05.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

POWELL SE PREDOMISLIO

POWELL SE PREDOMISLIO

Američki državni tajnik Collin Powell, suočen s kritikom saveznika zbog politike predsjednika Busha prema Iraku, u srijedu je među svjetskim čelnicima u Johannesburgu pokušao pojačati zabrinutost zbog iračkog programa naoružanja. Naime, izrazio je sumnju u mogućnost da irački predsjednik Saddam Hussein dopusti UN-ovim inspektorima za kontrolu naoružanja rad u skladu s američkim zahtjevima.
Takve tvrdnje su u suprotnosti sa Powellovom izjavom s početka tjedna u kojoj se otvoreno suprotstavio politici američkih dužnosnika koji zagovaraju ideju nužnosti napada na Irak a bez čvrstih dokaza o postojanju oružja za masovno uništenje. Zagovarao je jaču diplomatsku aktivnost nebi li se privolio Irak na prihvaćanje UN-ovih inspektora te s tim u vezi i odgodu napada predviđenog za 30. studeni ove godine.
Nakon što je irački vicepremijer Tarik Aziz u srijedu izjavio da je Irak spreman na povratak UN-ovih inspektora postavlja se pitanje sumnja li Powell uistinu u spremnost da Hussein prihvati inspektore ili u spremnost da Hussein prihvati američke zahtjeve.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika