05.06.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

AFGANISTAN – TALIBANI

MULLAH MOHAMMAD OMAR JE JOŠ ŽIV

Prema tvrdnjama iz Afganistanskih izvora

MULLAH MOHAMMAD OMAR JE JOŠ ŽIV

KABUL: Talibanski vođa Mullah Mohammad Omar, koji je vladao Afganistanom pet godina, koji je u Afganistanu uveo rigidni fundamentalistički islamski sistem, te dopustio da Afganistan postane baza međunarodnog terorizma, pa ga su ga stoga Amerikanci željeli ubiti ili zarobiti, još je živ, obznanio je afganistanski ministar unutrašnjih poslova Yunis Qanuni. On je novinarima u Kabulu rekao: “Mullah Omar još postoji, ali je najveći dio vremena izvan Afganistana.”

Po tvrdnjama iz afganistanskih izvora Omar, za kojeg se prošle jeseni spekuliralo da je možda poginuo u američkim bombardiranjima, ipak je živ i nalazi se u južnim planinskim područjima uz granicu Afganistana i Pakistana, veći dio vremena provodi s pakistanske strane granice, ali prelazi i na afganistansku stranu. Riječ je o teško pristupačnom području, gdje vlast drže lokalna plemena, a u tom područjima nemaju kontrolu niti pakistanske snage s pakistanske strane granice, niti nove afganistanske vlasti s afganistanske strane granice.

Qanuni je novinarima izričito rekao da afganistanske vlasti nemaju snage za bilo kakav pokušaj hvatanja Omara. Amerikanci, koji operiraju u Afganistanu, za sada, također, nisu pokušali ući u to područje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika