvođača alkohola - a danas tvrtku s problematičnim poslovanjem - hrvatska vlada sada dovela u nešto povoljniju situaciju, činjenica je da je ovim potezom ministar financija Ivan Šuker išao na ruku i Anti Perkoviću, predsjedniku Uprave Badela 1862.

Naime, neplaćanje spomenutog poreza tek je dio brojnih problema koji se godinama gomilaju u Badelu, a kao glavnog krivca za takvo stanje mnogi su zaposlenici i stručnjaci prokazivali upravo Perkovića, tražeći njegovu smjenu. Badelu je blokiran račun u trenutku kada je ta tvrtka imala ukupne dugove od 950 milijuna kuna. Iako su u današnjem priopćenju iz Badela poručili da je račun deblokiran nakon što je otplaćen znatniji dio od onih 62 milijuna kuna (bez precizne svote), treba naglasiti kako je na ime poreza, trošarina i doprinosa, Badel državi i dalje dužan veći dio od ukupnih 200 milijuna kuna.

Neistomišljenici čelnog čovjeka u Badelu već duže vrijeme upozoravaju na Perkovićeve megalomanske poslovne metode, za koje smatraju da kompaniju vode u propast. Perkoviću ponajviše zamjeraju što je nakon godina dobrog poslovanja odlučio u djelo provesti ideju koja će se naknadno pokazati promašajem. Naime, inzistirao je da Badel ponovno počne proizvoditi sve vrste pića. Posebno ističu projekt Kalničke vode, ponionicu preko koje je Badel navodno izgubio oko 400 milijuna kuna. Promašenim potezom pokazala se i akvizicija Eurobeva, tvrtke za proizvodnju sokova i Pepsi Cole, koju je Badel kupio od Luke Rajića. Eurobev, koji je plaćen 11 milijuna eura, od 2007. do danas napravio je 3 milijuna eura gubitka.

Situacija je nedavno kulminirala kada je skupina malih dioničara pokrenula akciju smjenjivanja Ante Perkovića, ističući da je svojim poslovnim odlukama upravo predsjednik Uprave kriv za to da tvrtka već četvrtu godinu za redom posluje s gubitkom. Krajem kolovoza, oni su preko Skupštine društva nastojali inicirati Perkovićevu smjenu, nadajući se da će im u tome svojim glasom pomoći institucionalni ulagači poput KD Victoria investicijskog fonda, koji su otprije pokazivali nezadovoljstvo Perkovićevim odlukama.

S druge strane, u sprečavanju ponovnog izbora Perkovićevih ljudi u nadzorni odbor Badela, mali dioničari računali su i na državu, koja u toj tvrtki ima 17 posto vlasničkog udjela. Naime, dioničari su tvrdili da država nikad neće naplatiti svih 200 milijuna kuna duga ako Perković ostane na čelu Badela. Međutim, dogodilo se upravo ono što su najmanje priželjkivali. Jučerašnjom odlukom o deblokadi računa, država je na životu održala Antu Perkovića, neizravno mu omogućivši da i dalje stoji na čelu kompanije za čijeg je rukovodstva ona dovedena u nimalo zavidnu situaciju.

Vezane vijesti

Operativna dobit Badela 1862 d.d. u 2011. godini 7,75 milijuna kuna

Operativna dobit Badela 1862 d.d. u 2011. godini 7,75 milijuna kuna

Badel 1862 d.d. objavio je privremene rezultate poslovanja za 2011. godinu koji pokazuju trend oporavka kroz iskazanu operativnu dobit u iznosu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika